Patriarhia Română: Autorităţile să permită în mod excepţional pelerinajul la Peştera Sf. Apostol Andrei

Ultima actualizare: 26-11-2020 19:51

Patriarhia Română solicită autorităţilor să permită, "în mod excepţional", credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sf. Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea normelor sanitare.

"Ţinând cont de recunoaşterea de către statul român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd 'regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective' (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă)", se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române transmis joi.

Patriarhia Română susţine că această este "o excepţie necesară pentru un caz excepţional" şi se declară "preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă".

"În acest sens, este necesar un dialog permanent între autorităţile de stat şi locale competente şi autorităţile religioase, mai ales în situaţia unor zone carantinate sau având o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a îndemnat şi preşedintele României în luna octombrie din acest an. În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1.992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4.972 adoptată în şedinţa din 14 - 15 noiembrie 2001. De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie - Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează.

Reacția Poliției și Jandarmeriei Constanța

 

Poliția și Jandarmeria Constanța au reacţionat, joi, după ce Arhiepiscopul Tomisului i-a îndemnat pe credincioşi să participe la pelerinajul de "Sfântul Andrei" deși Tribunalul i-a respins solicitarea.

Se anunță verificări aspre la mânăstirea din localitatea Ion Corvin. Deși, inițial, s-a declarat în ton cu hotărârea magistraților Patriarhia a revenit cu un comunicat. Face acum apel la Statul Român care ar trebui să se implice și să permită totuși manifestarea religioasă.

Joi reprezentanţii poliţiei şi jandarmeriei din Constanța au anunţat că verificările de ieri au pornit de la o sesizare a unui localnic care a anunţat că nu sunt respectate măsurile de siguranţă sanitară. Pe de altă parte, autorităţile anunţă că vor suplimenta forţele de ordine şi controalele în zona Manăstirii Sf Andrei din judeţul Constantă.

Andreea Iliescu – purtătoarea de cuvânt a IPJ Constanța: ”Nimeni nu dorește sancționarea oamenilor, ci scopul este acela de a-i face pe toți să conștientizeze pericolul la care își supun sănătatea lor și pe a celor dragi lor, dacă nu respectă aceste reguli simple".

Răzvan Ivan: "Facem un apel către toți cetățenii, să respecte aceste norme de protecție sanitară, facem apel la înțelegere și la rațiune. Aceste măsuri au rolul de a ne ajuta să câștigăm lupta cu noul Coronavirus.Oameni buni! Vă rugăm să vă protejați sănătatea! Sănătatea dumneavoastră și a celor dragi dumneavoastră".

Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au făcut joi recurs împotriva deciziei magistraţilor Tribunalului Constanța care au decis să nu accepte organizarea pelerinajului la mănăstirea Sf Andrei. Pe de altă parte, Patriarhia Română a anunţat referitor la situaţia din Constanța, că deciziile autorităţilor trebuie respectate şi că: "pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a tuturor regulilor sanitare, pentru ordine, echilibru și dialog instituționalizat cu autoritățile, pentru împrietenirea credinței cu rațiunea, pentru discernământ personal și instituțional".

Miercuri, Tribunalul Constanța a respins cererea făcută de IPS Teodosie, care voia dezlegare pentru organizarea pelerinajului de Sfântul Andrei, fapt care a declanşat furia Ahiepiscopului Tomisului şi reacţiile care au urmat.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO