Percheziţii la sediul unei școli particulare din Brașov, într-un dosar de luare de mită. Câte persoane urmează să fie audiate
Este anchetă la o școală postliceală privată din Brașov specializată în pregătirea asistenților medicali.
Procurorii spun că dosarul vizează infracțiuni de luare și dare de mită, reclamate de elevi.
Autoritățile au făcut percheziții atât la sediul unității de învățământ, cât și la domiciliul unei persoane. Cinci oameni au fost duși la audieri.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Școala posticeală privată vizată de anchetatori face parte dintr-o rețea cu filiale în 23 de localități din țară. Instituția este acreditată de Ministerul Educației și pregătește asistenți medicali pentru șase specializări, printre care: generalist, laborator, radiologie și farmacie.
Polițiștii au căutat la sediul unității documente, echipamente informatice și sume de bani care ar fi putut proveni din infracțiunea de luare de mită reclamată de elevi.
Cursant: „De la ora 9:00 am venit la cursuri, nu a fost nimeni la școală. Pur și simplu ne-au zis că s-a întâmplat ceva și nu o să ajungă nimeni”.
Surse din rândul anchetatorilor spun că acuzațiile îl vizează pe unul dintre profesori care ar fi cerut bani de la elevi ca să îi treacă la examenul de absolvire.
Unii cursanți povestesc că pregătirea, mai ales cea teoretică, nu este riguroasă, iar admiterea a fost o simplă formalitate.
Cursant: „Pur și simplu ne-au chemat la școală, ne-au pus răspunsurile în față și așa am dat admiterea. Răspunsurile erau chiar acolo în fața noastră și așa am putut să intrăm la școală”.
Cursantă: „Practică e mai bine, că faci în spital, dar teoria e cum e. Adică când se fac ore, când nu se prea fac. Ce să zic”.
Cursurile durează trei ani, iar diplomele sunt recunoscute internațional chiar dacă la înscriere nu este necesară diploma de bacalaureat.
Chemată și ea la audieri, directoarea filialei din Brașov nu a oferit un punct de vedere cu privire la ancheta care vizează instituția.
Inspectoratul Școlar știe doar că unitatea privată pregătește un număr mare de elevi.
Valentin Bucur, Inspectoratul Școlar Județean Brașov: „În fiecare an oferta educațională a fost de peste 1.000 de locuri, iar în utlimii cinci ani, media elevilor înscriși a fost cam de 1.000. Anul acesta au avut propuse 44 de clase cu aproape 1.200 de locuri, dar au realizat doar 34 cu 500 de elevi”.
România a fost în centrul unui scandal internațional, după ce s-a descoperit că mai mulți asistenți medicali ajunși în vestul Europei își luaseră diplomele fără să fi învățat mare lucru.
Sursa: Pro TV
Etichete: politie, brasov, perchezitii, scoala privata,
Dată publicare:
16-10-2023 11:46