O ”simplă hotărâre de Guvern” ține în loc cel mai puternic laser din lume


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 28 Noiembrie 2017 19:36
Categorie: Stiri actuale

România are cel mai puternic laser din lume, la centrul de cercetare de la Măgurele, dar din păcate nu știe să îl pună în valoare.

Proiectul unui parc științific, menit să atragă firme și investitori străini, care să pună în valoare rezultatele experimentelor, este ignorat de autorități de ani de zile. În timp ce țara se face de ras, oficialii își pasează responsabilitatea.

Asa arată acum proiectul laserului de la Măgurele. Ca să valorificăm noi rezultatele obținute de cercetători începând din anul 2019 este nevoie de un parc științific în zonă. Consiliul Județean are un proiect pe hartie.

Parcul ar urma să fie amplasat în zona laserului, în locul unei foste baze militare care ar trebui donată de Ministerul Apărării. Acolo ar trebui construite mai multe centre de diagnostic și tratament pentru pacienți, săli de conferințe și incubatoare de afaceri. Pe scurt, instituții care să lege cercetarea de mediul de afaceri. Totul ar urma să coste 350 de milioane de euro.

Reprezentantii Consiliul Județean susțin că sunt bani, dar așteaptă sprijin de la Guvern.

Președintele Consiliului Județean: "Am avut ghinion, s-au schimbat, i-am numărat, au fost 5 de atunci. Nici Cioloș nu m-a ajutat. E o simplă hotărâre de Guvern".

Problema e să nu avem noi grijă să rupem minunea, că suntem în stare. Din păcate am dovedit de foarte multe ori că suntem în stare să ratăm.

Ideea unui astfel de proiect nu este nouă. Și Ministerul Educației a lansat unul, care a rămas tot pe hârtie.

Nicolae Zamfir: "E o lipsa de coerentă din partea tuturor autorităților. Se pierde mult, se pierde un tren important pentru că rolul acestui. Pe de o parte a fost să fim un centru internațional de cercetări, dar și de a contribui la dezvoltarea zonei".

Iar asta se poate face prin atragerea investițiilor străine în jurul laserului. Doar că avem o mare problema: transportul.

In timp ce noi batem pasul pe loc, celelalte două centre partenere României, din Cehia și Ungaria, unde sunt laseri de putere mai mică, nu pierd timpul. Deja autoritățile au construit autostrăzi spre aeroport. În plus, au început și construcțiile pentru parcuri științifice.

VIDEO PROTVPLUS.RO