Omagii după moartea lui Sean Connery. Cum și-a început cariera celebrul actor

Ultima actualizare: 01-11-2020 10:01

Cetatea filmului e în doliu, după decesul actorului Sean Connery, mort în Bahamas, la vârsta de 90 de ani. Actori din toate generațiile, între care Hugh Jackman, Roger Moore, Daniel Craig sau Robert de Niro, i-au adus un omagiu.

Considerat de mulți cel mai iubit James Bond, actorul scoțian a reușit să creeze un veritabil model de erou de acţiune: proaspăt şi interesant. Sean Connery a reușit roluri memorabile și în alte pelicule: "Vânătoarea lui Octombrie Roșu" sau "Numele Trandafirului." Cariera i-a fost răsplătită cu un Oscar, două trofee BAFTA și trei Globuri de Aur.

În 1962, Sean Connery devenea primul actor care a rostit faimoasa replică. A transformat fulgerător numele James Bond într-un fenomen global.

Scoțian, mândru de originea lui, Connery s-a născut în 1930 la Eddinburgh, s-a lăsat de școală la 13 ani și s-a înrolat în marina regală la 17. A fost însă lăsat la vatră din motive medicale.

Cu statura lui impunătoare, a lucrat ca model pentru tinerii pictori și dintr-una-ntr-alta a ajuns să joace într-un musical.

Sean Connery: „Jucam în "South Pacific" la teatrul Drury Lane din Londra, eram în cor, dar nu m-am gândit serios să mă fac actor. Erau doar acele două ore pe seară, în care mă distram de minune”.

Dar destinul și-a spus cuvântul și, până la urmă, a ajuns actor. În anii '50 a prins diverse roluri în televiziune, dar și pe marele ecran. În 1961 a avut o întâlnire providențială cu producătorul Albert Broccoli, care căuta un actor pentru rolul principal masculin într-un film cu spioni, intitulat provizoriu "Doctor NO".

Rolul misteriosului și chipeșului James Bond, cu accentul scoțian inconfundabil, l-a transformat într-un star de talie mondială.

A jucat în 7 filme ale seriei, până în 1983, dar abia în 1992 a explicat de ce a renunțat la rolul Bond.

Sean Connery, actor: ”Mi-am dat seama că mă luase "prizonier", era foarte dificil să găsesc un rol nou, să prind un scenariu interesant din cauza popularității filmelor cu James Bond”.

Rolul polițistului dur din "Incoruptibilii" i-a adus un Oscar pentru rol secundar, în 1988.

La 58 de ani, Connery își relansa cariera. "Indiana Jones și ultima cruciadă" l-a readus în prim-planul filmelor de acțiune.

În semn de recunoaștere a carierei lui excepționale, președintele Bill Clinton l-a medaliat în 1999 la galA premiilor Kennedy, iar în anul următor Connery a fost înnobilat de regină.

După aceea, Sean Connery a dus o viață discretă, iar din 2003 nu a dorit să mai joace în filme, după eșecul filmului de aventuri "Liga oamenilor extraordinari", pus la zid de critici și eșuat la box-office. Pentru mulți actori și cinefili, însă, Connery rămâne un etalon al cinematografiei mondiale.

Sean Connery, actor: ”Cred că majoritatea oamenilor au un vis și șansa de a mi-l împlini a fost pentru mine o călătorie fascinantă”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO