Alte trei persoane au murit din cauza gripei. Spitalele sunt pline de adulți și copii bolnavi
Gripa ucide în fiecare zi. Marți, numărul victimelor a ajuns la 29, după ce alte 3 persoane au murit răpuse de acest virus periculos.
Alarmant este că s-au înregistrat foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul copiilor. Culmea, în plin sezon gripal multe şcoli nu au doctori, iar asistentele medicale aleargă de la o unitate la alta pentru a face triajul copiilor. Cei cu simptome clare de gripă sunt trimişi acasă.
Zeci de copii s-au îmbolnăvit până acum de gripă. Pe lângă aceste cazuri au apărut şi viroze respiratorii grave care au manifestări periculoase. În şcoli, ministerul Sănătăţii a cerut ca în fiecare zi copiii să fie verificaţi, iar cei cu simptome de gripă să fie trimişi acasă.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
88 de medici răspund de cele 420 de şcolile şi grădiniţele din Bucureşti. Asta înseamnă că există un doctor la 4 sau chiar 5 unităţi de învăţământ. Şi nici posturile de asistente nu sunt total acoperite. Reprezentanţii Primăriei Capitalei, cei care asigură personalul medical, spun că deocamdată nu pot angaja mai mulţi oameni din cauza unei hotărâri de guvern dată în decembrie.
Aşa că învăţătoarele au preluat rolul medicilor şi îi învaţă pe cei mici cum să ţină virusul la distanţă.
Spitalele sunt pline de pacienţi cu gripă, adulţi şi copii.
Raluca Alexandru, Spitalul Grigore Alexandrescu: ''Cam 300 de cazuri vedem în fiecare zi, facem eforturi în cazuri în care e strict necesar să-i internăm. Sunt alte spitale care îi refuză, vin părinţi şi spun că au fost refuzaţi.''
Printre victimele răpuse de gripă se numără şi un copil de 8 ani. Alţi 3 bolnavi au murit în ultimele 24 de ore: o femeie şi 2 bărbaţi.
Cum poate fi prevenită îmbolnăvirea de gripă
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să se asigure că unitățile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților.
Ministerul Sănătății recomandă populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.
Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.
Suntem în plin sezon de gripă de aproximativ două săptămâni, dar, conform specialiștilor, încă nu este vorba despre o epidemie de gripă, care se instituie în condițiile în care există o creștere de 20% cazuri gripă față de prognoza așteptată.