Ultima zi in care romanii isi mai pot lua ramas bun de la Regina Ana. 8.000 de oameni au trecut portile Palatului Regal
Despartirea de Regina Ana a Romaniei este tot mai aproape. Este ultima zi in care romanii isi mai pot lua ramas bun de la Majestatea Sa. Portile Palatului Regal din Bucuresti s-au deschis de la ora 8 si vor ramane asa pana la 22.
Romanii care au tinut sa-i aduca un ultim omagiu Reginei au venit din toate colturile tarii. Multi si-au adus copiii sau nepotii. O doamna spune ca vrea astfel sa le insufle celor doua nepoate dragostea pentru familia regala.
Alegeri 2024
10:02
Ludovic Orban: Intrarea lui Lasconi în turul 2 este "o minune". Ciucă şi Ciolacu au plătit lipsa de respect faţă de cetăţeni
09:54
Diana Şoşoacă pune condiţii pentru a-l susţine pe Călin Georgescu: să fie numită prim-ministru
07:58
Dan Vîlceanu: Domnul Ciucă nu avea nici experiența și nici calitățile să candideze la prezidențiale. A fost impus de Iohannis
07:38
Județele câștigate la prezidențiale de Georgescu, Lasconi și Ciolacu. Premierul a obținut cel mai mic scor din istoria PSD
Nimeni nu a fost deranjat ca a stat la coada si o jumatate de ora pentru a ajunge la catafalc, iar trotuarul din fata Palatului a devenit altar de candele si flori pentru Regina. Sambata va fi doliu national in Romania in ziua in care Regina Ana va fi inmormantata la Curtea de Arges.
Ultimul drum al Majestatii Sale Regina Ana se apropie de final. Vineri, la fel ca si ieri, au plans-o mii de oameni care au adus flori si s-au recules la sicriul acoperit cu drapelul regal. Ca sa-si invete nepotii sa iubeasca monarhia, aceasta doamna i-a luat de mana si a venit la Palatul Regal.
Doamna cu copii de mana: "Vreau sa le invat ce a facut Casa Regala, ce au insemnat. A fost simpla, au format un cuplu nemaipomenit."
Si cativa elevi s-au asezat la coada de la Palatul Regal, bucurosi ca pot afla totul despre regii nostri.
Scolar: "Stiu ca in comunism s-au ascuns foarte multe legate de monarhie, partea de istorie a Romaniei si ca tot ce era legat de monarhie era interzis."
De comunism au fugit in Israel parintii acestui domn. Avea doar sapte ani atunci, insa a incercat sa nu uite limba romana. Vineri a venit sa o omagieze pe Regina Ana.
Roman din Israel: "Am venit sa facem onoare la regina si sa va dam condoleantele. Dumnezeu sa ajute Romania!"
Decenta, eleganta si simplitatea celor care au trecut pe la catafalc au impresionat chiar si pe membrii Familiei Regale, care estimeaza ca peste 8.000 de romani si-au luat ramas bun de la Regina. Unii se gandesc si acum ce-ar fi fost daca regele ar fi revenit pe tron.
Reporter: "Cum ar fi aratat romania daca lucrurile nu se intamplau asa?"
Barbat: "Din ‘90 ma gandesc. Poporul m-a deceptionat."
Reporter: "De unde ati invatat despre regalitate, fiindca din manuale ne invatau ca regele a plecat cu trenul de aur?"
Barbat: "M-am convins in timp care este adevarul. Am citit despre ei."
Din pacate, starea de sanatate a Majestatii Sale Regele Mihai nu i-a permis sa revina in tara. Vor fi prezente insa patru din cele cinci fiice ale cuplului regal, dar si rude de sange din intreaga Europa. Ceremoniile vor incepe maine la Palatul Regal si vor fi transmise intr-o editie speciala a Stirilor PRO TV, incepand cu ora 10, iar de la ora 15, intr-o noua editie speciala a Stirilor PRO TV, puteti urmari slujba de inmormantare de la Curtea de Arges.
Joi, peste o mie de oameni au trecut pe la catafalc. Peste o mie de oameni i-au adus flori Reginei Ana intr-un ultim omagiu. Dupa-amiaza a sosit si Principesa Sofia. A primit alaturi de fiica ei condoleante.
Catafalcul este strajuit de patru militari ai Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul". Cel mai probabil din cauza caldurii unuia dintre ei i s-a facut rau si a fost inlocuit imediat de un coleg.
Sicriul a fost adus joi de la Castelul Peles la Bucuresti, fiind asteptat de zeci de oameni cu ochii in lacrimi. Publicul are acces la Palatul Regal pana la ora 22. Inmormantarea Reginei Ana va avea loc sambata, la Curtea de Arges, iar printre cei care au fost invitati sa participe la ceremonie si si-au confirmat prezenta se numara, potrivit Casei Regale:
-Alteta Sa Regala Principele Lorenz al Belgiei,
- Principesa Maria Astrid de Luxemburg, Arhiducesa a Austriei si Arhiducele Cristian al Austriei
-Alteta Sa Imperiala si Regala Principele Georg Friedrich al Prusiei si Alteta Sa Serenisima Principesa Anne de Ligne
- Alteta Sa Imperiala Marea Ducesa Maria a Rusiei
- Alteta Sa Regala Principele Carlos de Bourbon, Duce de Parma, care va reprezenta si Familia Regala a Olandei
La ceremonie vor lua parte si Arhiducele Dominic al Austriei, Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei si sotul sau, Baronul Hans von Holzhausen, Alteta Sa Serenisima Anita de Hohenberg si Contele Andreas de Bardeau.
In data de 13 august Romania este in doliu national.
Restrictii de circulatie in Capitala pentru funeralii
Circulatia rutiera va fi restrictionata, sambata, pe mai multe strazi din centrul Capitalei, pentru funeraliile Reginei Ana. Restrictiile, care vizeaza zona Calea Victoriei si traseul de deplasare a cortegiului funerar, intra in vigoare incepand cu ora 0.00.
Traficul rutier va fi restrictionat intre orele 00.00 si 08.00, pe Calea Victoriei intre Strada C.A. Rosetti si Aleea Kretzulescu, pe Strada Dem. I. Dobrescu, precum si pe strazile care acced in acestea.
De asemenea, intre orele 08.00 si 14.00, circulatia rutiera va fi restrictionata pe Calea Victoriei, intre Piata Victoriei si Strada Ion Campineanu, precum si pe strazile care acced in acest tronson, gradual in functie de numarul participantior la funeralii.
Incepand cu orele 11.30, circulatia rutiera va fi restrictionata pe sensul de deplasare a cortegiului funerar: Strada Dem. I. Dobrescu - Bulevardul Gheorghe Magheru - Bulevardul Lascar Catargiu - Piata Victoriei - Bulevardul Aviatorilor - Piata Charles de Gaulle - Bulevardul Maresal Constantin Prezan - Arcul de Triumf - Bulevardul Alexandru Constantinescu - Bulevardul Ion Mihalache - Calea Grivitei - Soseaua Chitila - DN 7.
Totodata, traficul pietonal va fi restrictionat sambata, incepand cu orele 00.00 pe trotuarul aferent Muzeului National de Arta a Romaniei de pe Strada Stirbei Voda si Calea Victoriei, pana in dreptul Bisericii Kretzulescu.
Rutele ocolitoare recomandate de politisti sunt:
- Piata Victoriei - Bulevardul Lascar Catargiu - Piata Romana - Piata Universitatii;
- Piata Victoriei - Calea Buzesti - Strada Berzei - Strada Vasile Parvan - Splaiul Independentei.
Sambata, la ora 10.55, sicriul cu corpul neinsufletit al Reginei Ana va fi asezat pe un catafalc in Piata Palatului Regal, moment in care vor suna clopotele bisericilor ortodoxe din imprejurimi si de la Catedrala romano-catolica “Sfantul Iosif”.
La ora 15.00 va avea loc slujba de inmormantare a Reginei Ana in Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Arges.