Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica, prima sarbatoare a noului an bisericesc

Fecioara Maria

Nasterea Maicii Domnului, cunoscuta in popor ca Sfanta Maria Mica, este prima sarbatoare a noului an bisericesc, care a inceput la 1 septembrie, ziua fiind serbata, sambata, in numeroase biserici si manastiri care au acest hram scrie MEDIAFAX.

 

 Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.
Nasterea Maicii Domnului, praznuita pe 8 septembrie, este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc, care a inceput la 1 septembrie. Sfanta Scriptura nu relateaza despre acest eveniment, insa scrierile apocrife ofera foarte multe amanunte despre originea si copilaria Fecioarei Maria. Cea mai importanta sursa in acest sens o reprezinta Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-crestina din secolul al II-lea. Fragmentul referitor la Fecioara Maria a fost scris in jurul anului 140. Desi nu este considerata o scriere canonica, informatiile oferite pot fi considerate veridice, cu rezervele de rigoare.

Tatal Fecioarei Maria, Ioachim, era un urmas al regelui David, iar mama, Ana, era fiica preotului Matthan, descendenta din familia preoteasca a lui Aaron, implinindu-se prin aceasta proorocia ca Mesia va avea o dubla descendenta: imparateasca si preoteasca.

Pentru ca nu aveau copii, Ioachim si Ana au inceput sa fie ironizati si batjocoriti de oameni. Lipsa copiilor era considerata un blestem din partea lui Dumnezeu.

Citește și
pelerinaj la Nicula
20.000 de pelerini s-au adunat deja la manastirea Nicula
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Si totusi, Ioachim si Ana nu s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu, nici nu au renuntat la viata lor virtuoasa, rugandu-se in continuare cu lacrimi si nadajduind in bunatatea lui Dumnezeu. Traditia spune ca in al cincizecilea an al casatoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat in public jertfa lor, numindu-i blestemati.

Intristati, cei doi parinti s-au indreptat spre casa lor din Seforis si au hotarat sa se retraga fiecare pentru post si rugaciune. Ioachim a zis catre sotia sa Ana: "Pe mine nu ma indeamna inima sa mai intru in casa mea, caci noi suntem urgisiti de Dumnezeu. Iata, eu ma duc la munte si acolo voi posti si ma voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi si ne va da noua un copil". Ana a inceput sa se roage lui Dumnezeu cu durere si cu multe lacrimi, zicand: "Doamne, Atottiitorule, Cela ce numai cu cuvantul ai facut cerul si pamantul si toate cate se vad; Cela ce ai zis fapturilor Tale sa traiasca si sa se inmulteasca; Cela ce ai binecuvantat pe Sarra, femeia lui Avraam si a nascut pe Isaac la batranete si ai daruit Anei fiu, de a nascut pe Samuel proorocul, da-mi si mie roada pantecelui meu si nu lasa sa fiu de ocara intre oameni, ca de voi naste fiu sau fiica, il voi inchina Tie cu toata inima si-l voi da sa slujeasca in biserica slavei Tale".

Ingerul Gavriil s-a aratat fiecaruia, spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si ca va fi un vas ales lui Dumnezeu.

Multe manastiri si lacasuri de cult din tara isi sarbatoresc hramul de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului. Trei manastiri din imprejurimile Bucurestiului isi vor praznui hramul: Manastirea Samurcasesti din comuna Ciorogarla, Manastirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii si Manastirea Christiana, care pastreaza ca al treilea hram acest praznic.

Una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti, care se afla pe strada Trei Scaune, are si ea ca hram NastereaMaicii Domnului. Si Biserica Zlatari, din Protopopiatul III Capitala, isi serbeaza hramul. In Arhiepiscopia Bucurestilor este sarbatoare si in parohia "Nasterea Maicii Domnului" din cartierul Drumul Taberei, parohia "Nasterea Maicii Domnului" si "Invierea Dreptului Lazar".

In sudul Moldovei, in Episcopia Dunarii de Jos, sambata va fi hramul Manastirii Cudalbi (Gologanu), din judetul Galati. In Arhiepiscopia Iasilor isi praznuiesc hramul 82 de parohii si cinci manastiri - Hadambu, Sihastria, Vorona, Tazlau si Dumbravele. In Iasi, cea mai cunoscuta biserica inchinata Nasterii Maicii Domnului este Biserica Talpari. De asemenea, foarte multe biserici au ca al doilea hram "Nasterea Maicii Domnului".

Potrivit traditiei populare, in aceasta zi, ca de altfel ca la orice mare praznic nu se fac treburi gospodaresti, nu se spala rufe, nu se face curatenie in casa ca sa nu atragi raul Se crede ca barbatii care incalca aceasta traditie se vor lovi, iar femeilor fie li se va arde mancarea pe foc, fie cratita cu mancare se va varsa peste copii arzandu-i.

Tot ziua de 8 septembrie, cea a Nasterii Maicii Domnului, este ajutatoare celor care se roaga sa ramana insarcinate, sa nasca usor si sa aiba un copil sanatos. Si cei care vor sa se casatoreasca se pot ruga in aceasta zi Maicii Domnului a sa-si gaseasca perecehea potrivita, mai spun batranii.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Legea gratarelor face ordine printre petrecaretii care stricau slujba de Sf Marie la Curtea de Arges
Legea gratarelor face ordine printre petrecaretii care stricau slujba de Sf Marie la Curtea de Arges

A ramas doar amintirea gratarelor si a manelelor de sub zidurile Manastirii de la Curtea de Arges.

20.000 de pelerini s-au adunat deja la manastirea Nicula
20.000 de pelerini s-au adunat deja la manastirea Nicula

Cel putin 20.000 de pelerini au impanzit dealurile din jurul manastirii Nicula. Acestia au venit pentru slujba de Sfanta Marie si asteapta sa se roage la icoana pastrata acolo, pe care o considera facatoare de minuni.

Recomandări
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa
Rușii de la Gazprom au pierdut aproape 7 miliarde de dolari din reducerea livrărilor de gaze spre Europa

Grupul rus Gazprom a raportat joi pierderi nete de 629 miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, comparativ cu un profit net de 1.226 miliarde de ruble (15,2 miliarde de dolari) în 2022.

Netanyahu: Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra
Netanyahu: Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra

Evreii trebuie să fie capabili să se apere singuri, pentru că nimeni nu-i va apăra, a estimat joi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce tot mai multe voci se ridică împotriva războiului dus de Israel în Fâşia Gaza, informează AFP.

Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției
Intervenție în forță a trupelor speciale după ce un bucureștean s-a încuiat în casă cu gemenii de 4 luni. Ce i-a făcut soției

Trupele speciale de la Poliția Capitalei au intervenit de urgență la un caz de violență domestică. Un bărbat de 46 de ani se încuiase în locuința din Sectorul 5 cu doi bebeluși de numai 4 luni.