O mamă care și-a pierdut copilul înainte de naștere acuză de malpraxis doctorița care a consultat-o

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 21 Februarie 2018 16:33
Categorie: Actualitate
bebelus

Un medic de la Maternitatea din Buzău este acuzat de malpraxis, după ce o femeie și-a pierdut fătul înainte de naștere, deși aceasta s-a plâns că ceva este în neregulă cu copilul.

„Am fost pe 14 februarie, seara, la cabinetul doamnei doctor, care ne-a spus că bebeluşul are cordonul ombilical în jurul gâtului, dar că nu ar fi nicio problemă şi să fim liniştiţi. Am plecat acasă, însă după ce am văzut că nu mai avea deloc activitate, dimineaţa, am ajuns la maternitate, unde doamna doctor era de gardă şi ne-a spus din nou că bebeluşul nu are nimic”, a precizat tatăl copilului, citat de News.ro.

Medicul Anca Şerbănoiu a confirmat spusele părinţilor, însă ea susține că a acţionat „ca la carte".

„Pe 14 februarie, pacienta s-a prezentat la cabinetul meu particular pentru o ecografie, iar în urma ecografiei i-am explicat că fătul are o circulară pericervicală, ceea ce nu este o problemă acută pentru că mulţi copii se nasc aşa şi pe cale naturală. Mai mult, fătul avea o greutate chiar mai mare decât era normal la 34 de săptămâni, deci nimic care să îmi atragă atenţia referitor la o suferinţă fetală şi am rechemat-o la control dacă dorea la 2-3 săptămâni. Pe 15 februarie, s-a prezentat la maternitate spunând că fătul nu se mai mişcă aşa cum se mişca. Am revăzut-o ecografic, ne-am uitat amândouă că fătul mişca, avea puls normal şi i-am sugerat să rămână sub supraveghere. A rămas la cererea mea, am internat-o şi a urcat pe secţie. Copilul era ok şi nimic nu impunea o cezariană la acel moment, mai ales că era un copil de 34 de săptămâni, deci insuficient dezvoltat. Pacienta a zis că a simţit mişcări până pe la 11.30, iar la ora 15.00, când doamnele asistente au mers la monitorizare, fătul nu mai prezenta semne vitale. Este un caz cum eu şi colegii nu am mai văzut. Nu ştiu dacă cineva ar fi putut face mai mult”, a declarat medicul Anca Şerbănoiu.

Copilul a murit din cauza unui nod format pe cordonul ombilical care nu a mai permis circulaţia sângelui, însă medicii de la Maternitatea Buzău spun că problema nu putea fi observată la ecografie şi nu existau semne care să dea de bănuit că s-ar putea întâmpla aşa ceva.

„Eu nu am mai văzut aşa ceva. Un copil cu atât de multe circulare. Erau două circulare cu nod în jurul gâtului, apoi o circulară tip eşarfă şi alte două circulare în jurul stomacului care nu puteau fi decelabile la ecograf. Este un caz atipic, eu nu am mai văzut aşa ceva în toată cariera mea şi sunt convins că nu mulţi medicii au văzut aşa ceva. Este un caz excepţional care a produs un deces supraacut probabil printr-o mişcare mai bruscă a copilului când nodul s-a strâns şi nu a mai permis circulaţia sângelui”, a declarat medicul Dorin Neacşu, şeful secţie Obstetrică-Ginecologie 2 de la Maternitatea Buzău.

Părinţii copilului mort înainte de a se naşte ai precizat că, deşi decesul a fost constatat în jurul orei 15.00, operaţia de extracţie a acestuia a fost făcută abia a doua zi dimineaţă.

A internat-o pe la 9 dimineaţa, iar următoarea monitorizare a fost la 15 după-amiaza, când deja era prea târziu. Operaţia a fost făcută după 19 ore de aşteptare. Vă daţi seama prin ce am trecut, mai ales soţia, ea ştiindu-se cu copilul mort în burtă. Abia după câteva telefoane a putut să fie operată şi să i se scoată copilul mort”, a declarat soţul femeii.

Pe de altă parte, medicul Anca Şerbănoiu a susținut că şi în acest caz au fost respectate toate procedurile şi că mama nu a fost niciun moment în pericol: „O sarcină oprită din evoluţie nu se extrage imediat. Sarcina oprită în evoluţie se poate declanşa pe cale naturală. Fătul poate rămâne în uter până la 2-3 săptămâni fără pericol”.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, Claudiu Damian, spune că s-a autosesizat în acest caz şi a deschis o anchetă administrativă.

„Vreau să menţionez că până la această dată nu ni s-a adus la cunoştinţă nimic oficial din partea familiei, ne-am autosesizat şi anchetăm acest caz pe cale administrativă. Pe parte medicală se va ocupa Colegiul Medicilor, iar dacă familia doreşte să se adreseze şi altor organe abilitate este liberă să o facă, noi vom oferi toate datele care ne vor fi solicitate. Conform necropsiei, cauza decesului este o hemoragie cerebrală cauzată de o strangulare de cordon pe un cordon ombilical lung de aproximativ 90 de centimetri, care în mod normal este undeva la 55-60 de centimetri”, a declarat Claudiu Damian, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

 

bebelus Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Chirurg ieșean acuzat de malpraxis: „A tăiat bucata sănătoasă”
Chirurg ieșean acuzat de malpraxis: „A tăiat bucata sănătoasă”
Plimbată pe la 5 spitale și tratate cu calmante pentru infecție, o gravidă a murit
Plimbată pe la 5 spitale și tratate cu calmante pentru infecție, o gravidă a murit
Anchetă medicală la Iași. Un bărbat ar fi murit pentru că medicii din mai multe spitale nu au intervenit
Anchetă medicală la Iași. Un bărbat ar fi murit pentru că medicii din mai multe spitale nu au intervenit
Un chirurg şi-a scris iniţialele cu laser pe ficatul pacienţilor pe care i-a operat
Un chirurg şi-a scris iniţialele cu laser pe ficatul pacienţilor pe care i-a operat
VIDEO PROTVPLUS.RO
Siegfried Mureșan
Siegfried Mureşan, după atacul din Strasbourg: „Sunt în Parlamentul European. Nu intră, nu iese nimeni”
Autostrada Turda-Gilău, blocată din cauza viscolului. De ce nu au ieşit utilajele de deszăpezire
Începe ”migrația” pachetelor pentru românii din străinătate. ”Slănină, ceapă, țuică”
Cazul liftierei care ar fi cerut cadourile copiilor cu cancer. Ce riscă și cum s-ar fi justificat
CAMERA ASCUNSĂ. Porci, vânduți din zonele afectate de pestă. ”E injectat, are tot”
România va folosi la summitul de la Sibiu, în premieră europeană, o tehnologie imposibil de păcălit
mama acuzata in proces
O mamă româncă riscă închisoarea şi să-şi piardă copilul în urma acuzaţiilor unui italian
Jaf de 19 secunde, la 100 km/h. O singură greșeală poate însemna moartea pentru hoți
Greu de reținut. Bărbatul care și-a bătut iubita s-a jucat marți cu poliția, care l-a lăsat apoi liber
Ucrainenii îşi abandonează rablele în România. Cum câştigă mii de euro din această afacere
Militarul care și-a ucis iubita, o coafeză din Titu, condamnat la 25 de ani de închisoare
Motivul pentru care o femeie i-a incendiat casa fostului iubit: „Nu te puteai apropia, că săreau oalele”