Numărul îmbolnăvirilor crește dramatic. România are doar câteva sute de doze din cel mai eficient medicament anti-Covid

Dată publicare: 30-07-2020 18:14
Dată actualizare: 30-07-2020 19:22


România a depășit joi pragul de 1.300 de cazuri noi de Covid-19 confirmate în 24 de ore. Și, mai grav, pentru prima dată sunt peste 400 de pacienți în stare gravă, internați la ATI.

 

Iar Ministerul Sănătății se teme că în zilele următoare se vor înregistra noi cifre record.

Comisia Europeană a cumpărat un nou lot de medicamente antivirale pentru toate statele din uniune, dar țara noastră primește 600 de doze.

Insuficient pentru numărul mare de pacienți în stare gravă, spun medicii infecționiști.

După cele 1.356 de noi cazuri înregistrate joi va urma o creștere progresivă în următoarele săptămâni, avertizează autoritățile.

Cazuri noi 1.356
Teste 23.346

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: ”Odată cu intrarea în vigoare a legii, pe 23 iulie, am reluat această muncă titanică de identificare, carantinare, tratare, izolarea la domiciliu. Acum suntem în săptămânile în care se consumă boala celor aproape de 4.000 de pacienți care au refuzat internarea sau au solicitat externarea în cele aproape 3 săptămâni. Avem acum 2 săptămâni grele în care avem o creștere progresivă a numărului de cazuri".

Dacă în ultimele săptămâni pacienți infectați au părăsit spitalele, acum tot mai mulți bolnavi cu forme ușoare ori medii nu mai vor să plece acasă.

Andreea Luca, pacient: "Nici nu mi-a trecut prin cap să plec, mă simt în siguranță aici, am auzit pacienți pe care boala i-a întors după 8 zile, s-au simțit ca la început, deși evoluția lor era favorabilă și nu-mi doresc să plec până nu sunt pe picioarele mele. Sunt și pacienți care preferă să rămână aici, am o colegă de salon care a venit asimptomatică, dar cu afecțiuni asociate și s-a gândit că cel mai bine este să stea".

Mai toate spitalele sunt pline. La ATI sunt 402 pacienți, cel mai mare număr de până acum.

 

”Bineînțeles că nu sunt suficiente!”

 

Cazurile grave primesc antiviralul Remdesivir. Miercuri, Comisia Europeană a cumpărat 30.000 de doze, pe care le distribuie, la începutul lui august, tuturor țărilor membre.

România urmează să primească încă 600 de flacoane. "Dozele vor fi distribuite în funcție de nevoile fiecărui stat și se estimează că vor fi suficiente pentru a acoperi necesarul câteva luni", spun autoritățile europene.

Ministerul Sănătății le distribuie spitalelor din țară în maximum 2 săptămâni.

Dr. Virgil Musta: ”Bineînțeles că nu sunt suficiente! Poate vor mai veni. Timpul tratamentului este de 11 zile. Prima zi, două doze. Eu aș da la forme medii spre severe acest tratament persoanelor care sunt cu saturație scăzută".

Dr. Adrian Marinescu, Institutul ”Matei Balș”: ”Este singurul medicament antiviral dedicat SARS COV2 aprobat atât în SUA, cât și în Europa".

În condițiile actuale, cele 600 de doze primite de România se vor consuma repede. Iar compania producătoare spune că abia în octombrie va avea doze suficiente pentru bolnavi.

 

Care sunt cele 4 tratamente actuale pentru Covid-19

 

Gilead Sciences: "Având în considerare ratele de infectare preconizate în prezent, cantitatea produsă de companie, începând cu luna octombrie, va satisface în timp real cererea de Remdesivir la nivel global".

În prezent, există 4 tipuri de tratament pentru COVID-19. Medicamentele anticoagulante se prescriu indiferent de forma bolii. Antiinflamatoare, cum este dexametazona, pentru forme medii și severe.

Plasma cu anticorpi, pentru formele severe. Și antiviralele, cum este remdesivir, care se administrează în spitalele noastre deocamdată doar pentru formele severe.

Deși recomandările internaționale susțin și administrarea la formele medii.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO