Patriarhia: Obligativitatea educației sexuale pentru elevi, ”atentat asupra inocenţei copiilor”, care îi va marca pe viață

Patriarhia: Obligativitatea educației sexuale pentru elevi, ”atentat asupra inocenţei copiilor”, care îi va marca pe viață
Inquam/ Octav Ganea

Introducerea obligatorie a programelor de educație sexuală pentru elevi reprezintă un ”atentat asupra inocenței copiilor”, care va împiedica dezvoltarea lor firească și îi va marca pe viață, consideră Patriarhia Română.

 

Patriarhia Română pledează pentru un caracter opţional în şcoli al orelor de educaţie pentru viaţă, ca reacție după publicarea în Monitorul Oficial a Legii nr. 45/3 aprilie 2020, care modifică şi completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care prevede obligativitatea organizării în şcoli, cel puţin semestrial, a unor programe pentru viaţă şi sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.

Patriarhia Română aminteşte că a susţinut caracterul opţional în şcoli al orelor de educaţie pentru viaţă, iar programele şcolare corelate acestora să fie elaborate potrivit ”valorilor morale”.

Patriarhia afirmă că prevederile acestei legi contravin unor articole din Constituţie, Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi precizează că în 13 martie a transmis adrese cu privire la această propunere legislativă către şeful statului, premier şi ministrul Educaţiei şi Cercetării, în care a semnalat aceste aspecte.

Citește și
copii la calculator camere web
Criză de camere video în magazine. Copiii au nevoie pentru școală, părinții pentru serviciu
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

”Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educaţie sexuală reprezintă un atentat asupra inocenţei copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească şi marcându-i pe aceştia pentru întreaga viaţă. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite ţări au demonstrat că o astfel de abordare a educaţiei copiilor a avut ca urmare începerea vieţii sexuale mai devreme, cu implicaţiile de rigoare, fără vreo îmbunătăţire în plan social”, transmite Patriarhia.

 

Aceste programe ”sunt mai degrabă de îndoctrinare sexuală, decât de educație ”

 

Aceasta citează un studiu realizat în SUA, care relevă faptul că astfel de programe reprezintă mai degrabă metode de îndoctrinare sexuală, decât de educație.

”Spre exemplu, analiza intitulată ”Re-examinarea dovezilor: Educaţia sexuală completă în şcoli în Statele Unite ale Americii”, realizată în anul 2019, de Institutul pentru Cercetare şi Evaluare, din SUA, organizaţie independentă cu peste 25 de ani de experienţă în evaluarea programelor de acest tip, arată că programele de educaţie sexuală în şcolile publice nu sunt eficiente, iar unele au dus chiar la creşterea ratei sarcinilor la adolescenţă, la reducerea vârstei debutului sexual, precum şi la comportamente sexuale riscante. Concluzia cercetării este că astfel de programe sunt mai degrabă de îndoctrinare sexuală decât de educaţie”, se arată în comunicatul Patriarhiei.

Patriarhia menţionează că în unele state ale Uniunii Europene educaţia sexuală este organizată în cadrul altor discipline şcolare - Austria, Grecia, Irlanda, Letonia, Portugalia, Slovacia, Spania, iar în altele ca disciplină distinctă neavând caracter obligatoriu - Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia, Lituania, Polonia.

”În România, studierea temelor specifice educaţiei pentru viaţă şi sănătate se realizează în cadrul disciplinei şcolare obligatorii Consiliere şi dezvoltare personală, căreia i se alocă deja o oră/săptămână în Planul-cadru pentru învăţământul gimnazial. De asemenea, în sistemul public de învăţământ românesc există deja discipline opţionale, ofertate la nivel naţional, care abordează aspecte privind educaţia pentru viaţă: Educaţie pentru sănătate; Pregătiţi pentru viaţă. Educaţie pentru viaţă şi comunitate; Adolescenţă şi autocunoaştere; Mai întâi caracterul”, explică sursa citată.

 

Pregătirea pentru viața intimă trebuie făcută în familie

 

Patriarhia Română consideră că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului.

”În ţara noastră, numeroase şi reprezentative asociaţii din societatea civilă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de efectele educaţiei sexuale asupra copiilor. Aceste asociaţii şi-au prezentat poziţia în mod public şi au propus soluţii alternative, în care accentul cade pe educaţia pentru familie. Considerăm că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului”, se mai arată în comunicat.

Potrivit Patriarhiei, ”identitatea şi viaţa persoanei umane nu se epuizează într-o realitate exclusiv biologică sau socio-culturală”.

”Viaţa are şi o dimensiune spirituală, ignorată în societatea contemporană secularizată, care a pierdut sensul sacru al vieţii umane. Biserica a acordat dintotdeauna o importanţă deosebită creşterii spirituale a omului, care este chemat la viaţă veşnică în iubirea lui Dumnezeu. De aceea, este relevantă şi valorificarea specificului formativ al educaţiei religioase, care contribuie la cultivarea unei conştiinţe vii şi mărturisitoare a valorii eterne a persoanei umane, la promovarea demnităţii acesteia în familie şi în societate şi la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare”, se mai susţine în comunicatul Patriarhiei Române.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Soluţiile Ministerului Educaţiei: profesorii să intre în legătură cu elevii prin poştă sau prin vecini
Soluţiile Ministerului Educaţiei: profesorii să intre în legătură cu elevii prin poştă sau prin vecini

"Profesorii trebuie să intre în legătură cu elevii prin orice mijloace posibile, inclusiv prin poștă sau cu ajutorul vecinilor", anunță Ministerul Educației, care susține că sunt soluții de predare, chiar și pentru cei care nu au acces la internet.

Criză de camere video în magazine. Copiii au nevoie pentru școală, părinții pentru serviciu
Criză de camere video în magazine. Copiii au nevoie pentru școală, părinții pentru serviciu

După o lună de schimbări radicale pentru noi toți, iată că și piața produselor electronice s-a modicat și ea, iar comercianții de camere video pentru internet au dat lovitura.

Școlile s-ar putea redeschide din 15 mai. Orban:
Școlile s-ar putea redeschide din 15 mai. Orban: "Anul școlar va fi încheiat"

Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi seară, că anul şcolar va fi încheiat, iar elevii şi studenţii vor susţine examenele. Premierul afirmă că activitatea ar putea fi reluată după 15 mai.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.