Pandemia va duce la creșterea natalității în România. Care e explicația sociologilor

Ultima actualizare: 29-07-2020 20:40

Pandemia a dus la un fenomen demografic important în România. Specialiștii se așteaptă la o creștere accentuată a nașterilor după ce oamenii au stat închiși în case.

În București, de pildă, numărul femeilor care au depus dosare pentru ajutoare de naștere s-a dublat în iunie și iulie.

Era de așteptat, explică sociologii: în apropierea unui pericol, oamenii vor să lase ceva în urma lor.

Mai multe femei însărcinate erau miercuri dimineața la sediul direcției Generale pentru asistență socială din centrul capitalei. Primesc un voucher de 2.000 de lei pentru achitarea analizelor și tratamentelor necesare și au venit să-și depună dosarul.

Loredana: „Am venit pentru a ridica voucherul materna, aștept să ajungă copilul cu bine acasă...”

Reprezentanții Direcției Generale pentru asistență socială spun că bugetul direcției va trebui majorat pentru că numărul gravidelor s-a dublat.

Dacă în luna Iunie anul trecut erau în jur de 1000 de dosare depuse la direcția generală de asistență socială, anul acesta în Iunie au fost aproape 2000.

În luna Iulie numărul dosarelor este de regulă mai mare. Anul trecut erau 1300 depuse. Anul acesta în Iulie sunt deja 2500 și nici măcar nu s-a terminat luna.

Însă bucuria de a fi părinte este destul de complicată în această perioadă, ne spun mamele. Vizita la spital se desfășoară în condiții speciale. Ioana are 27 de ani și va naște primul copil la sfârșitul toamnei.

Ioana: „Tatăl trebuie să stea afară, nu are voie să intre la ecografie..."

Sociologii vorbesc despre un adevărat baby boom în perioada de pandemie. Oamenii au stat în case din martie și până la jumătatea lunii mai. Au avut timp de certuri, dar și de dragoste. Iar situația incertă de pe întreagă planeta i-a apropiat.

Numărul mare de copii născuți într-o perioadă scurtă, adică în noiembrie, decembrie anul acesta va pune însă presiune pe autoritățile locale care trebuie să construiască mai multe creșe și grădinițe.

Totuși, sociologii spun că o eventuală criză economică va opri acest baby boom, astfel că balanța demografică vă fi în tot negativă.

Cu alte cuvinte, vor muri mai mulți români decât se vor naște, iar populația României vă fi tot mai bătrână. În prezent sunt 118 persoane de peste 65 ani la 100 copii de până în 14 ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO