Nepotul lui Traian Basescu, sub control judiciar pe cautiune. Cui i-ar fi cerut un milion de euro pentru a-i rezolva un dosar

Ultima actualizare: 20-06-2015 00:12
Dragos Basescu la DNA...
Nepotul lui Traian Basescu, sub control judiciar p...

Dragos Basescu, nepotul fostului presedinte Traian Basescu, este cercetat de procurorii anticoruptie sub control judiciar pe cautiune, fiind stabilita suma de 10.000 de lei.

Avocatul lui Dragos Basescu, Cristian Ene, a declarat miercuri, la iesirea de la DNA, ca procurorii au dispus aceasta masura fata de clientul sau si ca acesta se va prezenta in fata anchetatorilor ori de cate ori va fi chemat.

"Ni s-a adus la cunostinta o posibila fapta de trafic de influenta. Am dat declaratii, am lamurit situatia din acest punct de vedere, fapt pentru care s-a dispus doar control judiciar pe cautiune, in cuantum de 10.000 de lei. Pentru urmatoarea perioada ne vom prezenta in continuare daca DNA va considera ca mai e nevoie sa lamurim alte aspecte", a precizat Ene.

Banii trebuie platiti in 3 zile sau procurorii vor cere arestarea lui Dragos Basescu. Tatal sau, Mircea, este de cateva luni plasat in arest la domiciliu, sub acuzatia de trafic de influenta, pentru ca ar fi primit sute de mii de euro de la Bercea Mondial ca sa-l ajute sa scape de inchisoare.

Dragos Basescu a fost adus miercuri dimineata cu mandat la DNA, insotit de ofiterii de politie judicara. El este suspectat de trafic de influenta dupa ce i-ar fi facut promisiuni omului de afaceri Sandu Staicu, arestat in martie de DIICOT pentru acuzatii de constituire de grup criminal organizat si spalare de bani. Dragos Basescu i-ar fi promis lui Staicu ca-l va ajuta sa scape nu doar de mandatul de arestare preventiva, dar si de ancheta. In schimb, ar fi cerut un milion de euro - 500.000 pentru fiecare interventie, afirmand ca ii poate pune o vorba buna la procurorul de caz, Remus Jurj. Potrivit Agerpres, banii urmau sa fie disimulati intr-un contract fictiv de consultanta cu o firma internationala.

Ginerele, chemat la DNA in dosarul nepotului

Ar putea fi o coincidenta, dar numele aceluiasi procuror apare si in dosarul in care avocatul Radu Pricop (foto jos), ginerele lui Traian Basescu este cercetat la DNA. Pricop a fost si el chemat la DNA, fiind vizat, potrivit unor surse judiciare de suspiciuni de complicitate in acelasi dosar. Aceleasi surse spun ca avocatul ar putea fi pus sub acuzare miercuri.

Potrivit corespondentului Pro TV Ovidiu Oanta, atunci cand a coborat din masina, nepotul fostului presedinte era vizibil surprins de ceea ce i se intampla. Si tatal sau, Mircea Basescu, este judecat, fiind acuzat de coruptie in legatura cu relatiile sale cu interlopul argesean Bercea Mondial.

Intalnire la SPA

Dragos Basescu s-ar fi intalnit cu omul de afaceri Sandu Staicu la Clubul Pescariu, zona SPA, pentru a discuta despre rezolvarea problemelor judiciare ale acestuia din urma intr-un dosar instrumentat de procurorul Remus Jurj, de la DIICOT, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Dragos Basescu a fost adus cu mandat, miercuri, la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat in dosarul in care sunt cercetati omul de afaceri Sergiu Lucinschi, avocatul Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu, procurorul Remus Jurj si un ofiter de politie din DIICOT. Conform unor surse judiciare, Dragos Basescu ar fi suspectat de trafic de influenta, dupa ce ar fi cerut de la omul de afaceri Sandu Staicu un milion de euro, cu ajutorul unui complice, pentru a-i rezolva problemele judiciare de la DIICOT, cunoscand persoane din domeniul justitiei.

Sandu Staicu, administrator la SC Activ Invest Construct SRL, a fost retinut in martie 2014 de DIICOT pentru constituire de grup infractional si spalare de bani, intr-un dosar instrumentat de procurorul Remus Jurj.

Sursele citate au precizat ca, dupa ce ICCJ a respins propunerea de arestare preventiva in cazul sau, Sandu Staicu ar fi fost contactat de o persoana, cu care s-ar fi si intalnit, si care i-a spus ca Dragos Basescu ii propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT, printr-un complice - Ciprian Nistor.

Aceleasi surse au mentionat ca, ulterior, omul de afaceri ar fi stabilit o intalnire cu Dragos Basescu la Clubul Pescariu, discutiile purtandu-se in zona SPA, respectiv la o sauna.

Cu acel prilej, sustin sursele, Ciprian Nistor si Dragos Basescu i-au dat sa citeasca o lista cu nume de firme si de persoane pe care Sandu Staicu le-a recunoscut ca fiind prezente in dosarul sau. Lista cu date i-ar fi fost prezentata pentru a-l convinge ca au acces la dosar si ca au posibilitatea de a influenta evolutia acestuia.

Pretul libertatii: un milion de euro

Tot cu aceasta ocazie, Dragos Basescu ar fi pronuntat numele procurorului de caz, discutia continuand cu pretinderea a 500.000 euro pentru ca omul de afaceri sa nu fie arestat preventiv in urma contestatiei DIICOT si inca 500.000 de euro pentru ridicarea sechestrului pe avere, au aratat sursele citate.

Omul de afaceri le-ar fi spus celor doi ca nu are posibilitatea sa achite o suma atat de mare si ca nici nu doreste sa se faca vreo interventie de acest gen, insa Dragos Basescu i-a propus ca solutie incheierea unui contract fictiv de consultanta cu o firma internationala pentru a nu trezi suspiciuni, prin care urma sa achite suma pretinsa de un milion de euro esalonat, in functie de evolutia din dosar, pe o perioada de pana la 2 ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO