Panica in Galati, dupa un ce un nor de praf rosiatic s-a ridicat deasupra orasului. Autoritatile de mediu au fost anuntate
Un incident de pe platforma combinatului siderurgic din Galati a semanat miercuri seara panica in tot orasul. Un nor urias de praf rosiatic s-a ridicat ca o ciuperca deasupra furnalului si s-a imprastiat apoi peste cartierele de la periferie.
Reprezentantii combinatului sustin ca a fost vorba despre un asa-numit "eveniment de productie" si ca au anuntat autoritatile de mediu. Dar recunosc ca in atmosfera au fost eliberati oxizi de fier, periculosi pentru sanatate.
Incidentul s-a petrecut undeva intre furnal si otelarie. Muncitorii au rasturnat un recipient incarcat cu fonta lichida incinsa la peste o mie de grade, care, la contactul cu solul umed, a eliberat in atmosfera oxizi de fier.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din doua vase care erau transportate pe o linie de cale ferata spre otelarie, angajatii au deversat, in total, 430 de tone de fonta incinsa. Nici reprezentantii combinatului si nici cei ai Garzii de Mediu nu considera ca incidentul ar fi reprezentat vreun pericol pentru populatie.
"ArcelorMittal Galati confirma ca fenomenul observat (...) provine din procesul de descarcare rapida a unor oale cu fonta lichida. Autoritatile de mediu au fost informate despre acest eveniment de productie."
Marian Mocanu, Garda de Mediu Galati: "Au fost recoltate probe de catre Agentia de Protectia Mediului, asteptam rezultatele analizelor. Dar pe statiile de monitorizare din Galati nu au fost detectate depasiri."
Muncitorii din combinat au trecut deja totul sub tacere.
"Nu stim, nu stim nimic."
"Nu stiu, imi pare rau."
"Nu, nu am auzit de asa ceva. Daca exista asa ceva o sa primiti o informare."
Oxizii de fier eliberati in atmosfera pot reprezenta, insa, un pericol urias pentru sanatatea oamenilor, mai ales daca expunerile sunt pe termen indelungat.
Valentin Boldea, medic de familie: "Odata inhalate, particulele se pot depune la nivelul plamanilor si pot produce fibrozarea acestora cu determinari pe termen lung si aparitia bronsitelor cronice. Prezenta particulelor de fier la nivelul creierului ar putea influenta sau determina aparitia formelor de Alzheimer."
Reprezentantii combinatului au mai precizat ca astfel de deversari se produc, uneori, si de mai multe ori pe luna, insa fenomenul a fost vizibil, de aceasta data, din cauza solului umed, care a facut ca pulberea sa se propage cu viteza in atmosfera.