Pacienta moartă la Craiova a fost consultată doar de rezidenți, care i-au pus nouă diagnostice. Medicul de gardă, de negăsit
Mai multe anchete au demarat la Spitalul Județean din Craiova, după ce o pacientă în vârstă de 80 ani s-a stins acolo în împrejurări care ridică semne de întrebare asupra modului în care a fost tratată.
Femeii, care suferise un accident vascular cerebral, i s-a făcut cu întârziere de patru zile o tomografie computerizată, deși un medic a solicitat investigația de patru ori. Rudele acuză că pacienta a fost lăsată să aștepte două ore în Unitatea de Primiri Urgențe când a fost adusă de o ambulanță, apoi nu au văzut-o decât doctori rezidenți pentru că medicul de gardă coordonator nu ar fi fost de găsit.
Cu o zi înainte să ajungă la Spitalul din Craiova, își saluta rudele într-o înregistrare făcută de fiica ei cu telefonul mobil. Apoi, pentru femeia cu zâmbet larg, a început coșmarul.
Dusă cu ambulanța la Unitatea de Primiri Urgențe a unității medicale, este lăsată două ore să aștepte, deși avea frisoane și tensiunea arterială crescută. Într-un final, au consultat-o doar medicii rezidenți, pentru că doctorul care era în acel moment de gardă nu a fost găsit, spune familia femeii. Era aproape de miezul nopții.
Cristina Bică, fiica femeii: „Mama mea a fost preluată de o doctoră rezidentă. Sigur că și dânsa a căutat să facă atât cât s-a putut, cât a știut și atât cât îi permite legea pentru că știm bine că un medic rezident nu are cod de parafă și o responsabilitate prea mare nu are”.
Ziua următoare a ajuns la secția de terapie intensivă cu nouă diagnostice puse în mare parte de medici rezidenți.
Cu dosarul medical al femeii în mână, familia ei acuză că un medic a cerut să i se facă o tomografie computerizată abia la 4 zile după internare. Ce a urmat arată că viața femeii nu a fost considerată o prioritate în spital.
Patru solicitări pentru un examen imagistic în cazul pacientei au rămas fără răspuns și abia când a intervenit familiei ei s-a făcut tomografia computerizată care a indicat un AVC hemoragic.
Reporter: De ce nu i s-a facut CT-ul? Ce explicație vi s-a dat?
Fiica femeii: Nu știe nimeni nimic.
AVC-ul indicat de rezultatul examenului imagistic, lăsat fără tratament zile în șir i-a provocat femeii moartea - au stabilit ulterior legiștii.
Conducerea spitalului din Craiova încearcă acum să vadă de ce au apărut întârzierile.
Cristian Georgescu, Colegiul Medicilor Dolj: „S-a declanșat cercetarea disciplinară care vizează mai mulți medici angajați ai spitalului județean de urgentă Craiova. Cercetările sunt în curs. S-au cerut documente de internare ale pacientei decedate și note de relații de la medicii care sunt menționați in plângerea aparținătoarei”.
Cristina Geormăneanu, Spitalul Județean de Urgență Craiova: „Se va vedea și care este problema, cauza acestei întârzieri”.
Moartea femeii este investigată și de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, iar familia pacientei a depus plângeri și la Colegiul Medicilor, Ministerul Sănătații și Direcția de Sănătate Publică locală.