Moda selfie-urilor pe tren a făcut o nouă victimă, chiar de Ziua Feroviarilor
Periculoasa modă a fotografiilor pe trenuri a făcut o nouă victimă. Un băiat de 12 ani, din Iași, a ajuns la terapie intensivă, după ce s-a urcat pe un vagon de marfă pentru o poză de senzație.
În ultimii ani au fost zeci de adolescenți care s-au electrocutat în acest fel, și mulți dintre ei au murit. Campaniile de prevenire făcute de diverse instituții nu au avut niciun efect, iar societățile de căi ferate nu au găsit soluția să oprească fenomenul.
Incidentul a avut loc la marginea Iașiului, într-o zonă unde sunt garate vagoanele de marfă. Copilul de 12 ani era împreună cu doi prieteni.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Este posibil să fi vrut să își facă mai multe fotografii și, ca să prindă un cadru spectaculos, a avut ideea să se urce pe unul dintre trenuri. Acela a fost momentul în care s-a electrocutat.
Arcul electric format de la liniile de înaltă tensiune traversate de 27.000 de volti l-a aruncat lângă sine.
Angajat CFR: "L-a electrocutat. S-a urcat pe vagon, ard liniile, l-a izbit de beton. Erau hainele pârlite pe dânsul".
Cu arsuri pe mare parte din suprafața corpului, băiatul a fost dus de urgență la Spitalul de Pediatrie din Iași. Opt ore a stat în sala de operație. Acum este la terapie intensivă, pentru că are afectate și organele interne.
Lavinia Ionescu, Spitalul de Pediatrie Iași: "Arsura este pe 45-50% din suprafață corporală, gradele II și III, iar potențialul de agravare a stării lui este tocmai prin mecanismul acesta de producere a arsurii, adică electrocuție".
Băiatul este elev la Colegiul Național din Iași, una dintre instituțiile de elită din oraș. Are rezultate bune, spune directorul de acolo. Orfan de mamă, este crescut doar de tată și, ocazional, îngrijit de o bunică.
Fotografiile de tip "selfie" făcute pe trenuri sunt o modă periculoasă printre copii și adolescenți. În ultimii ani, zeci și-au pierdut viața în timp ce încercau să se pozeze într-o astfel de ipostază. Poliția a făcut, anul trecut, chiar o campanie prin care să îi convingă pe cei mici de riscuri dar ... degeaba. Tragediile au continuat. Gări din Cluj, Craiova, București sau Timișoara sunt locuri în care tinerii care au încercat să își facă selfiuri pe trenuri au sfârșit electrocutați.
Silviu Gurlui, profesor de fizică: "E o cantitate foarte mare de energie, care se scurge prin organism într-un timp foarte scurt. Această energie duce la arsuri foarte importante și cauzează grave probleme ale creierului și ale inimii. Dacă umiditatea este mai mare, șansa să ne electrocutăm este mai mare și poate și violentă".
Raluca Alexandru, Purtător de cuvânt Spitalul Grigore Alexandrescu: ''Dacă au arsuri profunde necesită multiple intervenții chirgicale, grefări și ulterior îngrijirea lor durează ani de zile. Asta în situați fericită în care scapă cu viață''.
În Iași, zona unde s-a produs accidentul nu este delimitată în niciun fel și nici nu există indicatoare care să averizeze asupra riscurilor. Astăzi - în România - se aniversează Ziua Feroviarilor și nimeni de la CFR nu a fost disponibil să explice de ce se întâmplă așa. Cei responsabili au transmis doar că au făcut campanii de prevenire și că în România este ilegal să te urci pe trenuri.
În cazul accidentului în care a fost victimă băiatul de 12 ani, Poliția a deschis un dosar penal. Se fac cercetări pentru vătămare corporală.