Pagini de istorie, scoase la iveala in Galati. Ce spun specialistii despre insulele aparute in mijlocul Dunarii
Seceta prelungita aduce la vedere adevarate pagini de istorie.
Din cauza scaderii cotelor Dunarii, specialistii cred ca insulele de nisip care au aparut pe mijlocul fluviului la Galati ar fi de fapt malul vechi, conform configuratiei albiei de acum mai bine de 250 de ani.
Totodata, pe faleza poate fi vazut vechiul chei, din lemn, de care erau legate corabiile in vremea lui Costache Negri, fost prefect de Galati in perioada lui Cuza .
De trei saptamani, la Galati, pe mijlocul Dunarii au aparut, in linie, mai multe insule de nisip. Nivelul fluviului a scazut sub o suta de centimetri, ceea ce se intampla extrem de rar, chiar si in vremuri de seceta pronuntata.
"Cred ca zona aceea este vechiul mal al Dunarii si delimiteaza intr-un fel albia veche a Dunarii. La locul numit "descalecatoarea domnilor imparatesti", ori locurile acestea erau intotdeauna alese acolo unde distanta dintre maluri era foarte mica", a declarat Cristian Caldararu, directorul Muzeului de Istorie Galati.
Dunarea are o latime de mai bine de un kilometru in zona respectiva, asa ca e foarte posibil ca malul dinspre judetul Tulcea sa fie chiar cel pe care il vedem astazi sub forma unor insule de nisip. In secolul al 19-lea, Comisia Europeana a Dunarii a hotarat sa faca lucrari in zona Galati-Braila-Tulcea-Sulina in urma carora au fost reconfigurate shenalurile navigabile. Tot din cauza cotelor scazute, in dreptul falezei de la Galati, a aparut si gura de varsare a vechii canalizari a orasului.
Oamenii isi amintesc ca pe vremuri se intampla ca Dunarea sa scada atat de mult incat, daca iarna venea devreme, apa ingheta dintr-un mal in altul.
"Era scazuta apa. Dar si cand a venit inghetul, mergeau carutele pe-aici", spune o localnica.
Tot in dreptul falezei, sub intaritura de piatra, se pot vedea niste barne lungi din lemn - este cheiul construit pe vremea cand Galatiul avea statutul de Porto Franco.
"Costache Negri s-a ocupat de amenajarea si indreptarea digului schelei Galatiului, pe o portiune de vreo 350 de metri", spune Cristian Caldararu, directorul Muzeului de Istorie Galati.
Cotele si debitul Dunarii sunt, in aceasta perioada, la jumatate fata de media multianuala. Hidrologii prognozeaza cresteri usoare ale nivelului fluviului, insa lunile august si septembrie au fost anuntate drept secetoase si sarace in precipitatii.