Murele românești au luat locul celor din import. Clienții își pot culege singuri fructele

Ultima actualizare: 03-08-2020 08:02
mure
Shutterstock

Cine a investit acum câțiva ani în plantațiile de mure, începe să culeagă roadele.

Culturile au ajuns la maturitate și produc zeci de tone de fructe delicioase, care ajung în piețe și în hipermarketuri, unde până acum se găseau mure din import.

Dar pandemia i-a afectat serios pe cultivatorii din Italia și Spania, astfel că fermierii români au anul acesta ocazia să își vândă toată recolta.

Au cultivat mure în loc de porumb

 

Ionel Burtea și-a convins în urmă cu câțiva ani părinții să cultive mure în loc de porumb. Acum, are 7 hectare ajunse la maturitate.

Ionel Burtea, proprietar plantație: ”Avem fructele foarte coapte, suntem în a doua săptămână de cules. Pică de la coacere, e un an foarte bun. Estimăm undeva la 15 tone pe hectar.”

La o astfel de producție, proprietarul lasă pe oricine dorește să vină să își culeagă mure pentru dulceață. Este convins că nu poate strânge toată recolta, chiar dacă zilnic are 50 de oameni la cules.

Anul acesta cultivatorii au găsit și mână de lucru. Pandemia i-a ținut acasă pe mulți români care munceau în străinătate.

În plus, mare parte din recoltă ajunge în marile lanțuri comerciale, dominate până acum de mure din Italia și Spania. Cum importurile au avut de suferit, murele românești au ajuns în magazine și piețe.

Ionel Burtea, proprietar plantație: ”Facem și partea de procesare, lucrăm undeva la 70% fructele fresh, 30% fructe procesate. Facem vin de mure, cidru, rachiu și siropuri.”

Localnic: ”De abia am început să ne învățăm și noi, că până acum nu am lucrat cu așa ceva. E cultură nouă pentru noi, în primii 2-3 ani de abia înveți să tai, cum să le pui, să ai grijă de ele.”

”Vine omul și culege din plantație”

 

Tot în Gorj, la Arcani, un alt tânăr și-a convins familia să cultive mure.

Adrian Răducanu, proprietar plantație: ”Vânzarea este excelentă. Aproape totul se vinde la domiciliu sau vine omul și culege din plantație sau culegem noi în caserole direct."

La doar câțiva kilometrii de orașul Cluj-Napoca și cu o investiție de 10.000 de lei, Florin a început să cultive mure în anul 2015.

Florin Stupar, producător: "Acum, m-am extins cu 5.000 de metri pătrați de mure și în continuare dorim să ne extindem și mai mult. Este cerere în fiecare an tot mai mult, au început să își dea seama de cât de bune sunt murele. Este o afacere profitabilă. Anul trecut, am vândut cam 3 tone și anul acesta ne așteptăm tot cam așa, poate chiar mai bine.”

Florin ne spune că l-a ajutat și faptul că s-a asociat cu mai mulți producători locali. Astfel a găsit o piață de desfacere mai mare. În magazine și piețe, un kilogram de mure costă aproximativ 25 de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO