Patriarhul Kiril a ajuns la București, cu moaște. Mesaj pentru "fratele Daniel"

×
Codul embed a fost copiat

Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii a ajuns joi la Bucureşti şi a adus cu el moaştele Sfântului Serafim de Sarov, care vor fi depuse la Biserica Rusă din Capitală.

Patriarhul rus a spus că noi, creştinii ortodocşi care trăim în ţări diferite, trebuie să ştim că avem valori comune, astfel că există un potenţial extraordinar de cooperare şi interacţiune.

Preafericitul Părinte Patriarh Kirill a ajuns la Bucureşti joi, la ora 16.45, şi a transmis un scurt mesaj Patriarhului Daniel şi ortodocşilor români. Aceasta este a doua vizită a Patriarhului Moscovei în România, prima datând, după cum a spus, ”din secolul trecut”.

”Am onoarea să îl felicit la Bucureşti pe fratele meu Părintele Patriarh Daniel, cu ocazia a 10 ani de la botezarea lui ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”, a spus Patriarhul Moscovei.

La rândul său, Patriarhul Daniel a mulţumit şi i-a răspuns: ”Ne bucurăm că aţi venit pentru a-i comemora pe apărătorii ortodoxiei în timpul comunismului”.

Citește și
Moaște Sfântului Nifon
4 miniștri ai Guvernului Tudose au sărutat împreună moaștele Sfântului Nifon
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii a vorbit şi despre valorile ortodoxiei, ”comune pentru români şi România, pentru ruşi şi Rusia şi pentru ceilalţi ortodocşi”.

”Noi, creştinii ortodocşi care trăim în ţări diferite, trebuie să ştim că avem valori comune. Asta înseamnă că avem un potenţial extraordinar de cooperare şi interacţiune. Relaţiile bune între oameni pot fi doar dacă au valori comune”, a spus Patriarhul Moscovei.

Patriarhul Kirill va fi prezent la Bucureşti până pe 28 octombrie. El va participa la manifestările religioase dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, care au început marţi, când moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou şi ale Sfântului Ierarh Nectarie au fost depuse la noul baldachin de pe Colina Patriarhiei. Joi seară loc procesiunea "Calea Sfinţilor", care urma să aibă loc marţi, dar a fost amânată din cauza ploii. În timpul acesteia, pe lângă icoana şi moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, un fragment din lemnul Sfintei Cruci, icoana şi moaştele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, va fi purtată şi icoana Sfântului Serafim de Sarov.

Vineri, când este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou, Liturghia va fi oficiată, de la ora 9.00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, de către Patriarhul Daniel, Patriarhul Kiril, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului şi al Întregii Albanii, Anastasie, şi Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ţinuturile Cehiei şi din Slovacia, Rastislav, împreună cu ierarhii străini delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe şi ierarhii români prezenţi la hram.

De asemenea, sâmbătă, de la ora 9.00, Patriarhul Kiril va lua parte, alături de ierarhii români şi străini, la slujba Te Deum care va marca zece ani de la întronizarea Patriarhului Daniel, iar la ora 10.00, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei va avea loc şedinţa solemnă a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, dedicată Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. În cadrul şedinţei solemne, Întâistătătorii sau şefii delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe vor prezenta expuneri cu privire la Dificultăţile mărturisirii credinţei în timpul regimului comunist şi importanţa libertăţii religioase astăzi.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Patriarhul Rusiei va sosi la București pe 26 octombrie. Putin și-a dat acordul
Patriarhul Rusiei va sosi la București pe 26 octombrie. Putin și-a dat acordul

Patriarhul Chiril I al Moscovei va veni la Bucureşti în perioada 26 - 28 octombrie

4 miniștri ai Guvernului Tudose au sărutat împreună moaștele Sfântului Nifon
4 miniștri ai Guvernului Tudose au sărutat împreună moaștele Sfântului Nifon

A fost mare sărbătoare vineri la Târgovişte. Veniţi în pelerinaj din toate colţurile ţări, mii de oameni, dar şi politicieni, s-au închinat la moaştele Sfântului Nifon, Patriarh al Constantinopolului şi Mitropolit al Ţării Româneşti.

Prima reactie a Preafericitului Daniel, dupa scandalurile sexuale cu preoti. Mesajul, transmis
Prima reactie a Preafericitului Daniel, dupa scandalurile sexuale cu preoti. Mesajul, transmis "cu multa durere in suflet"

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel, cere iertare tuturor credinciosilor "cu multa durere in suflet" pentru "tulburarea" produsa de acuzatiile aduse public unor clerici privind abateri de la morala crestina.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.