Primarul din Cluj-Napoca, retinut pentru o spaga de 100.000 de euro. Sotia edilului, invinuita si ea

×
Codul embed a fost copiat

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, lider al filialei municipale a PDL, a fost retinut, miercuri seara, pentru 24 de ore, sub acuzatia de luare de mita, urmand ca joi sa fie dus la Curtea de Apel cu propunerea de arestare preventiva.

Avocatul Gheorghita Mateut a declarat, la iesirea de la DNA, ca primarul Sorin Apostu este acuzat de luare de mită.

Potrivit avocatului, in acest dosar a fost pusa sub invinuire si sotia primarului, Monica Apostu. El a spus ca nu a vazut documentele din dosar, dar ca anchetatorii vizeaza fapte care s-au petrecut in perioada 2009-2011.

Primarul Sorin Apostu, audiat la DNA Cluj, este suspectat ca ar fi primit 100.000 de euro, prin cabinetul de avocatura al sotiei sale, de la o firma de salubrizare si de la firma de asigurari a Aspaziei Droniuc. De la aceeasi firma ar fi primit mita si vicepresedintele CJ Radu Bica, spun surse judiciare, citate de Mediafax.

Sorin Apostu ar fi primit 100.000 de euro de o firma de salubrizare si de la o firma de asigurari care ar fi urmat sa incheie un contract de asigurari pentru mijloacele de transport in comun din municipiul Cluj-Napoca.

Citește și
George Scripcaru si Ion Gontea
Primarul si prefectul Brasovului au fost audiati ca martori la DNA in dosarul fostului sef al OPC
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Banii ar fi fost dati de cele doua firme prin cabinetul de avocatura al Monicai Apostu, cu titlu de plata a serviciilor de consultanta date de aceasta in calitate de avocat.

Firma de asigurari, SC Groupe Frarom Agent de Asigurari SRL, apartine Aspaciei Droniuc, femeia de afaceri care i-ar fi dat mita vicepresedintelui CJ Cluj Radu Bica, pentru a obtine informatii privind licitatia pentru mentenanta stadionului Cluj Arena.

Potrivit site-ului Primariei Cluj-Napoca, firmele de salubrizare care au contract cu municipalitatea sunt Rosal Grup SRL si Brantner Veres SA, desemnate castigatoare in urma unei licitatii deschise.

Monica Apostu, sotia primarului din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a iesit din sediul DNA, miercuri, in jurul orei 20.00, dupa aproximativ cinci ore de audieri, fara a face declaratii jurnalistilor, in timp ce edilul este in continuare audiat de procurorii anticoruptie.

 

Suprizele neplacute se tin lant la Cluj, unde la o saptamana dupa ce vicepresedintele Consiliului Judetean a fost arestat pentru luare de mita si primarul trece prin momente delicate.

Inca de la primele ore ale diminetii a fost forfota mare la primaria din Cluj, unde doi procurori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au cerut mai multe copii dupa acte oficiale.

In paralel, procurorii DNA faceau perchezitii acasa la primarul Sorin Apostu, dar si la biroul de avocatura al sotiei sale, Monica Apostu, adusa si ea la audieri.

Deocamdata, oamenii legii au refuzat sa faca vreun comentariu despre subiectul anchetei, insa se pare c-ar avea legatura cu arestarea vicepresedintelui Consiliului Judetean, Radu Bica, pe 1 noiembrie.

Acesta din urma este acuzat ca ar fi luat 10.000 de euro mita de la patroana unei firme din Bucuresti, ca sa-i atribuie licitatia pentru intretinerea Stadionului Cluj Arena, in 2012.

Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a iesit, miercuri, in jurul orei 16.00, din biroul sau, insotit de doi anchetatori, si a urcat la etajul Primariei, iesind pe o alta usa decat cea principala.

El s-a urcat intr-o masina insotit de anchetatori si s-a indreptat, potrivit unor surse judiciare, catre sediul DNA Cluj, unde ar urma sa fie audiat.

Pe de alta parte, mai multi angajati ai Primariei au scos din cladire teancuri de dosare pe care le-au dus la o masina a anchetatorilor.

Mai multe perchezitii s-au desfasurat la locuinta primarului din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, care se afla la domiciliu.

Aceste perchezitii au loc dupa ce actiuni similare au fost facute in aceasta dimineata si la sediul Primariei Cluj-Napoca. Purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat ca la Registratura Primariei a fost inregistrata o cerere de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care se solicitau mai multe documente de la mai multe directii din cadrul institutiei, fara a preciza despre ce fel de acte este vorba.

Buzatu adauga ca, potrivit procedurii, directiile de la care s-au solicitat acte vor formula raspunsuri, care vor fi adunate intr-un document final care va fi trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ea afirma ca asemenea cereri sunt uzuale - numai in 2011 Primaria Cluj-Napoca primind peste 170 de astfel de solicitari de la parchetele din tara.

Pe de alta parte, surse judiciare citate de Mediafax au declarat ca procurorii DNA care au facut verificari la Primaria Cluj-Napoca au cerut documente legate de licitatiile derulate de aceasta institutie in ultima perioada. Potrivit surselor citate, procurorii au luat legatura cu secretarul Consiliului Local Cluj-Napoca, Aurora Tarmure.

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au spus ca vor da un comunicat de presa in legatura cu acest subiect.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj Radu Bica a fost retinut, in urma cu o saptamana, de procurorii DNA Cluj, pentru luare de mita, in urma unui flagrant. Radu Bica ar fi primit mita de la Aspazia Droniuc, care detine doua firme in Cluj-Napoca, pentru informatii legate de licitatia privind incheierea unui contract de mentenanta la Cluj Arena.

El a fost prezentat a doua zi, Curtii de Apel Cluj, cu propunere de arestare preventiva si a declarat, inainte de a intra in sala de judecata, ca este nevinovat. Radu Bica a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, avocatii sai declarand ca vor face recurs la inalta Curte de Casatie si Justitie.

Reprezentantii CJ Cluj spuneau ca in prezent nu se deruleaza nicio procedura de licitatie pentru mentenanta Cluj Arena si doar au existat propuneri intrucat costurile, estimate la 60.000 de euro, nu pot fi suportate din bugetul judetean, iar Radu Bica nu avea nicio atributie pentru o astfel de licitatie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Mita nu e
Mita nu e "Mititica". Seful LPF, Dumitru Dragomir, acuzat ca ar fi luat spaga de la Marian Iancu

Zeci de mii de euro ar fi fost in joc, totul pentru ca formatia de pe Bega sa nu fie retrogradata in divizia B. Dragomir spune ca este fara vina si ca nu ar face niciodata o asemenea greseala - "sa ia mita cand atatia oameni ii vor capul".

Primarul si prefectul Brasovului au fost audiati ca martori la DNA in dosarul fostului sef al OPC
Primarul si prefectul Brasovului au fost audiati ca martori la DNA in dosarul fostului sef al OPC

Primarul Brasovului, George Scripcaru, si prefectul judetului, Ion Gontea, au fost audiati astazi la DNA in dosarul in care fostul sef al OPC Brasov, Ionel Spataru, a fost arestat pentru coruptie

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.