Pelerinaj de Sf. Dumitru din Capitală. Mii de oameni au participat la slujbe speciale
Pelerinajul ortodox din București, a ajuns joi, în punctul culminant. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, numit de creștini „Izvorâtorul de Mir”, a fost sărbătorit de mii de oameni, care au participat la slujbe speciale.
Aproape 250.000 de români poartă numele Dumitru, deși numărul celor botezați astfel, este în scădere. Cei mulți sunt bărbați alintați, Mitică.
O mulțime de oameni a spus într-un glas „Tatăl Nostru”. S-au închinat semerit, inclusiv o bătrână sprijinită pe brațe. A venit să dea de pomană pachete, în numele celor dragi, adormiți.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Femeie: „Nu pot să merg în picioare.
Reporter: Și vreți să împărțiți?
Femeie: Da. Trebuie să dau.”
Apelul spre pace vine, nu întâmplător, când mii de suflete pier în conflicte, în alte colțuri de lume, sacrificând sub gloanțe și ideea de Dumnezeu al blândeții.
Radu Sas, preot: „Cu siguranță ne ajută tuturor, celor care îl căutăm. Am participat prima oară la liturghie și am emoții.
Reporter: Ați adus și enoriași?
Radu Sas, preot: De data asta. ”
„Sân' Dumitru”, așa cum i se spune în popor, e reprezentat în majoritatea icoanelor purtând haine militare. Povestea din spate este că a fost proconsulul Greciei și Macedoniei, un extraordinar strateg de război, care și-a atras ura Cezarului, adică a împăratului Maximian Galerius, pentru că și-a declarat credința în Cristos.
A fost martirizat, adică ucis cu sulițele în subsolul unei băi publice. Iar preoții spun că tot acolo i s-au găsit osemintele. În timp i s-a spus „brațul drept, brațul armat al lui Dumnezeu”.
Cei răbdători au ajuns la moaște și au fost răsplătiți cu acatistul său.
Reporter: „De cât timp sunteți aici?
Bărbat: De la 7 sunt, deci de 4 ore.”
Întârziații însă au rămas fără împărțeală.
Bărbat: „N-am apucat sfânta anafură să iau. Dar nu e o problemă asta, că pot să rezolv. ”
Sărbătoarea lui Dumitru cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, sărbătorită imediat după acest sfânt, închide creșele, grădinițele și școlile.
Copiii se întorc la cursuri abia pe 5 noiembrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, enoriasi, pelerinaj Sf Dimitrie cel Nou, sfantul dumitru,
Dată publicare:
26-10-2023 19:37