Numărul îmbolnăvirilor scade, dar secțiile de terapie intensivă sunt sufocate. ”Din păcate, nu stăm rău. Stăm foarte rău”

Dată publicare: 05-04-2021 19:57
Dată actualizare: 05-04-2021 19:57


Autoritățile au anunțat că numărul de noi îmbolnăviri de COVID-19 este în scădere, dar secțiile de terapie intensivă sunt sufocate. Din 1.600 de paturi disponibile la ATI, 1.478 erau ocupate luni.

 

A fost depistată și o nouă mutație la tulpina britanică, mutație ce poate reduce eficiența vaccinurilor împotriva coronavirusului. Femeia la care a fost descoperită tulpina nu a călătorit în Marea Britanie.

Noua tulpină SARS-COV-2, care prezintă atât caracteristicile tulpinii britanice, cât și mutația E484k a fost identificată și în România, la o femeie din Suceava care nu a călătorit în Marea Britanie.

Secventierea s-a făcut la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. Pacientei i-au fost prelevate probe pe 8 martie, iar autoritățile încearcă să afle de la cine a luat virusul.

Mihai Dimian, prorector al Universității Ștefan cel Mare din Suceava: ”Varianta asta ocolește anticorpii generați de vaccin și scade eficacitatea”.

Chiar dacă luni s-a înregistrat o scădere a numărului de noi îmbolnăviri, în secțiile ATI situația este critică. Sunt îngrijiți 1.478 de bolnavi în stare gravă, iar cel puțin peste 100 de paturi care mai sunt libere se ocupă de la o oră la alta.

În orașul Cluj-Napoca, rata de infectare a ajuns la 7,66 de cazuri la mia de locuitori. De luni și magazinele de acolo se închid la ora 18.00, iar după ora 20.00 oamenii vor putea circula pe stradă doar cu declarație pe propria răspundere sau adeverință de la angajator. În secțiile de Terapie Intensivă din oraș nu mai există paturi libere.

Istvan Szilard Tasnadi, prefectul județului Cluj: ”Din păcate nu stăm rău, stăm foarte rău. Toate locurile la ATI sunt ocupate. Chiar și numărul paturilor non-ATI sunt în scădere. Am avut discuții cu un spital privat în ceea ce privește costurile, personalul și posibilitatea de a transfera pacienți".

Și la Spitalul Județean de Urgență din Craiova, clinica de terapie intensivă covid este ocupată în întregime.

Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Craiova: ”Nu s-a mai confruntat spitalul nostru cu o asemenea situație, este un consum mare de oxigen în clinica de ATI. Rețeaua de distribuție a oxigenului, veche de peste 50 ani, nu poate să facă față consumului actual de oxigen".

Epuizați fizic și psihic, medicii acoperă cu greu gărzile. Dar încearcă să aibă grijă cât mai bine de fiecare pacient.

 

Unii pacienți refuză oxigenul pentru că au citit că nu le face bine

 

În curtea Spitalului Victor Babeș din Capitală a fost adusă o unitate mobilă de terapie intensivă unde vor putea fi internați, de săptămână aceasta, pacienți în stare gravă care nu au acum loc în alte părți.

Simin Aysel, medic infecționist la Spitalul Victor Babeș din Capitală: ”Atât secția de terapie intensivă cât și întregul spital sunt absolut pline, sunt ocupate la capacitate maximă încontinuu și vin încontinuu pacienți aproape toți cu forme severe de boală, dacă nu și cu forme critice și pe care încercăm să-i redirecționăm”.

Din păcate, unii pacienți refuză ajutorul. La Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca medicii s-au luptat pentru viața unui tânăr de 33 de ani, care avea o afectare pulmonară mare, de 80 %.

Bărbatul a refuzat oxigenul pentru că citise online că i-ar putea afecta sănătatea. Într-un final, medicii l-au convins să accepte masca de oxigen după ce tânărul și-a dat seama că nu se mai poate ridica din pat.

Dr. Milena Man, șef Secția Covid, Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca: ”Îi rog pe toți care ne ascultă chiar să nu urmărească informațiile de pe Facebook, că nu aceasta este cea mai bună metodă de informare”.

 

 

Tags: ati, covid, romania,


VIDEO PROTVPLUS.RO