Părinții nevoiți să stea acasă cu cei mici vor primi un ajutor financiar de la Guvern

×
Codul embed a fost copiat

Părinții nevoiți să stea acasa cu cei mici, pentru că nu au cu cine să-i lase în timpul școlii online, vor primi bani de la stat.

Ajutorul financiar poate fi încasat doar de unul dintre ei, iar acesta trebuie să fie neapărat salariat.

Ajutorul de la Guvern va ajunge doar la părinții care au copii mai mici de 12 ani care, atunci când a crescut numărul de cazuri de Covid-19 în școala lor sunt nevoiți să facă cursuri online.

Cuantumul maxim pe care îl vor primi părinții este de 75% din salariu, dar dacă salariul de bază este unul mai mare, acesta va fi limitat la trei sferturi din salariul brut la nivel national.

Dacă părintele a stat toată luna acasă cu copilul, părintele va primi ajutor de la Guvern de maximum 2.400 de lei net. În cazul în care părintele stă acasă o singură zi acesta va primi 100 de lei.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Toate documentele necesare vor fi făcute de angajator pentru că părinții trebuie să solicite șefilor acordarea acestor zile libere.

Atenţie, nu vor beneficia de acest ajutor cei care lucrează oficial, de acasă. Măsurile sunt stabilite într-un proiect de ordonanţă de urgenţă prezentat în şedinţa de guvern şi care urmează să fie aprobat săptămâna viitoare.

Virginia Lungu este agent de turism iar în această perioadă lucrează de acasă. Tot acasă fac scoala online şi cele două fiice, de şase ani jumătate.


Virginia Lungu: „La noi este foarte greu, pentru că (în timp ce copiii dansează în spate, n.r.) cam aşa se desfăşoară întâlnirile mele pe videocall. De obicei se strecoară în camera un copil, exact atunci vrea să meargă la toaletă şi atunci află toată lumea. Este foarte epuizant, nu te poţi concentra la absolut nimic. Nici la treburile casei, nu la copii, nici la muncă.”

Un proiect de ordonanţă de urgenţă prevede plata părinţilor nevoiţi să stea acasă cu copiii mai mici de 12 ani, dacă şcolile la care învaţă aceştia sunt în scenariul galben, pe lângă cel roşu, care era cuprins deja în legislaţie. Acei părinţi, care muncesc numai de acasă, nu beneficiază de acest ajutor.

Raluca Turcan, vicepremier: „Practic, părinții vor putea să beneficieze de aceste zile libere plătite dacă nu își desfășoară activitatea în regim de telemuncă, sau de muncă la domiciliu, și de asemenea aceste zile libere se acordă pe toată perioada în care se aplică scenariile galben și roșu”.

Cum unii trebuie să aibă grijă de copii în timpul programului de lucru, ar putea apărea probleme, spun asociaţiile de părinţi.

Ana Măița, Mame pentru Mame: „Dacă angajatorul va dovedi înţelegere, cred că părintele poate să meargă înainte în acest stil în care se împarte intre jobul făcut de acasă şi copil. E adevărat că e mai complicat atunci când angajatorul nu cade de acord cu angajatul, că evident vor exista şi situaţii din acestea, sperăm că vor fi puţine”.

Probleme pot apărea şi dacă angajatul îşi ia zile libere plătite şi lipseşte mult timp de la serviciu.

Gabriel Chicioreanu, FNAP: „Iată cum vom îngroşa poate rândul şomerilor, vrând nevrând. Este destul de dificil să îţi întrerupi activitatea la un angajator şi angajatorul să te dorească pe termen lung, cum este acest an şcolar, până anul viitor în iunie. Va fi destul de dificil. Pe de altă parte, procedura de decontare este greoaie”.

În ceea ce priveşte plata, cuantumul rămâne acelaşi ca în legislaţia actuală.

Pentru zilele în care stau acasă cu cei mici, părinţii primesc 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu la nivel naţional. Asta înseamnă cel mult 113 lei pe zi, în mână. De exemplu, dacă vorbim de scenariul roşu, şi părintele trebuie să stea acasă toată luna, atunci suma maximă pe care poate să o primească este de aproximativ 2.400 de lei.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă ar putea suferi modificări. Varianta finală va fi adoptată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Un cadavru care plutea pe Canalul Bega, transportat la IML
Un cadavru care plutea pe Canalul Bega, transportat la IML

Poliţiştii Secţiei 3 Urbane Timişoara au fost sesizaţi, vineri după amiaza, că pe Canalul Bega, spre podul Modoş, pluteşte un cadavru în stare de putrefacţie.

 

Mărturiile copiilor români surprinși de furtuna devastatoare din Dubai. „Cerul s-a întunecat, a început să bată vântul”
Mărturiile copiilor români surprinși de furtuna devastatoare din Dubai. „Cerul s-a întunecat, a început să bată vântul”

După două zile de discuții cu șeicii din Qatar și Emiratele Arabe Unite, ultima zi din deplasarea oficială a Guvernului în Orientul Mijlociu a fost dedicată unei vizite la Marea Moschee din Abu Dhabi.

Cât costă, de fapt, ouăle românești. Prețul final este stabilit de supermarket-uri
Cât costă, de fapt, ouăle românești. Prețul final este stabilit de supermarket-uri

De Paște, când avem record de consum, ar trebui să găsim ouă mai ieftine la raft. Fermierii români spun că de la ei oul pleacă și cu 40 de bani.  

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.