Metoda prin care 4.500 de hoți au scăpat anul acesta de condamnări. Procurorii cer schimbarea legii
Peste 4500 de hoți, prinși de polițiști doar în prima jumătate a acestui an, sunt liberi deoarece infractorii pot să se împace cu victimele.
Dacă în unele cazuri se întâmplă de bunăvoie, în multe situații se ajunge acolo prin intimidări, potrivit anchetatorilor. Tocmai de aceea, procurorii de la parchetul general cer schimbarea legii, iar polițiștii ii susțin.
Un om mascat, înarmat, întră într-o casă în toiul nopții. Un altul escaladeaza schele și forțează geamurile. Aceste situații descriu de fapt infracțiunea de furt calificat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deși de aici și până la violență mai e doar un pas, hoțul este privit de legislația din România cu indulgență. Dacă reusese să se împace cu victima, infractorul scapă fără nicio pedeapsa, iar dosarul se clasează.
Reprezentanții Parchetului General au analizat situația și și-au dat seama că mult mai mulți hoți rămân în libertate, decât cei care ajung să dea explicații în instanță. De exemplu, în prima jumătate a anului, peste 4500 de hoți s-au împăcat cu victimele lor, în vreme ce doar 2800 de hoți au fost trimiși în judecată.
Și polițiștii confirmă că, în ultimul timp, cazurile se repetă.
Ionuț Dumitru, polițist Sector 2, reprezentant Sindicat Europo: „El știe că se poate împacă și comite aceeași fapta. El știe că nu este îngrădit. Se șterge orice urmare penală și o ia de la capăt și bineînțeles ne reîntâlnim cu ei de fiecare dată”.
Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliției Române: „O problema gravă este că prevederea se aplică și recidiviștilor. De multe ori, se recurge la împăcare la după luni de cercetare, în care se consumă resurse și suspecții sunt în arest."
O altă problema, spune Procurorul General într-un comunicat de presă, este că de multe ori victimele sunt forțate să accepte împăcarea.
Retragerea plângerii sau împăcarea părților nu reprezintă acordul de voință necondiționat al acestora, ci este urmarea presiunilor autorului faptei, familiei acestuia sau persoanelor din anturajul lui pentru a se sustrage rigorilor legii penale.
După ce mii de hoți au fost lăsați în libertate, Parchetul General a început demersurile pentru modificarea Codului Penal, cu ajutorul Ministerului Justiției. Nu ar fi însă singură problema. În prezent, hoții care ajung după gratii beneficiază de zile libere, grație recursului compensatoriu.
Astfel, în ultimii doi ani, au ieșit din închisoare mai devreme aproape 6.000 de condamnați pentru furt calificat și tâlhărie.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!