Ofertă de porumb în piețe, pentru fiert și copt. De ce se caută soiul de Mihalț
Este perioada porumbului fiert său copt, iar tarabele din piețe sunt pline cu marfă adusă direct de pe câmp.
Foarte căutat este soiul dulce, care ajunge în toată țara, inclusiv pe litoral. Prețurile sunt convenabile, spun cumpărătorii.
Cumpărător: La ce preț aveți porumbul?
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Vânzător: La 5, la 4 porumb proaspăt de la Mihalț.15 minute de la clocot îl fierbeți.
În comună Mihalț, din județul Alba, zeci de familii cultivă porumb zaharat.
Fiindcă cererea este mare, și suprafața pe care se plantează a crescut de patru ori. În prezent, culturile se întind pe aproape 100 de hectare.
Sorin Moldovan, fermier: „Lucrăm pe o suprafață de două hectare și jumătate de porumb de fiert, am crescut această suprafață de anul trecut cu un hectar și jumătate”
Reporter: Cam ce cantitate de porumb scoateți de pe un hectar?
Sorin Moldovan, fermier: „40-45.000 de bucăți, de știuleți”
Nicoleta Moldovan, soția fermierului: „Suntem foarte căutați, undeva la 35% a crescut cererea."
Temperaturile mari au făcut ca fermierii să strângă mai repede porumbul față de anii trecuți.
Claudiu Mihălțan, fermier: „E cerere foarte mare, un porumb dulce, avem până în noiembrie, octombrie, până dă frigul."
Porumbul zaharat nu rezistă mai mult de trei-patru zile, iar agricultorii se grăbesc să-l vândă.
Maria Tătăhuia, fermier: „Îl culegem seara, și dimineața mergem la piață sau la angro, cum putem îl dăm. Până pe litoral ajunge, sunt care vin cu duba de la Constanța, îl iau angro, îl fierb”.
Clienții nu lipsesc de la tarabe, mai ales că prețurile pornesc de la 2 lei.
Client: „A venit vara și mai mâncăm și altceva nu numai carne, e foarte bun, e dulce."
Clientă: „Întotdeauna am luat de la doamna”
Reporter: Prețul cum vi se pare?
Clientă: „Rentabil, e foarte bun."
Porumbul din soi dulce are nevoie de doar 3 luni până să fie gata de recoltat.