Pentru ca suntem "la moda" si risipim banii de la UE, riscam sa ne trezim cu agricultura pe butuci
Coruptia, incompetenta functionarilor publici si legislatia proasta sunt motive suficiente pentru care, in fiecare an, milioane de euro de la Uniunea Europeana se duc pe apa sambetei. Adica, ajung in mainile unor fermieri, care nu produc absolut nimic.
Seful APIA, institutia care acorda aceste subventii, spune ca nu are ce face, pentru ca aceasta este "moda" pe tot continentul. Dar pentru ca isi permite sa fie in tendinte, Romania risca suspendarea acestor fonduri, avertizeaza ministrul Leonard Orban. Iar asta ar pune pe butuci toata agricultura.
Comuna Sercaia, judetul Brasov. Acum 5 ani, un investitor german a mers acolo cu planuri mari pe hartie. Localnicii spun ca de atunci primeste si subventii europene.
Pentru 200 de hectare si zero munca, neamtul nostru, plecat oricum de mult din Romania, incaseaza cel putin 32.000 de euro anual. Oficialii nostri l-au crezut pe cuvant ca este pus pe treaba si nu s-au mai ostenit sa vada daca in lanul lui creste grau sau se inalta mandre buruienile.
Incercam sa obtinem un punct de vedere si de la sefii functionarelor, mai ales ca la Brasov exista un departament intitulat "Directia Control pe Teren".
Calin Achim, directorul APIA Brasov: "Nu mai puneti presiune pe colegii mei, ca ei au de lucru".
De la Bucuresti, seful APIA pe toata tara are o explicatie dezarmanta: "Este o moda europeana si ea se practica inclusiv la terenuri", spune Florin Faur.
In Romania sunt verificate aleatoriu doar 7% dintre terenurile pentru care statul da bani. Sanse mari asadar ca hotul neprins sa scape negustor cinstit.
Asadar, nu avem de unde sa stim care este dimensiunea dezastrului si cat de mari sunt fraudele si neregulile. Clar este doar ca anul trecut departamentul de lupta antifrauda a constat nereguli in sase judete privind acordarea subventiilor europene.
Suspendarea platilor directe ar duce practic in faliment milioane de fermieri cinstiti, iar economia romaneasca ar avea de suferit.