Peste 60.000 de oameni au semnat o petiție online pentru susţinerea şefei DNA
Petiţia iniţiată online pentru susţinerea Laurei Corduţa Kovesi a fost semnată, de la anunţul ministrului Justiţiei de declanşare a procedurilor de revocare din funcţie, de aproape 62.000 de persoane.
"Domnule Iohannis, noi cetăţenii, vă cerem să nu cedaţi presiunilor PSD - ALDE şi să nu o revocaţi pe Codruţa Kövesi din funcţia de procuror şef al DNA. Vă solicităm ca în lupta împotriva justiţiei să fiţi de partea dreptăţii, nu a acelei părţi a clasei politice ameninţată de lupta anticorupţie”, scriu iniţiatorii petiţiei.
Petiţia a fost iniţiată joi seară, imediat după anunţul făcut de ministrul Justiţiei, iar până sâmbătă dimineaţă a strâns aproape 62.000 de semnături, relatează news.ro.
Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a transmis, vineri, că va urma procedura legală şi se va prezenta, oricând este nevoie, să răspundă, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a anunţat joi seară declanşarea procedurilor de revocare din funcţia de procuror şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, prezentând un raport de 36 de pagini cu 20 de puncte care prezintă 20 de "categorii de acte şi fapte" din perioada februarie 2017 - februarie 2018, pe care Toader i le impută şefei DNA.
Ministrul Justiţiei a arătat că într-un singur an au fost înregisrate trei conflicte juridice de natură constituţională în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios consituţional, iar "CCR a sancţionat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului şef al DNA”. El a susţinut că în cazul anchetei declanşate după adoptarea OUG 13 DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ, şi că prin declanşarea unei ample anchete penale, care s-a concretizat în descinderi la Ministerul Justiţiei, ridicare de acte, s-a creat o stare de tensiune şi de presiune psihică, iar Guvernul a fost blocat în activitatea de legiutor. Toader a mai susţinut că şefa DNA a continuat să încalce Constituţia prin anchetarea hotărârilor de Guvern în cazul Belina.
De asemenea, Tudorel Toader i-a mai imputat, printre altele, Laurei Codruţa Kovesi: împiedicarea aflării adevărului şi lămuririi unor aspecte de interes public, prin refuzul de a se prezenta la audierile comisiilor parlamentare de anchetă, contestarea actelor şi autorităţii Curţii Constituţionale, implicarea în anchetele altor procurori, comportamentul excesiv de autoritar, discreţionar, contrar obligaţiilor de rezervă şi deontologice impuse magistraţilor, prioritizarea soluţionării dosarelor cu impact mediatic, încercarea de a obţine condamnări cu orice preţ, creşterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor DNA şi raportări eronate, tergiversarea soluţionării unor cauze, invocând dosarul Microsoft, neimplicarea în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori, falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice, lipsa de reacţie în verificarea activităţii profesionale şi conduitei unor procurori de la DNA Ploieşti.
Decizia privind revocarea şefei DNA este a preşedintelui Klaus Iohannis, dupa ce primeşte avizul consultativ al CSM.