O navă a Poliţiei de Frontieră Române va supraveghea, timp de 3 luni, frontierele Europei din Marea Egee

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
garda de coasta

Nava maritimă de patrulare şi intervenţie MAI 1103 a părăsit Portul Mangalia pentru a se alătura, timp de trei luni, Operaţiunii Comune POSEIDON 2018, de asigurare a frontierelor maritime ale spaţiului comunitar în Marea Egee.

Potrivit unui comunicat de presă al Gărzii de Coastă, în perioada 29.04. - 02.08. 2018, Poliţia de Frontieră va participa, conform angajamentelor asumate de România ca stat membru al UE, la misiunea POSEIDON 2018, organizată sub egida FRONTEX, prin detaşarea navei maritime de patrulare şi intervenţie MAI 1103 - proiect P-157 din cadrul Gărzii de Coastă.

"Operaţiunea se desfăşoară în Marea Egee iar timp de 3 luni, echipajul navei MAI 1103, de la Grupul de Nave Mangalia, alcătuit din 26 de poliţişti de frontieră, urmează să execute misiuni individuale de patrulare, cercetare, de căutare şi salvare, alături de forţele detaşate în regiune de celelalte state membre UE", se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi operaţiuni comune, Poliţia de Frontieră Română va detaşa în cadrul Centrului Internaţional de Coordonare - ICC din Pireu un ofiţer de legătură, care va menţine permanent legătura între nava maritimă MAI 1103, aflată pe teritoriul Greciei şi Centrul Operaţional de Coordonare al IGPF, precum şi între nava maritimă şi reprezentanţii Sectorului Operaţiuni Maritime din cadrul Agenţiei FRONTEX.

Operaţiunea POSEIDON 2018 este finanţată de Uniunea Europeană şi coordonată de Agenţia FRONTEX, fiind o continuare a operaţiunilor organizate pentru gestionarea fluxurilor de migraţie ilegală, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi din punctul de vedere al numărului, al profilurilor şi al profesionalismului experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor de frontieră europene, cât şi din partea instituţiei coordonatoare.

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune POSEIDON 2018 este de a oferi suport autorităţilor elene în supravegherea şi controlul la frontierele maritime ale UE, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare la frontiera externă a Uniunii Europene. Se au în vedere derularea măsurilor comune de gestionare a fluxului migraţionist la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, intervenţia în cazurile de salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue), creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile implicate în operaţiune, precum şi un schimb eficient de experienţă şi de bune practici între poliţiştii de frontieră europeni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO