Mitropolitul Banatului, cu lacrimi în ochi la înmormântarea mamei și copilului morți la Timișoara


Ultimul update: Joi 21 Noiembrie 2019 21:01
Data publicarii: Joi 21 Noiembrie 2019 19:18
Categorie: Stiri actuale

Autorităţile din Timişoara au cerut sprijinul armatei ca să vadă dacă în blocul în care au murit trei oameni pericolul încă persista. O echipă a MApN, specializată în identificarea agenţilor chimici, a fost trimisă în zonă să facă măsurători.

Între timp, 9 dintre poliţiştii care au intervenit primii în imobil au fost trimişi la spital pentru analize. Tânără de 29 de ani, şi fiul ei de 3 ani, ucişi de fosfura de aluminiu, au fost înmormânți joi.

Controale la firmele de dezinsecție

 

Ministerul Sănătăţii a anunţat de ca vineri vor începe controale, la toate firme de dezinsecţie.

Echipaţi cu costume speciale de protecţie şi măşti contra substanţelor periculoase, specialiştii centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare al armatei au inspectat cu echipamente performante blocul în care au murit trei oameni.

Au verificat dacă în imobil mai sunt agenţi chimici periculoşi şi au făcut măsurători ca să vadă dacă operaţiunile de decontaminare de până acum au avut efect.

Doar în momentul în care va fi clar că nu mai exista urmă de fosfura de aluminiu, oamenii se vor putea muta înapoi în bloc.

9 polițiști au ajuns la spital

 

Nouă poliţişti din echipele care au intervenit în imobilul unde au murit oamenii au fost trimişi de urgenţă la spital ca să fie supuşi mai multor teste.

Mihai Grecu, șef UPU-SMURD Timiș: "Am fost contactat de inspectoratul de poliţie Timiş care şi-a exprimat neliniştea la ofiţerii, subofiţerii şi forţele care au intervenit, am hotărât de comun acord şi cu medicul de la MAI să îi evaluăm. La momentul prezentării la urgenţă nu a avut vreo simptomatologie."

În grija medicilor mai sunt 40 dintre locatarii blocului în care s-a făcut dezinsecţia. Cinci au ajuns, miercuri, în spital. Printre cei internaţi sunt 29 de copii.

Marius Craina, manager Spitalul Județean Timișoara: "Analizele de laborator sunt în curs de normalizare, pentru siguranţa pacienţilor şi pentru continuarea monitorizării au fost recomandaţi să rămână în continuare internaţi."

Cum nimeni nu poate spune încă dacă pericolul a trecut, locatarii celui de-al doilea bloc în care la dezinsesctie s-a folosit fosfura de aluminiu au fost din nou evacuaţi - după ce miercuri li s-a permis accesul în imobil. Cei de la ISU au încercat să explice bâlbâiala.

Lucian Mihoc, inspector șef ISU Timiș: "La solicitările repetate ale cetăţenilor care erau în faţa blocului li s-a permit accesul, o echipă CBRN mi-a spus că nu mai este niciun pericol înăuntru. Ulterior în cadrul comitetului de situaţii de urgenţă s-a prezentat această situaţie şi s-a evitat a rămâne peste noapte deoarece geamurile fiind închise putea să existe probabil vreun pericol."

Locatară: "Singurul lucru care mă deranjează şi mă enervează este că nu mi se spune. Să vină cineva să spună... o zi, două, trei. Deja e a patra zi. Ca să ştim ce să facem."

Mama de 29 de ani și copilul ei au fost înmormântați

 

În timp ce oamenii încă aşteaptă răspunsuri de la cei responsabili, Crina, femeia de 29 de ani care a murit alături de băiatul ei de 3 ani, în urma dezinsecţiei din bloc, a fost înmormântată. Tânăra şi-a trăit o parte din viaţa pe străzi, dar reuşise să se desprindă din acel mediu. Avea o familie şi era fericită. Soţul ei a fost externat din spital ca să îşi poată lua rămas bun.

IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului: "Aşezăm sub ţărâna să răsară în veşnicie, doi trandafiri. Unul înflorit şi altul îmbobocit."

După tragedia de la Timişoara, Ministerul Sănătăţii a anunţat că începând de mâine se vor face controale la toate firmele deratizare, dezinsesctie şi dezinfecţie. La verificări vor participa reprezentanţi ai directide sănătate publică, inspectori sanitar-veterinari şi poliţişti.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO