O grupare de români a obținut 12 milioane de euro, din vânzare ilegală de xanax în SUA. Plata, în bitcoin
O grupare ogranizată specializată în trafic de droguri de mare risc a fost destructurată, joi, după ce procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, împreună cu ofițeri de poliție judiciară au efectuat 46 de percheziții în Cluj, Neamț și Bistrița Năsăud.
Potrivit unui comunicat de presă DIICOT, între 2012 și 2017, în municipiul Cluj-Napoca s-ar fi constituit un grup infracțional organizat, care s-ar fi ocupat de trafic intern și internațional de medicamente care se emit pe bază de rețetă, precum: Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam, Midazolam.
Astfel, membrii grupării ar fi intrat în posesia de medicamente supuse controlului special, prin intermediul unor farmacii din Cluj și Bistrița, cu complicitatea unor farmaciști, utilizând rețete falsificate, precum și alte metode.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procurorii DIICOT îi acuză pe membrii grupării că ar fi simulat controale medicale, „întârindu-le convingerea clienţilor că au fost consultaţi de către un medic real, astfel aceştia lansând comanda de produse.” Astfel, comenzile erau preluate de clienți într-un sistem on-line, printr-un „call-center” care funcționa la Cluj.
„Pentru onorarea comenzii, era necesar ca acel client să achite în avans contravaloarea medicamentelor şi a comisioanelor de curierat, prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în monedă Bitcoin. Ulterior efectuării plăţii, unii membrii ai grupării se deplasau la oficii de transfer şi ridicau sumele de bani, iar alţi membri expediau comanda de produse medicale (în principal în SUA), prin intermediul oficiilor poştale, sub forma de scrisori poştale (pentru a disimula că în fapt se expediau produse farmaceutice în mod ilegal)”, precizează DIICOT.
În urma acestor activități, grupare a obținut 55 de milioane de lei, adică peste 12 milioane de euro.
„Sumele de bani, de obicei euro sau USD au fost colectaţi şi depuşi în diferite conturi aparţinând unor societăţi comerciale cu sediul în ţară şi străinătate, prin intermediul cărora, printr-un circuit complex, se realiza disimularea adevăratei naturi a provenienţei sumelor de bani, în scopul reintroducerii în circuitul economic ca venituri dobândite aparent legal”, mai precizează sursa citată.