Motivul pentru care bisericile fortificate din Transilvania sunt date în chirie
Biserica Evanghelică din România încerca să găsească soluţii pentru salvarea celor peste 160 de biserci fortificate din Transilvania.
Multe sunt acum într-o stare deplorabilă pentru că, după exodul saşilor din anii '90, n-a mai avut cine să îngrijească aceste monumente de o valoare inestimabilă. Aşa că Biserica Evanghelică a început să le închirieze nu doar unor organizaţii, ci şi unor familii, care le pot repara şi reintroduce în circuitul turistic.
Satul Apoș, aflat la nici 50 de km de Sibiu, are o biserică evanghelică mică dar, din păcate, timpul nu a fost blând cu zidurile ei. De curând, însă, un investitor a reuşit să ia în administrare biserica, pe care o va transforma într-un centru de slujbe şi evenimente culturale. Iar casa parohiala a devenit centru de echitaţie care atrage turişti.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Emil Lascu, localnic: ”Nu a mai fost nimic reparat şi construcţia fiind totuşi veche, din sec XVI''
La doar câţiva kilometri distanţă, în satul Pelișor, descoperim altă bijuterie arhitectonică ajunsă în grija soţilor Pop, care au închiriat biserica şi fosta casa parohiala.
Raul Pop: „Ne uităm aşa la biserică cu jind, era în ruine, era clară nevoie de ajutor''
Ligia Pop: „Vrem să aducem împreună şi produse româneşti, specifice locului, brunch-uri, evenimente culturale, expoziţii de artă, concerte clasice, vom avea şi proiecţii, cinema mobil''.
Lucrările de renovare au început în acesta vara în ambele clădiri, cu ajutorul studenţilor şi voluntarilor.
Eugen Vaida, coordonator: „Devine interesată şi comunitatea, ajută foarte mult, sunt folosite resursele materiale locale”.
Voluntarii - romani şi străini - implicaţi în proiect sunt fascinaţi de frumuseţea acestor monumente.
Studentă: „E o ideea minunată, aşa un loc frumos şi e păcat că nu are nici o utilitate''.
Angel Kiss, student: „E aşa o excursie oarecum în trecut şi mă simt priveligiat''.
Leana Burnichiu, profesor universitar: „Nu e numai protecţie ce facem acum, pur şi simplu studiem monumentul să vedem ce mai are, ce ar putea să fie atractiv la el".
Reprezentanţii bisericii evanghelice din România recunosc că au nevoie de ajutor: celor 12.000 de enoriaşi din toată Transilvania le este tot mai greu să întreţină patrimoniul de biserici. Edificiile nu pot fi vândute însă, ci numai închiriate sau predate în concesiune şi administrare.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: motiv, chirie, Transilvania, biserica evanghelica,
Dată publicare:
26-08-2019 08:57