Tulpina Omicron a acaparat deja orașele mari: în București și Timișoara ponderea probelor suspecte depășește 70%, iar în Cluj 96%, arată un studiu făcut de un laborator privat.

Răspândirea cu rapiditate a coronavirusului se vede și în statistica zilnică: autoritățile au anunțat peste 8 mii de cazuri noi de duminică până luni, dar si o creștere a internărilor.

Reprezentanții serviciilor de ambulanță au cerut suplimentarea personalului, pentru că timpul de așteptare în cazurile de Covid a crescut până la 48 de ore. A crescut enorm numărul celor care suna la 112 pentru a fi testați la domiciliu. Medicii spun că din această cauză oamenii sunt nevoiți să aștepte chiar și 48 de ore.

Purtător de cuvânt de la Prefectură: ''SABIF solicită suplimentarea cu echipaje pentru urgentarea recoltării probelor biologice pentru reducerea timpilor de așteptare''.

O soluție ar fi testarea la medicii de familie, însă aceștia nu au semnat contractele cu casele de asigurați. Pentru fiecare pacient testat vor primi 50 de lei.

Alexandru Rafila: ''O să vedeți de săptămâna viitoare când intră câteva mii de cabinete de medicină de familie să facă testare - cel puțin se va dubla numărul de teste''.

În doar 24 de ore au fost depistate 8.118 cazuri noi de covid.

Persoanele infectate cu Omicron au o încărcătură virală mai mare la nivelul tractului respirator superior, ceea ce înseamnă că transmit mult mai ușor virusul. Îngrijorător este faptul că a inceput să crească numărul celor care au nevoie de îngrijiri medicale într-o unitate sanitară. Sunt acum 4.027 de bolnavi internați - cu 380 mai mulți decât în ziua anterioară. Iar la terapie intensivă s-au ocupat în 24 de ore încă 11 paturi, numărul total ajungând la 485. Din cei aflați în stare gravă doar 52 sunt vaccinați.

Și studiile laboratorului Medlife ilustrează creșterea alarmantă a infectărilor cu Omicron. Față de săptămâna trecută, analizele arată o dublare a cazurilor.