O pădure protejată a fost pusă la pământ pentru a construi un cartier de lux. Cine locuiește aici


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 15 Octombrie 2018 19:12
Categorie: Stiri actuale

Asaltul asupra ariilor protejate din România pare de neoprit. Organizaţiile care au în custodie astfel de zone avertizează că şi în acest domeniu statul este un prost administrator.

Dovadă că amenzile, plângerile penale şi procesele nu au reuşit să îi oprească pe proprietarii de terenuri să construiască după bunul plac.

Şase sute de hectare din pădurea Făget sunt protejate. Şi totuşi aici a apărut de ani buni un cartier de vile în care locuiesc medici, arhitecţi, fotbalişti, oameni de afaceri sau actori.

De la înălţime se vede clar cum pădurea a fost pusă la pământ din loc în loc şi deşi primăria acordase iniţial autorizaţii doar pentru case de vacanţă, zona a devenit raiul dezvoltatorilor imobiliari.

Tot perimetrul era în anul 2007 - arie protejată. Însă, în 2011, la presiunea proprietarilor de terenuri, Agenţia de Mediu a redesenat harta sitului.

Mihai Constantinescu, custode Sit Natura 2000 "Faget-Valea Morii": "Situl a fost declarat, chiar dacă este pădure, pentru speciile de fluturi şi zonele mlăştinoase. La Colonia Făget au fost scoase din sit cu ocazia acelei retrasări."

Primăria a interzis din 2014 orice construcţie în pădurea Făget însă în zadar. Municipalitatea nu a precizat deocamdată câţi proprietari au fost traşi la răspundere.

Adrian Dohotaru, deputat, activitst de mediu: "Sunt foarte multe fose care apar pe pârâuri în zonă, sunt case care se extind ilegal şi primăria Cluj greşeşte că nu trimite inspectori pentru a vedea dacă se respectă autorizaţiile de construcţie."

Şi acum se construieşte acolo pentru că spun activiştii de mediu dezvoltatorii au găsit diferite portiţe de lege.

Localnică: "Uitaţi, că acolo au tăiat pădurea, au făcut case sunt una lângă alta, fiecare s-a descurcat cum au putut."

Din cauza numărului mare de procese cu proprietarii caselor din Pădurea Făget, primăria din Cluj-Napoca a precizat că va oferi un răspuns în legătură cu construcţiile ilegale în perioada următoare.

În Cheile Dâmbovicioarei - o altă zonă protejată - aceeaşi situaţie. O cabană a fost ridicată sub stâncă, în Parcul Naţional Piatra Craiului, fără nicio autorizaţie, chiar de fostul viceprimar al comunei Rucăr.

Mircea Vergheleț, administratorul parcului Piatra Craiului: "Noi l-am avertizat chiar verbal în mai multe rânduri, cu toate acestea dânsul a ales să contruiască."

Reporter: "Deci nu a putut fi stopat?"

Mircea Vergheleț, administratorul parcului Piatra Craiului: "Nu, noi nu putem să îl stopăm cu forţa, doar cu vorbă bună sau explicându-i care e legea."

Fostul viceprimar a plătit şi 7000 de lei amendă pentru că a făcut modificări în albia râului, fără autorizaţie. Susţine însă că aşa locul arată...mai frumos.

Ion Popa Nica proprietarul cabanei: "Parcul e înfiinţat pe proprietatea altora, păi ce facem aici, sunt proprietar sau nu sunt? Ei vor neapărat să o demolez, dar asta niciodată în viaţă, nu pot. Am plătit că am făcut frumuseţea asta pe apă."

Reporter: "Credeti că aţi afectat mediul aici?"

Ion Popa Nica proprietarul cabanei: "Nu, păi l-am îmbunătăţit, ia uitaţi-vă, e o stâncă, o rigolă, o asta.. nu l-am afectat, l-am îmbunătăţit."

Şi în Parcul Natural Defileul Mureşului superior a apărut o fermă de animale. Deşi a fost somat să demoleze construcţia, proprietarul susţine că nu are de gând să facă asta pentru că spune el are drepturi depline asupra pământului moştenit de la rude.

 

A anunțat pe Facebook că se sinucide, însă nimeni nu l-a crezut. Ce s-a aflat acum
Un incendiu de vegetație a devastat un parc inclus în UNESCO, în Portugalia
VIDEO PROTVPLUS.RO