Noile restricții stabilite de Guvern pentru a limita pandemia vor intra în vigoare de duminică. Ce trebuie să știm

Dată publicare: 26-03-2021 20:11
Dată actualizare: 26-03-2021 20:11


Noile restricții stabilite de Guvern pentru a reduce numărul de îmbolnăviri vor intra în vigoare abia de duminică.

Sunt peste 230 de localități în care magazinele, dar și toate unitățile care oferă servicii pentru public se vor închide mai devreme. Autoritățile cresc intervalul orar în care nu vom mai avea voie să ieșim din case. Măsurile se aplică diferit de la localitate la localitate în funcție de rata de îmbolnăvire la mia de locuitori.

Noile restricții sunt menite să limiteze și mai mult deplasările. Astfel, în orice localitate unde rata de infectare pe ultimele 14 zile calculată de Direcția de Sănătate Publică ajunge la 4 la mia de locuitori, dar e mai mică de 7,5, se interzic deplasările după ora 20 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Potrivit incidenței de vineri, sunt peste 230 de localități în această situație, printre care și 16 orașe mari, precum Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Brașov, Craiova, Constanța, dar și București.

Tot în weekend, în aceste localități se suspendă de la ora 18 activitatea tuturor operatorilor economici care desfășoară activități de comerț sau prestări servicii în spații închise sau deschise, publice sau private. Vorbim de absolut orice agent economic care are activitate cu public, de la magazine și saloane de înfrumusețare până la vulcanizări sau spălătorii auto. În plus, la această rată de infectare se suspendă automat și activitatea tuturor sălilor de sport. Toate aceste restricții se ridică automat în momentul în care rata de infectare scade până la o valoare mai mică sau egală cu 3,5.

În cazul localităților a căror rată de infectare ajunge la 7,5 sau peste atunci restricțiile de weekend se aplica toată săptămâna, adică sunt interzise deplasările după ora 20 fără un motiv esențial, indiferent de ziua săptămânii, iar activitățile economice se închid toate la ora 18, la fel, indiferent de zi. 56 de localități au o asemenea rată de infectare. Printre ele, cel mai mare oraș este Timișoara, dar avem și aproape toate localitățile din jurul Bucureștiului.

Atenție, indiferent de rata de infectare rămân deschise în continuare benzinăriile și farmaciile non-stop și, de asemenea, chiar dacă magazinele se vor închide, serviciile de livrări la domiciliu pot fi păstrate fără limită de oră. Restricțiile acestea se ridică automat când rata de infectare scade la 7, caz în care interdicțiile vor fi active doar în weekend.

În localitățile cu o incidență mai mică de 3,5 la mie rămân valabile restricțiile de circulație de până acum, adică sunt interzise deplasările după ora 22.

Este important de precizat faptul că prin noile măsuri nu sunt impuse restricții de deplasare dintr-o localitate în alta decât dacă aceste localități sunt formal în carantină.

Deplasările sunt însă permise în afara intervalului orar stipulat de lege doar pentru motive esențiale. În acest caz, aveți obligația de a completa declarația pe proprie răspundere, pe care o puteți descărca de pe site-ul guvernamental stirioficiale.ro, pe coloana din partea dreaptă. În această declarație trebuie să bifați unul dintre următoarele motive: deplasarea în interes de serviciu, în interes medical, inclusiv pentru vaccinare sau achiziția de medicamente, îngrijirea/însoțirea copilului sau a persoanelor bolnave sau vârstnice, deces al unui membru al familiei.

Dacă nu puteți dovedi motivul esențial al ieșirii din casă la o oră cu restricții atunci riscați amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei. În funcție de gravitatea situației, riscați și dosar penal pentru fals dacă se dovedește că ați mințit în declarația pe proprie răspundere sau chiar puteți fi pus sub urmărire penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO