O pădure protejată a fost pusă la pământ pentru a construi un cartier de lux. Cine locuiește aici

×
Codul embed a fost copiat

Asaltul asupra ariilor protejate din România pare de neoprit. Organizaţiile care au în custodie astfel de zone avertizează că şi în acest domeniu statul este un prost administrator.

Dovadă că amenzile, plângerile penale şi procesele nu au reuşit să îi oprească pe proprietarii de terenuri să construiască după bunul plac.

Şase sute de hectare din pădurea Făget sunt protejate. Şi totuşi aici a apărut de ani buni un cartier de vile în care locuiesc medici, arhitecţi, fotbalişti, oameni de afaceri sau actori.

De la înălţime se vede clar cum pădurea a fost pusă la pământ din loc în loc şi deşi primăria acordase iniţial autorizaţii doar pentru case de vacanţă, zona a devenit raiul dezvoltatorilor imobiliari.

Tot perimetrul era în anul 2007 - arie protejată. Însă, în 2011, la presiunea proprietarilor de terenuri, Agenţia de Mediu a redesenat harta sitului.

Citește și
portugalia
Un incendiu de vegetație a devastat un parc inclus în UNESCO, în Portugalia
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Mihai Constantinescu, custode Sit Natura 2000 "Faget-Valea Morii": "Situl a fost declarat, chiar dacă este pădure, pentru speciile de fluturi şi zonele mlăştinoase. La Colonia Făget au fost scoase din sit cu ocazia acelei retrasări."

Primăria a interzis din 2014 orice construcţie în pădurea Făget însă în zadar. Municipalitatea nu a precizat deocamdată câţi proprietari au fost traşi la răspundere.

Adrian Dohotaru, deputat, activitst de mediu: "Sunt foarte multe fose care apar pe pârâuri în zonă, sunt case care se extind ilegal şi primăria Cluj greşeşte că nu trimite inspectori pentru a vedea dacă se respectă autorizaţiile de construcţie."

Şi acum se construieşte acolo pentru că spun activiştii de mediu dezvoltatorii au găsit diferite portiţe de lege.

Localnică: "Uitaţi, că acolo au tăiat pădurea, au făcut case sunt una lângă alta, fiecare s-a descurcat cum au putut."

Din cauza numărului mare de procese cu proprietarii caselor din Pădurea Făget, primăria din Cluj-Napoca a precizat că va oferi un răspuns în legătură cu construcţiile ilegale în perioada următoare.

În Cheile Dâmbovicioarei - o altă zonă protejată - aceeaşi situaţie. O cabană a fost ridicată sub stâncă, în Parcul Naţional Piatra Craiului, fără nicio autorizaţie, chiar de fostul viceprimar al comunei Rucăr.

Mircea Vergheleț, administratorul parcului Piatra Craiului: "Noi l-am avertizat chiar verbal în mai multe rânduri, cu toate acestea dânsul a ales să contruiască."

Reporter: "Deci nu a putut fi stopat?"

Mircea Vergheleț, administratorul parcului Piatra Craiului: "Nu, noi nu putem să îl stopăm cu forţa, doar cu vorbă bună sau explicându-i care e legea."

Fostul viceprimar a plătit şi 7000 de lei amendă pentru că a făcut modificări în albia râului, fără autorizaţie. Susţine însă că aşa locul arată...mai frumos.

Ion Popa Nica proprietarul cabanei: "Parcul e înfiinţat pe proprietatea altora, păi ce facem aici, sunt proprietar sau nu sunt? Ei vor neapărat să o demolez, dar asta niciodată în viaţă, nu pot. Am plătit că am făcut frumuseţea asta pe apă."

Reporter: "Credeti că aţi afectat mediul aici?"

Ion Popa Nica proprietarul cabanei: "Nu, păi l-am îmbunătăţit, ia uitaţi-vă, e o stâncă, o rigolă, o asta.. nu l-am afectat, l-am îmbunătăţit."

Şi în Parcul Natural Defileul Mureşului superior a apărut o fermă de animale. Deşi a fost somat să demoleze construcţia, proprietarul susţine că nu are de gând să facă asta pentru că spune el are drepturi depline asupra pământului moştenit de la rude.

 

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
A anunțat pe Facebook că se sinucide, însă nimeni nu l-a crezut. Ce s-a aflat acum
A anunțat pe Facebook că se sinucide, însă nimeni nu l-a crezut. Ce s-a aflat acum

Un tânăr de 20 de ani, din județul Arad, a fost găsit spânzurat într-o pădure din apropierea casei, primele indicii sugerând că este vorba de sinucidere.

Un incendiu de vegetație a devastat un parc inclus în UNESCO, în Portugalia
Un incendiu de vegetație a devastat un parc inclus în UNESCO, în Portugalia

Peste 700 de pompieri şi jandarmi sunt mobilizaţi de sâmbătă-noapte să strângă un masiv incendiu de pădure izbucnit în parcul Natural Sintra-Cascais, regiune turistică din apropierea capitalei Lisabona.

Recomandări
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.