Protest cu sute de persoane în fața "casei groazei" din Caracal. "Iartă-ne Alexandra”

×
Codul embed a fost copiat

Un miting "in memoriam" a avut loc, miercuri seară, în Caracal. Sute de persoane s-au adunat la Primărie în jurul orei 18:00 și au ajuns în marș în fața casei lui Gheorghe Dincă, de la marginea orașului.

Protest în fața casei lui Gheorghe Dincă

Aproximativ 600 de oameni, majoritatea adolescenți, s-au adunat în faţa locuinţei lui Gheorghe Dincă, principalul suspect. Oamenii au huiduit pentru a-și arăta furia faţă de neputinţa autorităţilor.

Sunt oameni furioşi a căror durere nu poate fi exprimată în cuvinte. Protestul a început în jurul orei 18.00 în fața primăriei Caracal, iar manifestaţia s-a sfârșit la marginea oraşului, în faţa casei groazei.

Citește și
Anchetatorii caută noi indicii în lacul Drăghiceni
Anchetatorii au căutat indicii în lacul Drăghiceni, după ce au primit informaţii pe Facebook
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

În faţa sediului Poliţiei Municipiului Caracal, manifestanţii au scandat: "Ieşiţi afară!" "Alexandra a sunat, nimeni nu a acţionat","Criminalii sunt pe mână cu Poliţia Română","Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie","Justiţie, nu corupţie", "Demisa".

Participanţii la miting sunt nemulţumiţi de modul în care autorităţile au gestionat cazul dispariţiei Alexandrei Măceşanu şi afişează mesaje precum: "Iartă-ne, Alexandra!", "Vei rămâne o legendă", "Ruşine procurorului Popescu", "Alo, 112! Sunt Alexandra şi vreau să trăiesc", "Eroina noastră", "Alexandra este şi copilul meu" Cerem anchetă în Justiţie, cerem anchetă în STS".

În marşul lor, protestatarii au mai scandat: "Vrem dreptate", "Corupţia ucide".

Protest și în Craiova

Zeci de tineri au protestat, miercuri seara, în centrul Craiovei în semn de nemulţumire faţă de modul în care autorităţile au reacţionat la apelul făcut la 112 de Alexandra Măceşanu, fata de 15 ani din Dobrosloveni, judeţul Olt, care ar fi fost ucisă de Gheorghe Dincă din Caracal.

"Nu putem să aşteptăm, trebuie să ripostăm"; "Corupţia ucide îngeri!"; "Credeam că sunteţi oameni!"; "Ieşim cu toţii în stradă, aşa or să ne vadă" sunt câteva din mesajele pe care tinerii le-au scris pe pancartele afişate în timp ce strigau "Pentru agresori, scuze/ pentru victime, acuze".

Protestul a fost denumit pe Facebook "Puteam fi eu!", iar iniţiatorii au scris că solicitările lor constau în introducerea unor pedepse mai drastice în privinţa cazurilor de violenţă, omor, pedofilie, viol, trafic de persoane şi neglijenţă în serviciu; abrogarea legii recursului compensatoriu; îmbunătăţirea sistemului de localizare 112 cât de curând posibil; numirea în funcţiile de conducere să se facă pe criterii meritocratice, pe bază de examen, nu cum este în prezent cu ajutor politic; arogarea OUG nr. 51/2019: transportul judeţean să reintre în categoria transportului public, astfel încât elevii să nu mai fie nevoiţi să se urce in maşinile necunoscuţilor pentru a se deplasa în judeţ; transport gratuit al elevilor inclusiv pe timpul vacanţelor; revizuirea legii recursului compensatoriu, pentru că au fost eliberate mii de persoane care pun viaţa celor nevinovaţi în pericol.

Tinerii mai spun că statul nu îşi arată interesul pe cât ar trebui în situaţii de urgenţă şi nu vor fi multumiţi de câteva demisii politice. "Noi vrem o adevărată schimbare în sistem. Avem deja exemple concrete cum ar fi Colectiv, accidentul aviatic din Apuseni, iar acum crimele din Caracal. Neglijenţa la locul de muncă nu mai este strict sancţionată", au mai scris tinerii.

Se împlinește o săptămână de la dispariția Alexandrei

Se face exact o săptămână de când Alexandra a dispărut de acasă şi de când tatăl ei s-a prezentat în faţa poliţiei spunând că fiica lui a dispărut. Încă multe întrebări au rămas fără răspuns.

Oamenii sunt în stare de şoc şi au avut nevoie de consiliere psihologică. Doi psihologi au venit de la Bucureşti pentru a oferi sfaturi şi a discuta despre ce se poate face în viitor pentru a se evita astfel de tragedii.

Acțiunea este organizată de elevi şi alţi tineri din Dobrosloveni și Caracal, iar participanţii au ajuns și la sediul Poliţiei Caracal, urmând să se deplaseze la sediul Primăriei şi apoi în zona casei lui Gheorghe Dincă.

În fața sediului poliției din Caracal, protestatarii au strigat diverse lozinci, precum: ”Alexandra a sunat, nimeni nu a ascultat”, ”Vrem dreptate”, ”Moarte pentru moarte” sau ”Criminalii sunt pe mână cu poliția română”.

Aproximativ 100 de elevi şi tineri au participat şi în urmă cu două zile la un miting şi la un marş de protest, pornind de la sediul Poliţiei şi ajungând la casa lui Gheorghe Dincă.

Alexandra Măceşanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, elevă a Liceului Mihai Viteazul din Caracal, a dispărut, miercuri, 24 iulie, după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină "la ocazie".

În ziua de 25 iulie, minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa lui Gheorghe Dincă, un bărbat de 66 de ani, din Caracal, vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei. Gheorghe Dincă a recunoscut în cadrul anchetei că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, dar şi pe o altă adolescentă dispărută anul acesta, Luiza Melencu, din comuna doljeană Dioşti.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Mesajul unui poliţist, tată de fată: Credinţa şi mândria mi-au murit odată cu moartea unui înger
Mesajul unui poliţist, tată de fată: Credinţa şi mândria mi-au murit odată cu moartea unui înger

Un poliţist din Caraş-Severin a postat, pe Facebook, o scrisoare după cazul de la Caracal, spunând că este ofiţer şi nu mai este mândru de acest statut.

Anchetatorii au căutat indicii în lacul Drăghiceni, după ce au primit informaţii pe Facebook
Anchetatorii au căutat indicii în lacul Drăghiceni, după ce au primit informaţii pe Facebook

Pe lângă căutările în casele învecinate cu locuința lui Gheoghe Dincă, în paralel, scafandrii au cautat noi indicii în lacul Drăghiceni, la doar 9 kilometri de Caracal, în speranţa că vor găsi indicii care să îi ajute în găsirea celor două tinere.

Șeful DIICOT nu exclude ipoteza ca victimele din Caracal să fie în viață. Ce spune despre ”butoiul” cu rămășițe
Șeful DIICOT nu exclude ipoteza ca victimele din Caracal să fie în viață. Ce spune despre ”butoiul” cu rămășițe

Procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, a declarat miercuri că nu are concluziile preliminare ale testelor genetice şi antropologice cu privire la fragmentele osoase ridicate de la locuinţa lui Gheorghe Dincă.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.