Negociatorul-sef pentru BREXIT a venit la Bucuresti la 5 zile dupa ce a preluat functia. Ce il leaga de premierul Ciolos

05-10-2016 10:50

Michel Barnier, Dacian Ciolos

La nici o saptamana de cand a intrat in functie, negociatorul-sef pentru iesirea Marii Britanii din UE a venit in tara noastra, pentru discutii oficiale cu Guvernul Romaniei. 

Premierul Dacian Ciolos va avea, miercuri, o intalnire cu Michel Barnier, negociator-sef al Comisiei Europene pentru pregatirea si derularea negocierilor cu Marea Britanie in raport cu prevederile articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene, potrivit agendei publice a prim-ministrului.

Intalnirea lui Dacian Ciolos cu Michel Barnier va avea loc la ora 9,00, la Guvern. Si ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, va avea miercuri o intrevedere cu Michel Barnier, de la ora 10,15, la sediul ministerului.

Francezul Michel Barnier si-a preluat oficial la 1 octombrie functia de negociator-sef al Comisiei Europene insarcinat cu pregatirea Brexit-ului. Numit in functie la sfarsitul lunii iulie de catre presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Barnier, un veteran al institutiilor de la Bruxelles, a optat pentru o intrare mai discreta in problema, scrie Agerpres. El intentioneaza sa afle mai intai opiniile celor 27 de state membre si a avut deja consultari la Berlin cu seful diplomatiei germane, Franck-Walter Steinmeier.

Chiar daca se asteapta la negocieri ''dure'', Barnier, cunoscut drept ''un antibritanic notoriu'' in mediile eurosceptice din Londra, nu are intentia de a declara razboi Regatului Unit. ''Suntem de mult timp intr-o comunitate de interese cu Regatul Unit'', explica Barnier la inceputul lui septembrie. ''Indeosebi in domeniile securitatii si al apararii va trebui sa se gaseasca o cooperare bilaterala puternica'', adauga el.

Negociatorul-sef al UE ii va raporta direct lui Juncker, al carui consilier pe probleme de aparare a fost pana in prezent. El a ocupat postul strategic de comisar pentru piata interna si servicii financiare in Comisia Europeana ''Barroso II'' (2010-2014), fiind coleg cu Dacian Ciolos. De asemenea, Barnier a fost ministru al Agriculturii in Franta in perioada cand Ciolos detinea acest portofoliu in Romania si a vizitat tara noastra.

Barnier a fost arhitectul Uniunii Bancare Europene, alegandu-se cu reputatia de ''oaia neagra'' a City-ului londonez, prima mare piata financiara a Europei, una dintre mizele cruciale ale negocierilor in viitor. ''Stiu exact ceea ce s-a scris in presa britanica. In acea vreme (cand a fost numit in 2010), spuneau despre mine ca sunt 'omul cel mai periculos din Europa'. In cele din urma, am ajuns in mod inteligent sa imbarcam Regatul Unit impreuna cu noi, in favoarea unei reglementari financiare", spunea recent Barnier. ''Prin urmare este posibil, si obiectivul meu va fi sa ajungem la un acord de tip 'win-win' pentru toti'', dadea el asigurari.

Pentru a-si pregati si a duce la bun sfarsit misiunea, Barnier dispune de un grup de lucru care reuneste ''toata floarea Comisiei'', potrivit lui Juncker. El este secondat de germana Sabine Weyand, care vine de la directia generala de comert a Comisiei, unde ea se ocupa de problemele comerciale si de politica ''de vecinatate''. Grupul de lucru ''va coordona ansamblul lucrarilor Comisiei sub toate aspectele strategice, operationale, juridice si financiare legate de aceste negocieri''.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO