Noi acuzații în ancheta care îl vizează pe medicul Lucan. Chirurgul ar fi încercat să amenințe membrii comisiei
Apar acuzaţii noi în ancheta care îl vizează pe chirurgul Mihai Lucan.
Fostul Ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spune că anul trecut, când Corpul de Control al ministerului a găsit nereguri grave la Institutul de transplant renal din Cluj Napoca, membrii comisiei au fost ameninţaţi de Lucan în repetate rânduri.
Ba mai mult, medicul ar fi încercat, prin mai mulţi apropiaţi, să stabilească o întâlnire cu Vlad Voiculescu. Discuţiile sunt confirmate şi de interceptările procurorilor DIICOT.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Anul trecut, pe vremea când Vlad Voiculescu era ministrul sănătăţii, Corpul de control al ministerului a controlat de două ori Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca. Atunci a fost momentul când au fost făcute publice primele nereguli, asta deşi unele erau cunoscute de mai mulţi ani, susţine fostul ministru tehnocrat.
"Nu existau liste pentru transplant, că nu există reguli în ceea ce priveşte selectarea celui care este transplantat, dar şi modul în care a fost capușat spitalul de stat", susține Vlad Voiculescu.
"Când neregulile au ieşit la iveală, atunci Mihai Lucan a intrat în panică şi a încercat să interfereze cu membrii comisiei care au fost ameninţaţi, să se facă presiuni asupra lor", a declarat Silviu Moga, directorul Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj.
În interceptări, Mihai Lucan îi cere lui Dan Luscalov, pe atunci coordonatorul regional de transplant din Transilvania şi un apropiat al urologului, să nu recunoască neregulile descoperite la Institut.
LUCAN: Zi! Ce *** ai făcut acolo, măi?!
LUSCALOV: Cretin! Sunt cretin! Naaa! Asta este! Ce să fac? Am înlocuit screening-ul viral.
LUCAN: Da' de ce trebuia... de ce trebuia să înlocuiești când au cerut ăștia din nou? Și prima ai dat-o într-un fel și a doua...
LUSCALOV: De tâmpit ce sunt, domn profesor!! De idiot ce sunt!! De aia! No!!
LUCAN: Măi da a... asta nu este... Nu e... Nu e fundamental. Da' de ce ai recunoscut măi?
LUSCALOV: Ce să-i spun? Da' de ce să-i spun că nu... că nu apare acea dată domn profesor? Ce să-i spun?
Surse din cadrul DIICOT spun că Mihai Lucan ar fi apelat la mai mulţi apropiaţi, printre care politicieni, oameni de afaceri şi magistraţi. Ar fi vrut să ajungă şi la ministrul sănătăţii în acea perioadă.
LUCAN: Ascultă, tu nu-l cunoști pe un domn Voiculescu? Care întâmplător acu-i ministru sănătății. Sau pe unchiu-su?
Vali Ţăruş: (n.l. - Neinteligibil), nu.
LUCAN: Pe unchiu-su.
Vali Ţăruş: Da pe unchiu-su cred, unchiu-su l-am cunoscut, da.
LUCAN: Da. L-ai cunoscut bine sau mai puțin bine?
Vali Ţăruş: L-am cunoscut bine. Da.
Cert este că după ce Vlad Voiculescu a plecat de la Ministerul Sănătăţii şi în locul lui a venit actualul minitru, Florian Bodog, situaţia s-a schimbat. La doar câteva săptămâni după ce noul ministru s-a instalat în funcţie, şeful Corpului de control a fost mutat de la minister şi la Casa de asigurări de sănătate Constanța.
"Poate fi făcută o legătură destul de clară între ameninţările lui Lucan şi ce a făcut Florian Bodog şi coaliţia PSD ALDE imediat după alegeri", mai susține Vlad Voiculescu.
Mihai Lucan, fiul acestuia şi doi foşti angajaţi ai spitalului de stat sunt acuzaţi că au prejudiciat, prin clinica privată a medicului, institutul din Cluj-Napoca cu peste un milion de euro. Contactat telefonic, avocatul profesorului Mihai Lucan ne-a declarat că nu doreşte să îşi exprime nici un punct de vedere referitor la această situaţie.