Sefii ANAF vor trebui sa dea explicatii in fata procurorilor anticoruptie pentru cel putin trei mari dosare in care statul nu si-a recuperat decat partial sau chiar deloc prejudiciile.

Dosarul ICA, cel al fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu si dosarul Transferurilor sunt printre cele in care, pe langa condamnari, instantele de judecata au decis si plata unor sume uriase de catre condamnati. Procurorii vor verifica modul in care procurorii au dus la indeplinire latura civila a acestor dosare – prejudiciile ce trebuiau recuperate de la condamnati si confiscarile dispuse de judecatori.

E vorba despre sume uriase care trebuiau sa ajunga la bugetul statului. Unele au fost recuperate partial, altele deloc, tocmai de aceea procurorii DNA au decis sa-i cheme sa dea explicatii pe cei de la ANAF, institutia care trebuia sa aduca la indeplinire executarea acestor hotarari definitive din punct de vedere financiar.

Surse apropiate de ancheta spun ca toate marile dosare in care s-au dispus confiscari. In dosar sunt deja documente trimise de judecatoarea Camelia Bogdan, care in 2 dosare rasunatoare a dispus recuperarea unor sume fabuloase. De altfel, conform unor surse, chiar Camelia Bogdan este cea care a trimis o adresa la DNA cu documente referitoare la executarea silita in dosarul ICA. In acest caz, prejudiciul este estimat la 60 de milioane de euro iar valoarea imobilelor confiscate, dar inca nevandute, la 32,58 milioane euro (vezi aici evaluarea ANAF).

Intr-un raspuns trimis marti de DNA agentiei Agerpres se precizeaza ca ”Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul si nerespectarea hotararilor judecatoresti, de catre functionari publici din cadrul ANAF, al altor institutii si de catre persoane condamnate la pedepse privative de libertate. Acest nou dosar penal s-a constituit in conditiile in care hotarari judecatoresti definitive nu au fost executate sub aspectul recuperarii prejudiciului cauzat bugetului de stat".