Scandalul LPF. Dumitru Dragomir va fi cercetat in libertate, iar Mihai Corbu si Radu Arhire vor sta dupa gratii 29 de zile

×
Codul embed a fost copiat

Fostul sef al LPF Dumitru Dragomir va fi cercetat in libertate in dosarul in care procurorii l-au acuzat de evaziune fiscala, delapidare,si spalare de bani. La putin timp dupa decizia Tribunalului Bucuresti, Mitica Dragomir a fost eliberat.

In acelasi timp, oamenii de afaceri Mihai Corbu si Radu Arhire vor sta dupa gratii 29 de zile.

Prejudiciul din acest dosar este urias: 3 milioane de euro. In centrul anchetei se afla contractul pentru drepturile de televizare a meciurilor din perioada 2011-2014. Mitica Dragomir ar fi folosit o firma ca paravan pentru a obtine ilegal milioanele. 

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Sumarul evenimentelor:

Citește și
dumitru dragomir special
Portretul lui Mitica Dragomir, presedintele care "a pus silicoane pe putregaiul de fotbal comunist"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

-► Dumitru Dragomir va fi cercetat in libertate, dupa ce propunerea de arestare preventiva formulata de procurori pe numele lui a fost respinsa de magistrati.

-► Reactia lui Mitica Dragomir: "Ma doare la palarie"

-► Comunicatul oficial al Parchetului Tribunalului Bucuresti: LPF a fost prejudiciata cu 3 milioane de euro

-► Mecanismul prin care au fost aduse prejudicii de milioane de euro Ligii Profesioniste de Fotbal

-► Sport.ro: Drepturile TV pentru Liga I in 2014 valoreaza 18 milioane de euro 

Fostul sef al Ligii Profesioniste a plecat marti dimineata de la Tribunalul Bucuresti, dupa ce propunerea de arestare preventiva formulata de procurori pe numele lui a fost respinsa de magistrati. Dumitru Dragomir este cercetat pentru evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani. Politistii au inceput luni dimineata perchezitiile la resedinta fostului presedinte al Ligii profesioniste de fotbal. In final, Mitica Dragomir a mers la sediul Politiei Capitalei, pentru audieri. Era pus pe glume: "Mi-au gasit niste bani munciti cu sudoarea fruntii si sunt cam suparat, sunt vreo 7 milioane de dolari si vreo 14 milioane de euro pe care i-au luat in saci"

Reporter: "Dincolo de gluma, ati facut afaceri ilegale la Liga pe drepturile de televizare?"

Dumitru Dragomir: "Nu, sunt unii care sunt mancatori de ... ca n-am avut..."

Mitica Dragomir este acuzat de evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani. Prejudiciul adus Ligii profesioniste de fotbal s-ar ridica la 3 milioane de euro, spun procurorii. In 2011, Mitica Dragomir ar fi contractat o firma, Capital Propertis, ca sa ii gaseasca un cumparator pentru drepturile de televizare a meciurilor de fotbal pe trei sezoane, intre 2011 si 2014. Firma, sustin procurorii, nu a gasit insa niciun doritor, insa a primit un comision urias, de 3 milioane de euro.

In acest timp, Liga Profesionista de Fotbal a semnat, prin negociere directa, cu RCS-RDS. Banii care au ajuns la firma intermediara, ar fi fost apoi rulati prin mai multe societati comerciale, astfel incat sa li se piarda urma. La final, s-ar fi oprit in buzunarele lui Mitica Dragomir, acuza anchetatorii. Alaturi de el, sunt pusi sub acuzare reprezentantii firmei care a intermediat afacerea doar in hartii. Acest dosar este chiar obiectul santajului dintr-o alta ancheta a procurorilor anticoruptie. Mai exact, directorul general Antena Group l-ar fi santajat pe un sef de RCS RDS, spunandu-i ca, daca nu primeste bani mai multi din retransmisia posturilor grupului, atunci va face public un contract dintre RCS RDS si Mitica Dragomir, de pe urma caruia fostul sef de la Liga a castigat peste 3 milioane de euro.

Cronologia evenimentelor, luni, 7 aprilie 2014:

Soc dupa soc in fotbalul romanesc, gata sa se cutremure din temelii. Dumitru Dragomir, fostul presedinte al Ligii Profesioniste, a fost retinut luni dupa-amiaza sub acuzatiile de evaziune fiscala, delapidare si spalare de bani.

Omul de afaceri Mihai Corbu, cercetat in acelasi dosar, retinut de procurori

Omul de afaceri Mihai Corbu, cercetat in dosarul meciurilor televizate, a fost retinut de procurori pentru 24 de ore. Potrivit datelor din ancheta, Mihai Corbu ar fi incasat de la LPF comisioane legate de vanzarea drepturilor TV pentru meciurile din Liga I. Mihai Corbu va fi prezentat marti instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva.

Inainte sa fie dus la audieri, Dragomir a scris pe blogul sau ca in acest dosar ar fi vorba despre un comision de 2,25 milioane de euro acordat firmei omului de afaceri Mihai Corbu. "L-am vazut pe Corbu de doua ori, iar o data ne-am certat", a adaugat fostul sef al LPF.

Avocatul lui Dumitru Dragomir, Alina Gingirov, a declarat dupa retinerea clientului sau, ca anchetatorii care l-au audiat pe fostul presedinte al LPF nu au luat in considerare documentele aduse ca probe de acesta. Dragomir a fost scos, in jurul orei 15.15, din sediul Politiei Capitalei, de unde a fost dus in arest.

Politistii au facut perchezitii la 10 adrese in Bucuresti si Ilfov, printre care si sediul LPF, dar si la locuinta lui Dumitru Dragomir. Au fost vizate 7 persoane suspectate de evaziune, delapidare si spalare de bani, cu un prejudiciu de 3 milioane euro. Mitica Dragomir ar fi intermediat printr-o firma a unui apropiat gasirea unui cumparator al drepturilor de difuzare a meciurilor din perioada 2011-2013. In dosar este implicat si omul de afaceri Mihai Corbu, proprietarul firmei respective.

Cititi si: Portretul lui Mitica Dragomir, presedintele care "a pus silicoane pe putregaiul de fotbal comunist"

Fostul sef al LPF Mitica Dragomir a fost condus la sediul Politiei Capitalei pentru audieri. Dosarul vizat este unul privind vanzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I de fotbal. "Din informatiile obtinute pana in acest moment, se pare ca, in perioada 2011-2013, persoanele vizate ar fi savarsit infractiuni in legatura cu vanzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I de fotbal. Prejudiciul estimat este de trei milioane de euro", se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Capitalei.

Mai multe detalii si pe www.sport.ro.

Mecanismul prin care au fost aduse prejudicii de milioane de euro Ligii Profesioniste de Fotbal

Surse din randul anchetatorilor au declarat pentru Stirile ProTV ca, pe vremea cand conducea Liga Profesionista de Fotbal, ar fi facut "matrapazlacuri" cu banii din drepturile de televizare. Practic, in 3 ani la rand, 2011 - 2012 - 2013, fostul sef al LPF ar fi creat niste circuite paralele cu cele oficiale, facand ca aceste drepturi de televizare si mai ales costurile uriase ale lor, sa se scurga prin mai multe firme. Unele dintre ele erau firme fantoma, iar apoi comisioanele de 5% - adica aproximativ 3 milioane de euro - ar fi fost scoase cash de la banca si impartite intre membrii acestei retele.

Nu este exclus ca in acest dosar, Mitica Dragomir sa fie retinut pentru aceste suspiciuni, iar mai tarziu, spre sfarsitul zilei, sa fie dus in fata unui judecator pentru drepturi si libertati, cu propunerea de arestare preventiva. Dragomir nu este la primul dosar penal caruia trebuie sa-i faca fata, in urma cu cativa ani a fost suspectat de coruptie si fraude, intr-o afacere cu sediul LPF, in urma careia a fost achitat, a fost declarat nevinovat. El a fost judecat alaturi de actualul sef al LPF, Gino Iorgulescu, dar si alaturi de fiul sau, iar in paralel, chiar in ultimele luni, la judecatoria sectorului 2, Mitica Dragomir este judecat alaturi de Mircea Sandu, fostul presedinte al FRF, intr-un dosar in care sunt suspectati de abuz in serviciu in celebra si controversata poveste a dezafilierii clubului de fotbal Universitatea Craiova.

Perchezitiile au fost facute de Politia Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.

Dumitru Dragomir: "Sunt acoperit de hartii!"

Intr-o declaratie postata pe blogul personal, fostul sef al Ligii Profesioniste de Fotbal a povestit cum au decurs evenimentele de luni dimineata si a anuntat ca nu isi face probleme in legatura cu derularea evenimentelor. “De mult ma asteptau dusmanii la cotitura”, a spus Dumitru Dragomir.

De asemenea, el a declarat in fata jurnalistilor ca nu are de ce sa se teama de ancheta: "Retineti ce va spun. Sunt acoperit de hartii cat traiesc si de pamant dupa ce mor."

Luni dimineata, contactat de Mediafax, Dragomir a sustinut ca anchetatorii nu i-au spus ce cautau. "Da, domne', au fost dimineata, acum au plecat. Nu stiu de unde erau, de la Politie, si nici nu mi-au spus ce cautau", a afirmat Dragomir. Intrebat daca i s-a solicitat vreun document pe care il avea la domiciliu, Dragomir a raspuns: "Mi-au cerut o gagica de 18 ani, dar n-am avut de unde sa le dau".

Tot pe blogul personal, Dumitru Dragomir a povestit cum au decurs perchezitiile de luni dimineata: “Au venit la ora sase! La mine acasa, la hotel si la Bogdan. Acum am casa plina! Ma uit la televizor si aflu ce se intampla cu mine. Oamenii sunt civilizati, isi fac treaba. E un razboi in care eu sunt la mijloc, de cand ma asteptau dusmanii….Ma doare la palarie, sunt in regula cu toate actele, in orice subiect.”

Fostul sef al Ligii Profesioniste spune ca nu stie care sunt numele celorlalti anchetati in dosar: “L-am vazut pe Corbu (omul de afaceri mihai Corbu, n. red.) de doua ori, iar o data ne-am certat.”, a spus Dumitru Dragomir.

Sport.ro: Drepturile TV pentru Liga I in 2014 valoreaza 18 milioane de euro

Drepturile TV pentru Liga I revin in prim plan in 2014. E un joc al contractelor in care 168 de milioane de euro reprezinta suma garantata pentru Liga I in urmatorii 5 ani. Intel Sky Broadcast Ltd, o companie inregistrata in luna octombrie in Malta, un paradis fiscal, detine drepturile pentru Liga I in perioada 2014-2019, contractul fiind semnat si prezentat intr-un comunicat scurt pe site-ul LPF in ziua condamnarii celor 8 inculpati in Dosarul Transferurilor.

Primul interviu publicat de www.sport.ro il are in prim plan pe omul care a participat la ultimele licitatii pentru drepturile TV de Liga I, iesind din scena doar dupa ce Digi a trecut de pragul psihologic de 100 de milioane de euro, la capatul unei licitatii nebune.

Liga I nu va fi gratis, insa momentan nu se stie cine va plati. Operatorii de cablu au termen pana la 10 aprilie sa trimita ofertele pentru retransmisia celor doua posturi. Astfel, cablistii vor decide daca vor suporta pretul pentru meciurile din prima Liga sau vor mari abonamentele.

Cititi pe www.sport.ro un serial de interviuri cu cei mai importanti oameni din piata de drepturi TV din Romania.

Parchetul Tribunalului Bucuresti: LPF a fost prejudiciata cu 3 mil. euro

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti (PTB) a dat publicitatii un comunicat cu detalii din dosarul privind vanzarea drepturilor de televizare a unor meciuri din Liga I. Procurorii precizeaza, astfel, ca in acest dosar s-a inceput urmarirea penala pentru delapidare, evaziune fiscala si spalare de bani. Potrivit anchetatorilor, LPF ar fi fost prejudiciata, la vanzarea drepturilor de televizare, prin faptul ca tranzactia a fost "intermediata" de mai multe firme, desi ea s-a realizat, in realitate, fara acestea.

"Din datele si probele administrate in cauza rezulta indicii rezonabile ca in perioada 2011 - 2013, patrimoniul Ligii Profesioniste de Fotbal a fost prejudiciat cu suma de 3.000.000 euro, prin crearea unui circuit fictiv de intermediere a vanzarii unor pachete din drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal, in conditiile in care vanzarea reala s-a realizat prin negociere directa (fara intermediari) intre reprezentantii Ligii Profesioniste de Fotbal si reprezentantii societatii castigatoare. De asemenea, rezulta indicii rezonabile ca suma de bani a fost spalata printr-un circuit fictiv in care sunt implicate mai multe societati comerciale", arata PTB.

Cercetarile in acest caz sunt continuate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
LPF a vandut drepturile de difuzare pe urmatorii 5 ani, dar nu a vrut sa spuna si cine le-a cumparat
LPF a vandut drepturile de difuzare pe urmatorii 5 ani, dar nu a vrut sa spuna si cine le-a cumparat

Liga Profesionista de Fotbal a anuntat, marti, pe site-ul oficial, semnarea unui parteneriat media pe cinci ani cu o companie din Uniunea Europeana avand ca obiect comercializarea drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I.

Portretul lui Mitica Dragomir, presedintele care
Portretul lui Mitica Dragomir, presedintele care "a pus silicoane pe putregaiul de fotbal comunist"

Dupa 17 ani in fruntea unui fotbal tarat prea des prin scandaluri de coruptie, Dumitru Dragomir a pierdut sefia LPF si a ajuns in vizorul procurorilor. 

Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, trimisi in judecata de DNA, in dosarul dezafilierii U Craiova
Mircea Sandu si Dumitru Dragomir, trimisi in judecata de DNA, in dosarul dezafilierii U Craiova

Presedintele Federatiei Romane de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, si cel al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie in dosarul dezafilierii Universitatii Craiova, informeaza DNA.

Contractul dintre RCS-RDS si firma lui Mitica Dragomir, in valoare de 3,5 mil. euro,verificat de DNA
Contractul dintre RCS-RDS si firma lui Mitica Dragomir, in valoare de 3,5 mil. euro,verificat de DNA

Contractul prin care firma Bodu a lui Dumitru Dragomir a primit 3,5 mil. euro de la RCS&RDS este verificat de procurorii DNA, acesta fiind folosit, in opinia anchetatorilor, de Sorin Alexandrescu, pentru a-l santaja pe administratorul companiei.

Dumitru Dragomir, dupa audierea la DNA: Nu am gresit cu nimic, nu am incasat niciun leu
Dumitru Dragomir, dupa audierea la DNA: Nu am gresit cu nimic, nu am incasat niciun leu

Dumitru Dragomir a declarat joi seara, dupa audierea la DNA, ca intre trustul Intact si RCS & RDS este o lupta "intre doi elefanti", iar el nu a gresit "din punct de vedere legal" cu nimic si nu a incasat niciun leu.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.