Pensiile speciale pentru alesii locali au incins spiritele in Parlament. "Primarii au nevoie de respect, de atentie"
Deputatii au respins miercuri cererea presedintelui de reexaminare a legii care acorda bani in plus primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vice-presedintilor consiliilor judetene. Votul final se va da la Senat.
Curtea Constitutionala a constatat anul acesta ca legea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, nu prevede si sursa de finantare pentru plata lor. Magistratii au mai subliniat ca s-ar crea inechitati, deoarece consilierii locali si judeteni sunt exclusi din actul normativ. Asa ca legea s-a intors in Parlament, iar deputatii au modificat-o, cu precizarea ca alesii locali vor fi rasplatiti din bugetele locale.
Florin Iordache, deputat PSD: "Noi am modificat si spus foarte clar ca legea intra in vig de la 1 ianuarie 2017 si pana atunci Parlamentul identifica sursa. Puteam baga si alesii locali - consilieri locali si judeteni. Dar am stabilit cui se adreseaza."
Legea nu a trecut insa de plenul Camerei Deputatilor, din lipsa de sustinere.
Ioan Cupsa, deputat PNL: "PNL a votat impotriva, s-ar fi nascut azi un conflict constitutional intre Parlamanet si CCR. Demersul pe care il faceti e unul mincinos, ceea ce le promiteti primarilor nu s-ar fi intamplat cel putin o perioada urmatoare."
Alina Gorghiu, deputat PNL: "Primarii au nevoie de respect, de atentie, salarizare decenta, n-au nevoie de propaganda ieftina ca sa fie in siajul PSD-ului la alegeri."
Liviu Dragnea, deputat PSD: "Sa fie din ce in ce mai putina ipocrizie noi ne asumam acest demers, vrem ca primarii sa aiba venituri corecte, asa cum vrem ca si celelalte categ sociale sa aiba pensii. PSD sustine acest proiect."
Senatorii sunt insa cei care ar putea fi generosi cu alesii locali, cand vor da votul final pentru aceasta lege.
Ea propune ca primarul unei comune sa castige, dupa ce implineste 65 de ani, un supliment la pensie de aproximativ 1.500 de lei. Un edil, care a condus Bucurestiul timp de 3 mandate, poate ajunge la aproximativ 5.200 de lei, separat de pensie. Iar presedintii de consilii judetene, dupa patru ani de mandat, ar urma sa incaseze aproximativ 1.300 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: pensii speciale, Parlament, Comisia juridică,
Dată publicare:
13-04-2016 19:25