Omar Hayssam vrea rejudecarea dosarului de terorism si a dosarului "Volvo"

Omar Hayssam

Omar Hayssam a depus la instanta suprema o contestatie in anulare in dosarul de terorism, care, daca va fi admisa, va duce la rejudecarea dosarului, actiunea avand primul termen de judecata in 24 ianuarie 2014.

Omar Hayssam a depus la instanta suprema o contestatie in anulare in dosarul de terorism, care, daca va fi admisa, va duce la rejudecarea dosarului, actiunea avand primul termen de judecata in 24 ianuarie 2014. Contestatia a fost depusa la 1 august.

Omar Hayssam a facut acelasi demers si in privinta dosarului cunoscut ca "Volvo", actiunea avand primul termen de judecata in 15 ianuarie 2014.

Contestatia in anulare privind dosarul "Volvo" a fost depusa, ca si cea pentru dosarul de terorism, in 1 august.

Admiterea unei contestatii in anulare duce la rejudecarea dosarului. Contestatia in anulare in dosarul de terorism are primul termen de judecata la 24 ianuarie 2014.

Citește și
Omar Hayssam
Procurorii au pus sub sechestru toata averea si bunurile lui Omar Hayssam. Cat de bogat era sirianul

In noiembrie 2012, instanta suprema l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 16 ani de inchisoare in dosarul "Volvo", in care a fost acuzat ca a inselat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat in leasing mai multe utilaje, trimise in Siria si Egipt la firmele controlate de el.

In 31 iulie, Omar Hayssam a aratat la Tribunalul Bucuresti, unde s-a judecat propunerea de arestarea preventiva a lui pentru inselaciune si delapidare, ca solicita atât justitiei romane, cat si autoritatilor internationale, sa-i fie redeschise toate dosarele, pentru "aflarea tuturor adevarurilor".

"Vreau redeschiderea tuturor dosarelor mele, pentru aflarea tuturor adevarurilor (...) Sa se rejudece, ca sa pot aduce probe, sa arat toate adevarurile, sa se stie tot", a declarat Hayssam, in sala de judecata.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, in lipsa, in trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul "Volvo" si fraude in cauza "Foresta Nehoiu".

Hayssam este judecat si pentru trecerea frauduloasa a frontierei de stat, alaturi de fratii acestuia, Mukhles si Mahmoud, si de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.

In acest dosar, in 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de inchisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, in timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, acuzati ca i-ar fi inlesnit fuga din tara, au fost achitati.

Condamnarea dispusa in cazul lui Hayssam a fost contopita cu cea de 20 de ani primita anterior pentru terorism, urmând sa execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de inchisoare.
Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta a stabilit urmatorul termen in dosar la 12 septembrie.

Hayssam este vizat si intr-un dosar de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), privind privatizarea IPRS Baneasa, cauza vizând depunerea mai multor inscrisuri false referitoare la experienta si capacitatea financiara a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedura.

El mai are doua dosare deschise de DIICOT, unul pentru inselaciune si delapidare, iar al doilea, pentru spalare de bani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savârsirii de infractiuni.

In primul dosar, Hayssam a fost arestat preventiv, vineri, printr-o decizie a Tribunalului Bucuresti.

Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane in dimineata zilei de 19 iulie, anunta purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea.

In 23 iulie, Politia Romana arata ca Omar Hayssam a fost transferat dintr-un centru de retinere si arest preventiv al IGPR, in care a stat de la aducerea lui in tara, intr-o unitate din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).

Reprezentantii ANP au precizat ulterior ca Omar Hayssam se afla din 23 iulie in custodia Penitenciarului Bucuresti Rahova si este cazat intr-o camera cu "profil de carantinare-observare".

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad.

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al României Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost dat in urmarire generala la nivel national si international, in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti, in iulie 2006.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Omar Hayssam a fost arestat preventiv.
Omar Hayssam a fost arestat preventiv. "Ma doare sufletul cand sunt numit teroristul numarul 1"

Omar Hayssam a declarat vineri, in fata unui judecator de la Tribunalul Bucuresti, ca dosarele sale sunt rezultatul faptului ca s-a luat "de bun" ca el este terorist si ca apoi toata lumea a tinut cont de asta, fara sa vada si binele facut de el.

Procurorii au pus sub sechestru toata averea si bunurile lui Omar Hayssam. Cat de bogat era sirianul
Procurorii au pus sub sechestru toata averea si bunurile lui Omar Hayssam. Cat de bogat era sirianul

Mai multe imobile, terenuri si instalatii industriale, precum si peste un milion de euro sunt puse sub sechestru de procurorii DIICOT in dosarul de delapidare a lui Omar Hayssam, judecat de Tribunalul Bucuresti.

Omar Hayssam a cerut in instanta o pereche de ochelari, ca sa poata citi in penitenciar
Omar Hayssam a cerut in instanta o pereche de ochelari, ca sa poata citi in penitenciar

Omar Hayssam a cerut miercuri, prin intermediul avocatului din oficiu, permisiunea de a i se da o pereche de ochelari, cu ajutorul carora sa poata studia actele din dosar.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.