Oamenii dintr-o localitate din Dolj traiesc un cosmar de 20 de ani: beciurile le sunt inundate, iar autoritatile n-au solutie
Peste o suta de familii dintr-o localitate din Dolj trec in fiecare an printr-un cosmar: gradinile si beciurile lor sunt inundate, pentru ca panza freatica a ajuns prea aproape de suprafata solului.
De 20 de ani, autoritatile nu au reusit sa gaseasca o solutie, care sa ii ajute pe acesti oameni. Acum este si mai rau din cauza temperaturilor scazute, pentru ca apa a inghetat in pivnite.
Localnic: "In vara a iesit o data ,s-a retras iar acum a venit iarasi, am scos tot, mai am damigeana de vin.
Reporter: Cat credeti ca are apa?
Localnic: Cam 80 cm,a fost si mai mult dar s-a mai retras"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Beciurile locuitorilor s-au umplut de apa, asa ca oamenii au fost nevoiti sa scoata de acolo toate bunurile. Nici gradinile nu le pot folosi, pentru ca in apa care balteste nu se poate insamanta nimic.
Localnica: "Nu poti sa faci nimic, nu am pus nimic, nici primavera trecuta, nici vara asta, nici anul trecut, dau la peste in vara asta, cu cata apa am aici dau la peste"
Localnic: "Nu s-a topit zapada, dar cand o sa se topeasca. Avem probelme de ani de zile... nici nu pot sa mai zic de cati ani, fantana nu am putut sa o folosim. Avem pescaria in beci"
In anii '70- '80, existau aici canale de colectare a apei, dar dupa Revolutie, pamanturile au fost retrocedate proprietarilor care, in buna parte- au astupat aceste canale ca sa poata folosi la maximum terenul. Acum insa, gradinile sunt prea putin profitabile.
Din pacate, autoritatile din zona nu cred ca problemele oamenilor isi vor gasi o rezolvare prea curand..
Ovidiu Raducanu vice primar comuna Marsani: "Speram ca in primavara aceasta ,sa facem canale colectoare, adancim si canalul de desecare, si speram sa se retraga din apele respective nu sunt asa sigur ca o va rezolva ,fiind panza freatica foarte sus ,este greu ca va rezolva problema si canalizarea, dar tot canalele de desecare sunt Solutia"
Nu s-a facut deocamdata niciun studiu de fezabilitate, iar un proiect amplu costa enorm. Deocamdata, primaria incearca sa faca o statie de purificare a apei, pentru a racorda comuna la reteaua de apa potabila.
Acum, in unele gospodarii, si fantanile au fost inundate, iar apa nu este buna de baut.