Zeci de cercetatori se intorc in tara pentru a lucra la un proiect unic in lume, desfasurat in cel mai sigur loc din Romania


Ultimul update: Vineri 02 Iunie 2017 06:58
Data publicarii: Marti 30 Mai 2017 21:22
Categorie: Stiri Stiinta

Zeci de cercetatori romani, unii plecati din tara de mai bine de 15 ani, se intorc sa lucreze acasa la cel mai mare laser din lume, cel de la Magurele.

Fac echipa cu fizicieni din Japonia, China, Coreea, Germania, Franta, Marea Britanie, SUA si Canada. Spun ca s-au adus unii pe altii, cu gandul ca vor pune Romania pe harta cercetarii mondiale. Deocamdata, laserul este in faza de teste.

Cercetatorul Bogdan Diaconescu a plecat de 17 ani din tara ca sa studieze prin cele mai mari laboaratoare ale lumii. De ce s-a intors?

Bogdan Diaconescu, cercetator stiintific: "Eli este un astfel de proiect care ne da acces la o noua frontiera a stiintei si ca si colegii mei, vreau sa fiu parte din aceasta noua stiinta"

Aproape 100 din cei 140 de cercetatori care lucreaza deja la Magurele au revenit de peste mari si tari.

Andi Sebastian Cucoanes, cercetator stiintific: "Am lucrat aici la Magurele la institut dupa ce am terminat fizica, apoi am plecat in strainatate, am facut un doctorat in Germania la Aachen, in fizica nucleara si fizica particulelor elementare. Apoi am lucrat in Franta la CEA Saclay si SUBATECH Nantes"

Andi va studia aplicatiile medicale ale laserului, pentru oameni si va incerca sa obtina un tratament mult mai eficient pentru cancer.

Andi Sebastian Cucoanes, cercetator stiintific: "Se pot crea in viitor sisteme de producere a radioizotopilor medicali mici, compacte, care se pot plasa in spitale, aproape de pacienti si probabil si cu efecte adverse mai scazute- sigur ca da!"

Puterea laserului va fi de 10 PetaWatti, adica vorbim de echivalentul a 10 milioane de centrale nucleare la un loc.

Acest proiect este unic in lume si-aceasta sala este unica in lume pentur ca sala laserului este construita pe niste piloni care mentin fara nicio vibratie tot ce este aici. Cercetatorii spun ca e practic cel mai sigur loc din Romania.

Proiectul ELI-NP de la Magurele este finantat din bani europeni. In plus, cercetatorii au reusit sa scurteze cu 15 minute drumul spre aeroport: au cumparat un teren si construiesc acum un drum direct de la Institut pana la Centura Capitalei.

Laserul de la Magurele a fost asamblat si au inceput primele teste. Cand va fi obtinut primul fascicul laser
Eveniment in premiera la UBB
Laserul de la Magurele aduce 10% din puterea Soarelui langa Bucuresti. Cum ar putea ajuta in tratarea cancerului
VIDEO PROTVPLUS.RO