Noi ghișee de check-in pe Aeroportul Otopeni. Vom putea să ne cântărim și etichetăm singuri bagajele
A venit vremea ca și aeroporturile de la noi să implementeze sisteme automate pentru procedurile de înregistrare înaintea unui zbor.
Practic, o să putem să ne cântărim și să ne etichetăm singuri bagajele, ca să evităm cozile de la ghișee. Astfel de automate vor funcționa până la sfârșitul anului si pe Otopeni, unde se vor investi peste 30 de milioane de euro în tehnologii moderne.
Noile ghișee de check-in de pe Aeroportul Henry Coandă au fost deja montate. Sistemul de procesare a bagajelor a fost înlocuit cu unul modern, care va prelua în jur de 2.400 de genti și va crește capacitatea cu peste 40 la sută.
În plus, vor exista mai multe spații de self check-in, dar și automate care le vor permite pasagerilor să își scaneze singuri bagajele de cală, fără să fie nevoiți să mai aștepte la rând.
Astfel de automate sunt recomandate în special pasagerilor care zboară cu companii low cost, unde nu există personal suficient la birourile de îmbarcare, iar la aproape fiecare cursă se formează cozi. Pentru moment vor funcționa trei ghișee.
Valentin Iordache, purtător de cuvânt: „Aceeia care au mai trecut prin aeroport, au văzut că operațiunea este relativ simplă dar trebuie să fie atent, cântărirea bagajului se face automat, eticheta se tipărește automat doar că trebuie să ai grijă să o agăți așa cum scrie pe etichetă și așa cum vor fi asistați de personalul de checkin astfel încât să nu apară erori și bagajele să ajungă unde trebuie și la timp.”
În paralel, vor fi modernizate și pistele de aterizare și decolare. Oficialii promit că vor fi construite mai multe căi de rulare care vor crește în timp nivelul de siguranță. Practic, va scădea riscul ca două avioane să se ciocnească sau un avion să lovească o mașină care rămâne pe pistă.
Inevitabil, lucrările vor conduce la unele întârzieri, mai ales la iarnă, când traficul crește, în perioada Sărbătorilor. Pe de altă parte, multe dintre companii nu și-au revenit după restructurările masive din pandemie.
Pasager: „Am fost cu tatăl meu după niste analize și am pierdut avionul, a fost o întârziere și acum asteptăm să vedem ce facem, o să mergem la Cluj și apoi ne transferă la Baia Mare. Nu știm ce s-a întâmplat.”
După o vară aglomerată pe toate aeroporturile din țară și în sezonul rece autoritățile se așteaptă la un număr mare de pasageri. În aeroportul din Otopeni s-au înregistrat până în septembrie valori similar cu cele din 2019. Totuși se văd efectele războului din Israel. Tel Aviv era a treia cea mai căutată destinație după Londra și Istanbul, iar de aproximativ o lună nu se mai operează niciun zbor.
Lucrări ample de modernizare au loc și pe celelalte aeroporturi mari din țară. La Cluj-Napoca, de exemplu, se lucrează la extinderea terminalului.
În străinătate, aeroporturile investesc tot mai mult în sisteme care folosesc inteligența artificială și vor să implementeze scanere biometrice sau de recunoaștere facială pentru a ușura procedura de check-in. Pe Aeroportul din Frankfurt, de exemplu, există asistenți vocali care interacționează cu pasagerii și îi ajută cu informații despre rezervare, îmbarcare, urmărirea bagajului sau starea zborului.