Orașul cu 60.000 de locuitori, la 10 km de București, care devine mlaștină la fiecare ploaie serioasă

×
Codul embed a fost copiat

Ploile din aceste zile demonstrează că multe localități din jurul Bucureștiului au căzut pradă unor dezvoltatori imobiliari conduși doar de profit.

Și mai ales că au ajuns în mâna unor primari care nu sunt în stare să aducă infrastructura așezărilor pe care le conduc, la nivelul anului 2021.

În lipsa utilităților, oamenii trăiesc în noile zone rezidențiale mai rău ca în satele rupte de lume. Inspectorul Pro a surprins coșmarul din Bragadiru, un satelit al Capitalei, care devine mlaștină la fiecare ploaie serioasă, cum a fost cea de marți.

La 10 kilometri distanță de Capitala României se află Bragadiru, un oraș în care trăiesc neoficial 60 de mii de oameni. Un dezastru urbanistic care se repetă în aproape toate localitățile din jurul Bucureștiului.

Este un oraș satelit care s-a construit pe repede înainte, cu străzi înguste și neasfaltate, fără trotuare, utilități sau spații verzi. Un haos pe care îl plătesc, pe viață, cei care au fugit de aglomerația Capitalei.

Citește și
Ploile au îngropat în noroaiele cartierele nou construite din jurul Bucureștiului. Mașinile, scoase din bălți cu excavatorul
Ploile au îngropat în noroaie cartierele nou construite din jurul Bucureștiului. Mașini scoase din bălți cu excavatorul
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"La fiecare ploaie, mare, mică, nu are unde să se scurgă. Pământul este argilos, aici trebuie o canalizare", spune o femeie.

"E groaznică infrastructura. E horror aici", spune o altă femeie.

Probleme sunt în toate cartierele noi, din Bragadiru. Independenței a fost ridicat pe o fostă orezărie. O mlaștină pe care s-au dat zeci de autorizații de construire, atât pentru case, cât și pentru blocuri. Fără canalizări menajere sau pluviale, fiecare ploaie transformă străzile în adevărate lacuri.

"Nu cer ceva imposibil, pur și simplu normalitate”, a spus un localnic.

Doar vidanjele mai fac față

 

Firmele care dețin aceste vidanje sunt singurele care au de câștigat. Costurile sunt suportate de la bugetul local, bani care ar fi putut fi folosiți pentru dezvoltarea orașului.

Muncitorii de pe o vidanjă spun că toate străzile au fost inundate și că așa este la fiecare ploaie.

Practic, în mai bine de jumătate din oraș nu este canalizare, pânză freatică este foarte sus, iar străzile se inundă și doar vidanjele mai fac față.

Un bărbat spune că în curtea sa apa a ajuns la 25 de cm.

"Nu are unde să ducă apă și pe partea cealaltă este băltoacă”, spune și o femeie, care stă în cizme în curte din cauza apei.

Și cu toate acestea, peste 50 de străzi figurează pe hârtie cu toate utilitățile și oamenii plătesc impozit ca și când ar avea asfalt și canalizare. 

"Acum 2 săptămâni a fost pus pietriș și vedeți și dvs cum este aici. S-au refăcut gropile", a susținut un bărbat.

Apă Ilfov, operatorul public de apă și canalizare recunoaște că cea mai mare problema în Bragadiru este lipsa unei canalizări care să preia apă de ploaie.

“Contractul pentru construirea rețelei pluviale a fost semnat abia în urmă cu o luna și este în valoare de peste 10 milioane de euro. Lucrările vor dura însă cel puțin doi ani. Contractul pentru apă potabilă și canalizarea menajeră este abia în faza de evaluare a ofertelor”, au spus reprezentanții Apă Ilfov.

O femeie stă la poartă cu lopata în mână. “Mai astupăm din găuri”, spune ea.

Pe strada Diamantului, stâlpii de electricitate au rămas pe mijlocul drumului. Casele au fost ridicate pe un fost teren agricol trecut în intravilan, așa că nici constructorul, nici autoritatea locală nu au gândit un plan de sistematizare.

"Primăria ne spune că stâlpii nu pot fi mutați din cauza Enel. Enelul ne spune că nu pot muta stâlpii din cauza primăriei și e o întreagă nebunie", a declarat un bărbat.

În 2018, primarul spunea că el nu s-ar muta în Bragadiru

 

Tot acest boom imobiliar s-a clădit sub semnătura lui Vasile Cimpoeru, primar din 2008. În 2018, recunoaștea, senin, că el nu s-ar muta în Bragadiru. Haosul este oricum neschimbat la trei distanță de la această declarație.

Vasile Cimpoeru: "Eu nu mi-aş cumpăra acolo, mie mâine dacă mi-ar face unul o ofertă: ‘Dă-mi un leu să îţi dau un apartament sau o casă’, eu aş refuza din prima zi: ‘Domnule, îţi mulţumesc frumos, eu în zona asta nu m-aş muta, domnule’".

Vorbele lui au căpătat și suport juridic, în ianurie 2021, când a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare într-un dosar privind emiterea de certificate de urbanism.

Acuzațiile au fost de instigare de fals în înscrisuri oficiale și complicitate la fals intelectual. În același dosar, a fost trimis la închisoare și arhitectul șef al orașului. La conducere, a rămas viceprimarul Grigore Dumitru, care a refuzat să stea de vorba cu echipa Inspectorul Pro.

Între timp, primăria continuă să emită autorizații de construire pe bandă rulantă, într-un oraș copleșit de construcții haotice. Dar cei care locuiesc în Bragadiru mai au o șansă : în iunie sunt chemați să-și aleagă un nou primar.

Altfel, mare grijă dacă aveți în plan să vă mutați la periferia marilor orașe. Nu le ocoliți în perioadele ploioase.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ploile din ultimele ore au făcut prăpăd în mai multe zone din țară
Ploile din ultimele ore au făcut prăpăd în mai multe zone din țară

Ploile din ultimele ore au adus necazuri în mai multe zone din țară.

Ploile au îngropat în noroaie cartierele nou construite din jurul Bucureștiului. Mașini scoase din bălți cu excavatorul
Ploile au îngropat în noroaie cartierele nou construite din jurul Bucureștiului. Mașini scoase din bălți cu excavatorul

Mulţi dintre locuitorii din cartierele nou construite, de la marginea Bucureştiului, trăiesc mai rău ca la ţară. Pe lângă zgomotul şi praful care fac parte din cotidian, ploile căzute în ultimele zile au transformat drumurile dintre blocuri în mlaştini.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.