Judecatorii au respins cererea de suspendare a procesului lui Sebastian Ghita, pana la extradare. Ce au povestit martorii

Sebastian Ghita

Avocatii lui Sebastian Ghita au cerut suspendarea procesului in care este acuzat de dare de mita, pana la extradarea din Serbia. Judecatorii au respins cererea.

Aparatorii lui Sebastian Ghita au cerut instantei supreme suspendarea procesului in care omul de afaceri este este judecat pentru dare de mita, spalarea banilor, cumparare de influenta si conducerea fara permis a unui autovehicul, alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova, pana la extradarea acestuia din Serbia.

Insa judecatorii au respins solicitarea si i-au audiat ca martori, la termenul de miercuri al procesului, pe sefii agentilor care l-au oprit in trafic pe Ghita.

Pentru termenul de miercuri de la instanta suprema, Ministerul Justitiei a precizat ca a trimis pe adresa Ministerului Justitiei din Serbia citatia pentru Sebastian Ghita, plasat in arest la domiciliu in Belgrad, insa nu a primit nicio confirmare ca acesta a fost instiintat despre termen.

Ulterior, avocatul lui Sebastian Ghita a cerut suspendarea procesului pana la extradarea omului de afaceri si suspendarea cauzei pe motiv ca a fost formulata o cerere in acest sens. “Este vorba de o potentiala rejudecare a cauzei daca se ajunge la o condamnare in acest caz. Desigur, exista si posibilitatea ca instanta sa disjunga cauza fata de Sebastian Ghita”, a sustinut avocatul, potrivit News.ro.

Citește și
sebastian ghita
Audierea lui Ghita prin videoconferinta, in dosarul Ponta-Blair, amanata pentru 6 iunie. Motivul invocat de avocatii sai

DNA s-a opus acestei cereri pe motiv ca Ghita a participat la o parte a procesului, apoi a fugit din tara. Dupa o scurta deliberare, trei judecatori ai instantei supreme au respins cererea de suspendare a procesului si au continuat cu audierea a doi martori - sefii agentilor de politie care in 22 iulie 2012 l-au oprit in trafic pe Sebastian Ghita, dupa ce a fost prins ca circula cu viteza mare in localitate.

Martorul Gheorghe Militoiu, fost sef birou Drumuri Nationale din cadrul Politiei Rutiere Prahova, le-a spus magistratilor ca a auzit despre oprirea in trafic a lui Ghita dupa ce am fost sunat de un coleg de la dispecerat.

“Era 22 iulie 2012. Nu eram la serviciu. Colegul Stefan Buzoianu mi-a zis ca a fost o problema in trafic cu Ghita, eu veneam de la pescuit si apoi mi-a comunicat ca nu mai este niciun fel de problema, avand in vedere ca l-am resunat dupa trei ore. Inainte de Buzoianu m-a sunat comisarul sef Viorel Dosaru, care mi-a reprosat ca nu raspund la telefon. Tarziu am vazut si apelul lui. Mi-a mai zis ca la 7.30 a doua zi sa fiu in birou la el. Erau mai multe persoane acolo. inainte de a intra in birou la Dosaru am discutat pe tema convocarii. Am aflat ca Ghita a fost oprit in fata postului din Barcanesti, agentii nu l-au identificat, deoarece a refuzat sa prezinte un document. Ulterior a dat un telefon, s-a urcat in masina si a plecat dupa ce agentii de politie au primit un telefon de la o persoana neindentificata. L-au lasat sa plece, l-au facut scapat, deoarece el nu s-a prezentat, apoi au demarat procedura autentificarii persoanei”, a aratat Militoiu in fata judecatorilor.

El a mai precizat ca nu i-a spus nimeni care este persoana care a intervenit la agentii de circulatie.

“La sedinta ne-a zis sa raspundem pe viitor la telefoane, fara a aduce in discutie situatia lui Ghita. Am plecat din birou toti, cred, nu stiu daca inspectorul Crivat a mai ramas ulterior. Am vorbit cu Crivat dupa sedinta si el stia ca Ghita a plecat de langa agenti. M-a intrebat ce facem si am stabilit sa urmam procedura obisnuita. Relatia dintre Dosaru si Crivat era deseori tensionata. Era apostrofat de Dosaru pe teme profesionale si aveau dese dispute”, a mai aratat martorul.

Politistul a mai precizat ca nu s-a interesat dupa sedinta despre ce s-a intamplat cu Ghita si ca nu a fost informat atunci ca Sebastian Ghita avea permisul de conducere suspendat.

“Mi-a spus Crivat de un control la Serviciul rutier, dar nu mi-a precizat ca ar fi aceasta o razbunare din partea lui Dosaru. Crivat si-a luat concediu medical cand a inceput controlul”, a completat Militoiu.

Un alt martor,Stefan Buzoianu, a aratat ca in 22 iulie 2012 era de serviciu la dispeceratul rutier Prahova.

“Un coleg mi-a cerut sa identific o persoana in baza de date dupa data de nastere si nume. Era Sebastian Ghita, conform CNP si adresa. Puteam verifica si situatia permisului persoanei. Am verificat si acest aspect. Din cate imi amintesc, permisul era valid si nu figura cu vreo restrictie sau interdictie. Orice interdictie apare cu rosu in sistemul informatic. Dupa cateva minute am fost sunat de comisarul sef Dosaru, care m-a intrebat cine e de serviciu in fata Dispeceratului. I-am spus numele celor doi colegi agenti. L-am vazut pe Ghita ulterior oprit de cei doi colegi. Am vazut masina si am verificat-o. Mai tarziu, i-am vazut pe cei doi colegi suparati. Am dedus ca s-a facut o interventie in favoarea lui Ghita. Cred ca agentul Ionescu Gabriel a avut o convorbire cu Dosaru”, a precizat martorul Buzoianu.

La urmatorul termen al procesului, stabilit pentru 29 iunie, va fi audiat tot ca martor politistul care l-a oprit in trafic pe Sebastian Ghita.

In acelasi dosar sunt cercetati si fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova.

La termenul din 30 martie, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au audiat pe fostul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Prahova Viorel Dosaru, judecat pentru luare de mita, trafic de influenta si favorizarea faptuitorului. El a declarat in fata instantei ca Ghita l-a sunat indignat ca l-a oprit Politia la Barcanesti, iar el a luat legatura cu agentii aflati pe DN1 si le-a comunicat sa ia masurile legale.

"Intr-o duminica m-a sunat Ghita, indignat, ca l-a oprit Politia la Barcanesti. Apoi s-a intrerupt brusc. M-am apucat sa dau telefoane, sa ajung sa vorbesc cu cei care erau pe DN1. Nu stiu ce viteza avea, i-am zis agentului respectiv sa ia masurile legale ce se impun", a spus Viorel Dosaru in fata judecatorilor.

Intrebat, la acelasi termen, daca l-a ajutat pe Ghita cu informatii din dosare, Dosaru a sustinut ca nu a avut niciun rol in aceasta chestiune.

Pe 29 iunie 2016, procurorii DNA Ploiesti i-au trimis in judecata pe fostul deputat Sebastian Ghita, pe procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, care au avut functii de conducere in Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, pe fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si pe fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploiesti, intre luna iunie 2013 si primavara anului 2014, in timp ce pe rolul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti se afla, in curs de urmarire penala, o cauza in care se faceau cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, mai multe persoane vizate au obtinut informatii confidentiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informatii nedestinate publicitatii fiind si fostul deputat Sebastian Ghita.

Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, masurile preventive ce urmau sa fie luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa faca urmarirea penala.

”Concret, folosindu-se de influenta pe care o avea si pe care o exercita efectiv pentru mentinerea si promovarea in functii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpatii Tudose Liviu Mihail, in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si pe Dosaru Viorel, in calitate de sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Faptele respective au fost comise in contextul in care, pe de o parte, deputatul Ghita Sebastian Aurelian avea interesul sa protejeze doua persoane implicate in activitatea infractionala ce facea obiectul anchetei, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei”, arata DNA.

In schimbul informatiilor pe care le-a obtinut, Sebastian Ghita ar fi promis, pe de o parte, sefului Politiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, ca il va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere. Pe de alta parte, Ghita ar fi acordat procurorului Liviu Tudose sprijin in vederea obtinerii unor functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale, sustineau anchetatorii.

Omul de afaceri Sebastian Ghita - retinut la Belgrad in noaptea de 13 spre 14 aprilie si plasat apoi in arest preventiv - a fost eliberat vineri pe cautiune, in baza unei decizii a Curtii Supreme din Serbia, dupa depunerea unei cautiuni de 200.000 de euro. Lui Ghita i-a fost retinut pasaportul si i s-a interzis sa paraseasca Belgradul.

Omul de afaceri asteapta o decizie privind cererea de extradare formulata de autoritatile romane. Cand a fost prins de autoritatile sarbe, Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau. In 19 mai, Ghita a fost fost audiat la Curtea Suprema din Belgrad ca urmare a cererii de extradare formulata de autoritatile romane, el aratand ca se opune extradarii si invocand persecutii politice. Avocatul sau a solicitat ca masura detentiei sa fie inlocuita cu arestul la domiciliu.

Pe numele lui Sebastian Ghita exista doua mandate de arestare in lipsa, el avand cinci dosare penale in Romania. In al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghita procurorii suspecteaza ca fostul deputat, care pana in anul 2012, cand a fost ales in Parlament, a fost reprezentant al S.C. Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A. a pretins si primit de la reprezentantii celor doua societati sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai unor institutii si autoritati publice sa le atribuie contracte de prestare deservicii IT si/sau sa faciliteze derularea in bune conditii firmelor ai caror reprezentanti fusesera contactati, anterior, de catre Ghita. Este vorba, potrivit DNA, despre contracte de achizitie de programe informatice finantate din fonduri publice, dar si din fonduri europene, incheiate intre anii 2007 si 2015 de catre mai multe societati comerciale cu profil de activitate in domeniul IT si de asocierea dintre acestea si societatile comerciale S.C.Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A.

Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in doua dosare penale, cel in care mai sunt acuzati fosti sefi din Politie si Parchet din Prahova si un altul in care este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu.

De asemenea, Sebastian Ghita mai este urmarit penal si in alte doua dosare de coruptie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania in 2012 si cel in care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Hertanu este acuzat de fraude cu fonduri europene si alte infractiuni, in acesta din urma fiind cercetati si fostul sef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum si fiul acestuia Vlad Cosma.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Sebastian Ghita, eliberat din inchisoarea din Belgrad si plasat in arest la domiciliu pentru o cautiune de 200.000 de euro
Sebastian Ghita, eliberat din inchisoarea din Belgrad si plasat in arest la domiciliu pentru o cautiune de 200.000 de euro

Lovitura de proportii pentru autoritatile romane. Sebastian Ghita a fost eliberat vineri dupa-amiaza din custodia politiei sarbe, dupa aproape o luna si jumatate de arest preventiv.

Audierea lui Ghita prin videoconferinta, in dosarul Ponta-Blair, amanata pentru 6 iunie. Motivul invocat de avocatii sai
Audierea lui Ghita prin videoconferinta, in dosarul Ponta-Blair, amanata pentru 6 iunie. Motivul invocat de avocatii sai

Audierea lui Sebastian Ghita prin videoconferinta in procesul privind vizita in Romania a fostului premier britanic Tony Blair, in care este urmarit penal si fostul premier Victor Ponta, va fi reluata in 6 iunie.

Sebastian Ghita nu vrea sa fie judecat in Romania, pentru se simte persecutat. Cererea bizara facuta de avocatul sau sarb
Sebastian Ghita nu vrea sa fie judecat in Romania, pentru se simte persecutat. Cererea bizara facuta de avocatul sau sarb

Omul de afaceri Sebastian Ghita, aflat in arest in Serbia, a declarat, vineri, la Belgrad, unde a fost audiat ca urmare a cererii de extradare formulata de autoritatile romane, ca se opune extradarii, invocand persecutii politice, transmite Tanjug.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.