O femeie de 103 ani a fost vaccinată anti-COVID. Bernice a supraviețuit epidemiei de gripă spaniolă

02-02-2021 08:42


În Statele Unite, o femeie în vârstă de 103 ani - supravieţuitoare a pandemiei de gripă spaniolă din anii 1918-1920 - a primit prima doză de vaccin anti-COVID.

 

Pandemia de acum 100 de ani a ucis cel puţin 50 de milioane de oameni. Printre ei s-ar fi putut afla şi bătrânica din statul american Oregon, care le-a povestit jurnaliştilor cum a scăpat... şi le-a transmis un mesaj celor care încă ezită să-şi facă vaccinul.


- Primeşti locul de onoare, Bernice.
- Aici sunt documentele, o să te rog să răspunzi la câteva întrebări rapid. Te simţi rău astăzi?
-Nu.
-Când o să începi tu, eu deja am terminat!

Acesta a fost scurtul dialog cu asistenții medicali, la vaccinare.

Bernice Homan este unul dintre rezidenţii unui cămin de bătrâni din oraşul american Eugene, statul Oregon. E cunoscută aici mai ales pentru simţul umorului.


- Eşti însărcinată sau ai de gând să rămâi însărcinată în perioada următoare?
- O, Doamne, asta e greu de ştiut....
răspunde în glumă aceasta.

La 103 ani, bătrânica îi inspiră pe mulţi. Spune că reţeta ei pentru o viaţă îndelungată sunt exerciţiile zilnice pentru minte şi corp.

„Încerc să mă plimb în fiecare zi până la capătul clădirii şi înapoi” spune ea.

Bernice s-a născut în Dakota de Sud, cu un an înaintea pandemiei de gripă spaniolă, care a infectat unul din patru oameni de pe planetă, în urmă cu 100 de ani. Şi ea a luat virusul, deşi nu-şi mai aminteşte mare lucru.

„M-am născut în 1917, în perioada cu gripa spaniolă. Medicul a venit la noi acasă, aşa că sunt convinsă că am avut şi eu virusul" își amintește Bernice.

Medicul i-a spus familiei că fetiţa nu va supravieţui. Dar mama ei, la fel ca Bernice, nu s-a dat bătută. Auzise că seminţele de dovleac ajută împotriva gripei.

„Când a plecat medicul, ea a decis că va face ceva în privinţa asta. Nu avea dovleci acasă, aşa că a început să ia la rând casele de pe stradă şi să bată la fiecare uşă."

Mama ei a pregătit un ceai de seminţe de dovleac şi a hrănit-o cu linguriţa pe Bernice toată noaptea.

„Am deschis ochii şi, când s-a întors medicul, nu i-a venit să creadă."

Un adevărat miracol, spune bătrâna, şi asta datorită mamei ei. În ciuda faptului că a scăpat de gripă, cele două nu au mai vorbit niciodată despre acele momente grele. Acum, la mai bine de 100 de ani, Bernice a primit prima doză de vaccin anti-COVID.

„E o boală foarte gravă, aş face orice ca să o previn. Cred că ar trebuit să o împiedicăm să se mai răspândească şi să facem tot posibilul ca să salvăm vieţi."

Când reporterii au întrebat-o ce părere ar avea mama ei dacă ar şti că s-a vaccinat, lui Bernice i-au dat lacrimile...

„Ei... ar fi cea mai fericită, ea a trăit pentru copiii ei."


VIDEO PROTVPLUS.RO