Oferta de locuințe a scăzut dramatic în România. Cel mai mare declin este înregistrat în orașe importante
Piața imobiliară traversează o perioadă dificilă. Tot mai puține locuințe sunt scoase la vânzare, iar scăderea la nivel național se apropie de 30%.
În același timp scade și numărul cumpărătorilor, după ce dobânzile pentru credite au crescut. Cu toate acestea, nu se ieftinește nimic.
Potrivit unei analize imobiliare.ro, oferta de locuințe scoase la vânzare de proprietari sau dezvoltatori a scăzut în ultimul an cu aproape 30 de procente la nivel național.
Cele mai mari scăderi sunt însă în orașele mari, cum e Cluj-Napoca, acolo unde oferta este aproape la jumătate față de anul trecut. În Capitală, procentul este de 38%.
Aceste statistici sunt rezultatul incertitudinilor din ultimii 2-3 ani, când piața a fost afectată de pandemie sau război. Unii dezvoltatori au preferat să amâne construcțiile, în timp ce în unele orașe au fost blocate autorizațiile de construire. Și o parte dintre proprietari au amânat vânzarea, în așteptarea unui preț mai bun, mai ales că și clienții sunt mai puțini.
Șanse mici să scadă prețurile
Daniel Crainic, Imabiliare.ro: „Cererea este mai jos, în special din cauza dobânzilor foarte mari și a dificultății obținerii o creditare, dar având și oferta destul de jos avem un echilibru al raportului dintre cerere și ofertă și acesta este principalul motiv pentru care prețurile, în ciuda tuturor așteptărilor, rezistă. Nu doar că au rezistat, pe anumite segmente s-au și consolidat”.
Având în vedere această perioadă în care și cei care vând, dar și cei care cumpără au tendința de a mai aștepta, cererea pentru locuințe de închiriat a crescut. Deși vedem și aici o scădere a ofertei, prețurile au crescut mult în ultimul an, cu aproape 9%.
În medie, o locuință se închiriază acum cu 468 de euro pe lună. Mulți dintre chiriași așteptată probabil să vadă dacă prețurile apartamentelor vor mai scădea în viitor, dar șansele sunt mici, spun specialiștii.
Alexandra Smedoiu, partener Deloitte, președinte CFA România: „Lucrurile se vor stabiliza și prețurile, din punctul meu de vedere, vor stagna și probabil își vor relua apoi ușor creșterea. Nu văd motive pentru o scădere masivă a prețurilor imobiliarelor în prezent”.
Pentru cei care au de gând să cumpere cu bani împrumutați de la bancă, dobânzile vor rămâne cel mai probabil ridicate și anul viitor.