Motorul aeronavei Blue Air, avariat de o pasăre: „Am intrat într-un şoc”

Ultimul update: Luni 02 Aprilie 2018 20:35
Data publicarii: Luni 02 Aprilie 2018 18:45
Categorie: Actualitate

Incident deosebit de grav în timpul unui zbor Blue Air de la Cluj la Bucureşti. Spre groaza pasagerilor, motorul stâng al aeronavei a cedat după decolare, iar aparatul a început să trepideze.

Piloţii au reuşit să-l controleze şi, după o jumătate de oră, au revenit în siguranţă la sol. Reprezentanţii companiei aeriene au declarat ulterior că avaria a fost provocată de o pasăre sau de un animal de mari diminensiuni care în timpul decolării a ajuns în turbina motorului.

Aeronava Blue Air cu 80 de pasageri la bord a decolat de pe aeroportul din Cluj-Napoca la ora 21.41, cu destinaţia Bucureşti. Imediat după ce s-a desprins de la sol, în cabină s-a auzit un zgomot puternic, iar din motorul stâng au sărit scântei.

Turnul de control a sesizat avaria şi a luat legătura cu comandantul. În timp ce piloţii încercau să afle ce s-a întâmplat, la bordul avionului un Boeing 737 a început să se instaleze panică.

Maria, pasageră: S-a auzit aşa că o bubuitură şi a incept să vibreze super tare avionul şi scotea sunete extra ciudate, ca o maşină de spălat, efectiv. Lumea era foarte panicată. Toţi se întrebau de ce sună aşa tare. Scaunele parcă aveau vibromasaj."

Panică la bordul unui avion Blue Air, plin cu români. ”Am zis că murim în ciclon”. Reacția companiei

Când au realizat că au o problemă la motorul stâng, piloţii au păstrat comanda manuală a aeronavei şi au încercat să o stabilizeze. În plus, avionul era prea greu şi nu puteau ateriza imediat, aşa că responsabilii de la manșă au transmis turnului de control că vor survola o vreme zona, ca să mai consume din combustibil.

Turnul de control: „Blue messenger 3, November Romeo, ce intenţii aveţi? Te rog, aşteaptă, 3 November Romeo! Blue messenger 3 November Romeo, îţi poţi menţine altitudinea şi să te indepti pe pista 25?”
Pilot: „O să urc la 8000."

Între timp, insotititorii de bord au încercat să îi liniştească pe pasageri şi, aşa cum cer procedurile, pilotul le-a spus oamenilor ce se întâmplă.

Pilot: „Din cauza unei eroi de funcţionare a motorului stâng, aceasta aeronavă va ateriza din nou pe aeroportul din Cluj-Napoca pentru a face verificările necesare."

După ce au auzit zgomotul puternic şi au văzut fumul gros care ieşea de la motor pasagerii, speriaţi, au început să îţi contacteze rudele. Au trimis mesaje îngrijoraţi de faptul că pilotul aeronavei a decis întoarcerea de urgenţă la sol.

Maria, pasageră: În momentul ăla a cam cuprins panica pe toată lumea, s-a încălzit super tare în cabină, a început să miroasă a ars. Am început să intru în panică foarte tare, am intrat într-un şoc, nu am mai putut să leg cuvinte, mi-a luat foarte mult până mi-am revenit."

Adriana, pasageră: „A început să se audă un sunet foarte ciudat, m-am panicat şi văzând atâţia oameni în jurul meu că se agită. M-am simţit în periocol la un moment dat, sincer. Vrei, nu vrei, e frică până la urmă."

Întoarcerea aeronavei pe aeroportul din Cluj a fost dirijată de controlorii de la Napoca Approach.

Iuliu Pop, purtător de cuvânt Aeroportul Avram Iancu Cluj: „Aeronava a revenit la sol după aproximativ 40 de minute şi a aterizat în siguranță.”

Maria, pasageră: „Ieşea fum când am aterizat. Ni s-a spus că: „lăsaţi-vă lucrurile în cabină şi coborâţi de urgenţă din aeronavă.” Și mi se pare că au zis, nu ştiu exact, că am fost foarte panicată, că viaţa e mai importantă decât lucrurile."

După ce au coborât pasagerii, echipele tehnice au inspectat aeronava. Reprezentanţii Blue Air au transmis că „motorul a fost impactat în urma ingestiei unui FOD, un animal sau o pasăre, chiar la ridicarea aparatului de la sol. După cum se poate observa și din imagini, motorul prezintă semnele clare ale ingestiei unui corp extern la decolare.

Călătorii au fost preluaţi de un alt avion şi au ajuns, în cele din urmă, la Bucureşti. Incidentul este anchetat de autorităţile aeronautice. Nu este, însă, o raritate. Au fost situaţii în care motoarele avionelor au aspirat mistreţi, câini şi chiar capre.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Experiența trăită de pasagerii aflați în aeronava Blue Air:

Experiența trăită de pasagerii aflați în aeronava Blue Air: "Scotea sunete extra ciudate, ca o maşină de spălat"

pod capitala

Un pod din Capitală, pe sub care trec zilnic mii de români, se poate prăbuși oricând

România ar putea deveni Raiul vânătorilor. 2.000 de urși, în pericol de a fi uciși

ÎPS Teofan declanșează operatiunea ”referendumul”. ”Doamne ferește să lipsiți” și ”aduceți câte 50 de persoane”

Cazul fetiței de 6 ani, somată să plătească 35 de lei. Mama povestește prin ce a trecut

Fetiță de un an și șapte luni, salvată după ce a căzut în latrina din curte, în Buzău

Cum vor autoritățile din Târgu Jiu să scape de ciori, specie protejată de lege

pod maracineni

Urmează 120 de zile de chin pentru șoferii care vor merge pe Drumul European E 85

Mașină arsă complet după ce s-a aprins spontan în parcarea unui mall din Galați

Ursoaica Anca, salvată după 20 de ani de calvar la zoo din Piatra Neamț

10 portofele furate într-o zi de un hoț din Pitești. În ele se aflau 2.300 de lei

47 de persoane, evacuate din bloc. Unei femei i se va opri aparatul care o ține în viață

Un Audi A6, căutat de autoritățile din Germania, a fost depistat în Timiș