Operațiune declanșată de DIICOT. Peste 50 de șoferi din țară și-ar fi cumpărat permise de conducere de pe piața neagră

Ultima actualizare: 08-07-2020 21:34

O amplă operațiune a fost declanșată miercuri dimineață de procurorii DIICOT, menită să neutralizeze o presupusă grupare de contrabandiști de permise false.

Cel puțin 80 de persoane vor fi ridicate pe parcursul zilei pentru a da explicații legate de o afacere de zeci de mii de euro. Miza este una uriașă: descoperirea unui număr mare de permise false cumpărate de români, fără a face un singur minut de curs teoretic și, evident, fără examen.

Peste 50 de șoferi din România sunt bănuiți că și-ar fi cumpărat permise de conducere de pe piața neagră, apelând la serviciile unei grupări de crimă organizată, din care ar face parte, spun cei de la DIICOT, nu doar interlopi români, ci și cetățeni străini.

În schimbul a 3.000 de euro, fiecare doritor care nu voia să facă școalq de șoferi, cu atât mai puțin să susțină examenul pentru obținerea permisului de conducere, apela la această grupare, căreia îi trimitea datele de identitate, o semnătură olograf, iar în schimbul acestor sume uriașe de bani primeau permise de conducere așa-zis emise de alte state.

Potrivit unor surse neconfirmate oficial, unele permise ar proveni chiar din Congo. Odată intrate în posesia acestor permise de conducere false, persoanele care apelau la această grupare, apelau apoi la serviciile locale de permise pentru a preschimba cu documente românești.

Lucrurile ar fi mers bine dacă cei care au obținut deja permise românești, în schimbul falselor permise străine nu ar fi avut probleme în trafic, nu ar fi provocat diferite lucruri și nu ar fi încălcat legea rutieră.

Astfel, pentru neutralizarea membrilor acestei grupări din cauză se bănuiește că fac parte nouă indivizi români și străini, dar la care au aderat mulți alți cetățeni. S-a recurs miercuri dimineață la zeci de percheziții în aproape toată țara, nu doar în Capitală și în Ilfov, ci și în Prahova, Dâmbovița și Teleorman.

Nu mai puțin de 80 de persoane vor ajunge miercuri la audieri, pentru a da explicații, iar anchetatorii încearcă să afle cât de amplă este această grupare și mai ales câte zeci, poate sute de indivizi, au reușit să-și cumpere astfel de permise, să pună mâna pe volan și, mai ales, să pună în pericol circulația publică, atâta vreme cât în lipsa unor cursuri clare nu au neapărat deprinderile necesare sau poate chiar nu cunosc legislația rutieră.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO