Orban: Guvernul este un susţinător al incluziunii şi emancipării sociale a comunităţilor rome

Dată publicare: 08-04-2020 13:57
Dată actualizare: 08-04-2020 14:22


Orban le cere românilor din străinătate să nu vină în țară de Paște

Premierul Ludovic Orban afirmă că actualul Guvern este un susţinător al incluziunii sociale şi al emancipării sociale, culturale şi economice a comunităţilor rome.

Orban a mai anunțat că Guvernul pregăteşte, în acest sens, un nou cadru strategic naţional pentru următorii cinci ani, care va urmări adaptarea măsurilor la nevoile concrete ale comunităţilor.

"Marcăm astăzi sărbătoarea etniei romilor din România, odată cu Ziua internaţională a romilor. Sunt sărbători dedicate tradiţiilor şi istoriei acestui grup etnic, dar şi memoriei romilor ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca pledoarie împotriva oricărei forme de discriminare sau excludere socială pe criterii etnice. (...) Vă asigur că aveţi în acest Guvern un susţinător al incluziunii sociale şi al emancipării sociale, culturale şi economice a comunităţilor rome”.

Premierul a mai adăugat: ”Pregătim un nou cadru strategic naţional, pentru următorii cinci ani, pentru incluziunea romilor şi avem în vedere adaptarea măsurilor la nevoile concrete ale comunităţilor - de la accesul la infrastructura de apă, electricitate, încălzire şi drumuri, la asigurarea infrastructurii şcolare şi sanitare necesare, cursuri de formare profesională adaptate specificului local şi asistenţă pentru găsirea de locuri de muncă. Prin transparenţă şi consultare pro-activă a societăţii civile rome, căutăm împreună soluţii coerente şi resursele umane şi financiare necesare pentru a sprijini dezvoltarea şi a combate orice formă de discriminare sau excludere socială".

Premierul subliniază că în cele trei decenii de la căderea comunismului, societatea românească s-a aliniat valorilor europene, iar romii au fost recunoscuţi ca minoritate etnică.

"Ca toţi ceilalţi cetăţeni români, etnicii romi şi-au dorit să trăiască într-o ţară liberă, democratică şi prosperă, care să le asigure tuturor egalitatea de şanse. Astăzi, după secole în care au fost pe rând înrobiţi, deportaţi sau discriminaţi, etnicii romi fac parte cu drepturi şi obligaţii egale din societatea românească. Mulţi au învins prejudecăţile sociale şi au devenit adevărate repere în diferite domenii de activitate. Sunt exemple pe care ne dorim să le urmeze cât mai mulţi dintre membrii etniei romilor şi care dovedesc că există un potenţial valoros, pe care vrem să-l încurajăm", afirmă Orban.

Potrivit celui mai recent Recensământ, în România trăiesc 16,79 milioane de români (88,9%), 1,22 milioane de maghiari (6,5%) și 621.600 de romi (3,3%).

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO